ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Pixabay

«Βουνά» ζημιών από την πανδημία σε αμερικανικούς ομίλους

Η Walt Disney και η Chevron είχαν τις μεγαλύτερες ζημιές ανάμεσα σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 25 δισ. δολ. που είναι εισηγμένες στη Wall Street.

Σε μεγάλες ζημιές οδήγησε η πανδημία ισχυρούς αμερικανικούς ομίλους, κατά το 12μηνο Ιουνίου 2019 - Ιουνίου 2020, με τα μεγαλύτερα πλήγματα να εντοπίζονται στην Walt Disney και την Chevron, καθώς οι τομείς της ψυχαγωγίας και της ενέργειας δοκιμάζονται με το σκληρότερο τρόπο.

Βάσει στοιχείων που παραθέτει το πρακτορείο Bloomberg 43 εκ των 345 εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω των 25 δισ. δολαρίων έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου, με το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2020 να είναι μόλις 14 στις 345. 

Οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες ζημίες στο 12μηνο

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αρνητική πορεία διαχέεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους και όχι στους «συνήθεις» υπόπτους, όπως για παράδειγμα η ψυχαγωγία και η εστίαση ή οι αερομεταφορές και ο τουρισμός. Στην κορυφή της λίστας –η οποία καταρτίζεται βάσει της κεφαλαιοποίησης κάθε εταιρείας και όχι βάσει του ύψους των απωλειών της- βρίσκεται η Walt Disney με συνολικές ζημίες 1,1 δισ. δολάρια, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε ανακοινώσει έσοδα 12,3 δισ. δολαρίων. Το lockdown που επιβλήθηκε και στις ΗΠΑ αλλά και ο φόβος που συνεχίζει να επικρατεί για την εξάπλωση του κορονοϊού αποτρέπουν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές να επισκεφθούν τα διάσημα θεματικά πάρκα της εταιρείας, με τη Walt Disney να αλλάζει ελαφρώς τακτική και να δίνει πλέον περισσότερο βάρος στη μονάδα online streaming, Disney+, η οποία συνεχίζει να είναι κερδοφόρα. 

Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται η πετρελαϊκή Chevron, με ακόμη μεγαλύτερες ζημίες, οι οποίες φθάνουν στα 8,7 δισ. δολάρια, καθώς η μείωση των μετακινήσεων και ως εκ τούτου και της κατανάλωσης υγρών καυσίμων είχε βαριές συνέπειες για τα μεγέθη της. Ταυτόχρονα η τιμή για ο αμερικανικό αργό WTI έχει υποχωρήσει σχεδόν 35% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Όμως οι αναλυτές θεωρούν ότι το 2021 θα είναι ένα διαφορετικό έτος, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει ανάγκη για επιβολή ενός νέου γύρου καθολικών lockdowns κυρίως στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, με τον αριθμό των εταιρειών που «καίνε» μετρητά να εκτιμάται ότι θα μειωθεί στις 10. Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσουν οι επενδυτές, όπως σημειώνει ο Ντον Κάλγκανι, επικεφαλής επενδύσεων στην Mercer Advisors, μιλώντας στο Bloomberg είναι κατά πόσο οι συνέπειες της πανδημίας, καλές και κακές, θα είναι κάτι μόνιμο ή θα εξαφανιστούν μαζί με το πέρασμά της. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Νάρκη» η κρυφή ανεργία στην παγκόσμια οικονομία 

Πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες καταγραφές η πραγματική ανεργία στις χώρες της Δύσης. Δεν θεωρούνται ως άνεργοι όσοι κρατούν τη δουλειά τους με προγράμματα στήριξης, όσοι εργάζονται πολύ λίγο και όσοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ 2.0: Πείραμα αυταρχικής διακυβέρνησης με κινδύνους στην οικονομία

Το σχέδιο του Ντ. Τραμπ για... εκδίκηση, οι απειλές εναντίον των «εσωτερικών εχθρών» και το σχέδιο για διακυβέρνηση μόνο με πιστούς. Η υπόσχεση για οικονομικό θαύμα και οι κίνδυνοι από τους δασμούς.
Kamala Harris, Donald Trump
ΔΙΕΘΝΗ

Χάρις εναντίον Τραμπ: Κέρδη και ζημιές των επιχειρήσεων από τις εκλογές

Τράπεζες και παραγωγοί πετρελαίου και αερίου θα βγουν κερδισμένες από την πολιτική του Τραμπ. Ασφαλιστικές και υγειονομικός τομέας, κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λιανέμποροι κερδίζουν με τη Χάρις.