Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι η χώρα ζητά επιπλέον 3 δισεκατομμύρια δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές, και αγοράζει δολάρια από τις τοπικές τράπεζες για να καλύψει το ανεξόφλητο χρέος.
Η χώρα της Νότιας Ασίας έχει αρχίσει συνομιλίες με το ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον για το πρόσθετο δάνειο, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ahsan H. Mansur σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα Ντάκα. Το Μπανγκλαντές εξασφάλισε πέρυσι χρηματοδότηση ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα μόλις βγαίνει από εβδομάδες αναταραχής μετά τις φονικές διαδηλώσεις που ανάγκασαν την απομάκρυνση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Το Μπαγκλαντές βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ιαπωνική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας για κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή του χρέους που οφείλει σε προμηθευτές κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο κυβερνήτης.
Ο προηγούμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο Abdur Rouf Talukder, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγες ημέρες μετά τη φυγή της Χασίνα.
Οι εξαγωγές ενδυμάτων, που αποτελούν το κύριο εισόδημα της χώρας σε συνάλλαγμα, έχουν διαταραχθεί. Τα αποθέματα βρίσκονταν ήδη υπό πίεση πριν από την τρέχουσα κρίση και στις 31 Ιουλίου ανέρχονταν σε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Μπανγκλαντές έχει άμεση υποχρέωση πληρωμής περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους προμηθευτές κρίσιμων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην ινδική Adani Power Ltd., σύμφωνα με τον Mansur.
Οι εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης είχαν ήδη υποβαθμίσει το χρέος του Μπαγκλαντές πριν από την τρέχουσα αναταραχή, επικαλούμενες τα αδύναμα αποθεματικά της χώρας.