ΓΔ: 2057.26 0.04% Τζίρος: 195.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Λίβανος: Μεγάλες διαδηλώσεις και δυο νεκροί εξαιτίας φόρου στο WhatsApp

Εκτεταμένα επεισόδια σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν στη Βηρυτό εξαιτίας των οικονομικών μέτρων τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την επιβολή φόρου στην εφαρμογή WhatsApp.

Δύο ξένοι εργαζόμενοι στον Λίβανο έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία όταν ξέσπασε φωτιά που εξαπλώθηκε σε κτίριο κοντά στον χώρο όπου γίνονταν μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Βηρυτό, μετέδωσε σήμερα το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Σωστικά συνεργεία κάνουν προσπάθεια να ανακτήσουν τα πτώματα ενώ πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές στη Βηρυτό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση λιποθύμησαν, σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαντίντ.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν χθες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηρυτό και σε πολλές άλλες πόλεις εξαιτίας του τρόπου που η κυβέρνηση του Λιβάνου διαχειρίζεται την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και ειδικά εναντίον των μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει ένα από τα μέτρα που προκάλεσαν τις εντονότερες αντιδράσεις, που ήταν η επιβολή τέλους στις κλήσεις μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής WhatsApp (ανήκει στην εταιρεία Facebook). Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα ήταν και το ότι «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς», που παρέπεμπε στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν από τις πιο ογκώδεις που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Λιβάνου ανέφερε από την πλευρά της πως τραυματίστηκαν 60 αστυνομικοί.

Η κυβέρνηση του Σάαντ αλ Χαρίρι, που έχει κηρύξει «κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης», αναζητεί τρόπους να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σε επίπεδο πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Η Βηρυτός δεσμεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου δωρητών, σε αντάλλαγμα για τις υποσχέσεις που έλαβε για τη χορήγηση δανείων και δωρεών συνολικού ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Την Τετάρτη η επίδοση διαπιστευτηρίων από τρεις νέους πρέσβεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας θα υποδεχθεί την Τετάρτη τους νέους πρέσβεις των Κάτω Χωρών, του Λιβάνου και του Λουξεμβούργου για την επίδοση διαπιστευτηρίων.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αναφέροντας ότι χρησίμευε για επιθέσεις κατά του Ισραήλ και αποτελεί παραβίαση συμφωνιών. Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στη σύγκρουση από τον Οκτώβριο.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ εγγύησης για την αποφυλάκιση του πρώην διοικητή Τράπεζας Λιβάνου

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέ πλήρωσε εγγύηση άνω των 14 εκατ. δολαρίων για να αποφυλακιστεί μετά από έναν χρόνο, ενώ κατηγορείται για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή, αρνούμενος κάθε αδίκημα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε τη δίωξη μέλους του ραπ γκρουπ Kneecap

Δικαστήριο του Λονδίνου έπαυσε τη δίωξη μέλους των Kneecap για τρομοκρατία, επειδή η απαγγελία κατηγορίας για ανάρτηση σημαίας της Χεζμπολάχ σε συναυλία έγινε πολύ αργά, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Χασάν Νασράλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Υποστηρικτές Χεζμπολάχ τιμούν Νασράλα, αγνοούν τις αρχές

Χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τίμησαν την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του ηγέτη Χασάν Νασράλα, προβάλλοντας το πορτρέτο του στον Βράχο των Περιστεριών, παρά τις αντιρρήσεις των αρχών.