ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:11:07
Φωτο: Shutterstock

Αμερικανικές εκλογές: Ποια είναι η κατάσταση σε 4 πολιτείες - κλειδιά

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει.

Η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών παρέμενε μετέωρη το βράδυ της Τετάρτης σε πολιτείες - κλειδιά, όπου η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχιζόταν και η κούρσα παρέμενε πολύ αμφίρροπη για να ανακηρυχθεί νικητής.

Κάθε πολιτεία αναδεικνύει έναν ορισμένο αριθμό εκλεκτόρων. Με αυτές που έχουν κριθεί ως αυτό το στάδιο, ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 264 εκλεκτορικές ψήφους και ο Ντόναλντ Τραμπ 214. Χρειάζονται 270 για την επικράτηση.

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει. Το σασπένς αντιθέτως καλά κρατεί σε τέσσερις άλλες:

Τζόρτζια

Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη.

Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα

Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί χθες Τετάρτη πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη.

Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του «μεγάλου ενδιαφέροντος» που συγκεντρώνουν.

Τα τελικά αποτελέσματα - που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν - δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

Πενσιλβάνια

Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα

Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς στο Αμπού Ντάμπι

Η Μελάνια Τραμπ θα υποδεχτεί σήμερα στον Λευκό Οίκο ρώσους και ουκρανούς αντιπροσώπους, λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι, και θα μιλήσει στα ΜΜΕ για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι με απεσταλμένους των ΗΠΑ πριν τις συνομιλίες με Ρωσία

Σε διπλωματικές επαφές με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προχωρά το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να συνομιλεί με τους Αμερικανούς απεσταλμένους και να προετοιμάζεται για νέες συναντήσεις.
Έλον Μασκ με μικρόφωνο
ΔΙΕΘΝΗ

Μασκ: Δαπάνες 440 εκατ. δολαρίων χωρίς πολιτικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές έπληξε την επιρροή του Έλον Μασκ, ο οποίος στήριξε οικονομικά τους Ρεπουμπλικανούς χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στο Τέξας ηττήθηκε η βασική του επιλογή.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Παραπομπή μου θα έβλαπτε τους Δημοκρατικούς

Ο Τραμπ παρουσίασε το νέο εργοτάξιο της μελλοντικής αίθουσας χορού του Λευκού Οίκου, αποκαλώντας την "ωραιότερη του κόσμου", αγνοώντας το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς για πιθανή "καταστροφή".
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ικανοποιημένος από τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε φήμες για απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, δηλώνοντας πως κάνει «πολύ καλή δουλειά», παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη αντικατάστασή του μετά τις εκλογικές απώλειες των Ρεπουμπλικάνων.