ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Προειδοποίηση Τσαβούσογλου στο αμερικανικό Κογκρέσο

Αντιδράει η Τουρκία στο ενδεχόμενο να της επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των Κούρδων με τον Τούρκο υπ. Εξωτ. Μ. Τσαβούσογλου να δηλώνει οτι είναι «απαράδεκτες»

Η Τουρκία θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως όλες οι απειλές και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει από την «ζημιογόνο προσέγγισή του» και πρόσθεσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Ο τούρκος υπουργός είπε πως θα μεταφέρει τη διαπίστωση αυτή στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς που πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε πως μια εβδομάδα μετά την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας συμμάχους της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια δέσμη κυρώσεων για να τιμωρήσει την Άγκυρα, αλλά η Τουρκία αγνόησε τις ποινές και συνέχισε σήμερα την επίθεσή της.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση.

«Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε πριν δυο ημέρες ότι αν η Άγκυρα δεν ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσπάθειες, μπορεί να υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

μαχητικό αεροσκάφος F-16
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντίδραση Μικς για τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα Κύπρου

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γκρέγκορι Μικς για την ανάπτυξη τουρκικών F-16 και συστημάτων αεράμυνας στα κατεχόμενα της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπονομεύεται η κυριαρχία της Κύπρου και αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Halkbank διευθέτησε στις ΗΠΑ ποινική υπόθεση για κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την Halkbank για λήξη της ποινικής δίωξης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της στήριξης προς το Ιράν και βελτιώνει τις σχέσεις με την Τουρκία. Η τράπεζα πρέπει να συμμορφώνεται με κυρώσεις και εποπτεία.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού από νότια Τουρκία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν όλες τις προξενικές υπηρεσίες στα Άδανα Τουρκίας και ζήτησαν από το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές τους να αποχωρήσουν λόγω κινδύνων για την ασφάλεια, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ξέρουμε τα σχέδια για το Ιράν και τους κρυφούς υπολογισμούς

Ο Ερντογάν κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και διάλογο για ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, μιλώντας σε δείπνο ιφτάρ. Τόνισε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για την κυβέρνηση του, αναφερόμενος και σε κρυφά σενάρια στην περιοχή.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Παράνομη» χαρακτηρίζει την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν ο Τσελίκ

Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε παράνομη και άδικη την επίθεση ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν, σημειώνοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και απειλεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, εγκαταλείποντας τη διπλωματία.
Ράβδοι χρυσού
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 2% στην τιμή του χρυσού στην Τουρκία

Οι τιμές του χρυσού στην Τουρκία εκτοξεύτηκαν, ξεπερνώντας τις 7.580 λίρες ανά γραμμάριο, λόγω διεθνούς ανόδου πάνω από 2% και εντάσεων Ιράν-ΗΠΑ, έχοντας προηγουμένως καταγράψει άνοδο πάνω από 3% την περασμένη εβδομάδα.