ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ισπανία: Άνοδο της ακροδεξιάς μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις

Το ακροδεξιό Vox έχει πιθανότητες να γίνει τρίτη δύναμη στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, εάν συνεχισθεί η πτώση των Ciudadanos.

Μετά την απώλεια περίπου των μισών ψηφοφόρων του, στο διάστημα μεταξύ των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου και Ευρωεκλογών και ενώ φαινόταν να αιμορραγεί και άλλο προς όφελος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox βλέπει την κατάσταση να αναστρέφεται υπέρ του και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διεκδικεί πλέον να γίνει έως και η τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο της χώρας, μετά τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

Η ευνοϊκή συγκυρία για το κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ αποδεικνύεται σε δύο σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τη Δευτέρα στις εφημερίδες ABC από την εταιρεία GAD3 κι El Mundo, από την εταιρεία Metroscopia. Στις δύο αυτές έρευνες, η ακροδεξιά παράταξη έρχεται με μικρή διαφορά στην τέταρτη θέση, καθώς η μεν πρώτη πιστώνει στο Vox 33 έδρες και η δεύτερη 31, μόλις 3 έδρες κάθε φορά λιγότερες από τους Podemos.

Οι αναλυτές της έρευνας που δημοσίευσε η ABC εκτιμούν πως το Vox έχει τη δυναμική να αναδειχθεί τρίτο κόμμα μετά τους Σοσιαλιστές του PSOE και το PP, ενώ οι συνάδελφοί τους στη δεύτερη έρευνα πιστεύουν πως αυτό είναι δύσκολο σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά λίαν πιθανό σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο, εκεί που συγκλίνουν οι αναλυτές των δύο σφυγμομετρήσεων είναι πως το Vox, καίτοι δεν φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό των ψηφοφόρων του (2,6 εκατ. στις 28 Απριλίου) θα αυξήσει όμως τα εκλογικά του ποσοστά και θα αυξήσει τις έδρες του (σήμερα 24) χάρη στη συνδρομή δύο παραγόντων: στην αυξημένη αποχή και στην εκλογική καθίζηση των κεντροδεξιών Ciudadanos.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GAD3, οι ψηφοφόροι του Vox είναι μακράν εκείνοι που προθυμοποιούνται περισσότερο να προσέλθουν στις κάλπες (μετά τους εθνικιστές Καταλανούς) κι αναμένεται η αποχή των οπαδών του να είναι μικρότερη απ' όσο στα άλλα κόμματα. Επίσης είναι η πλέον «πιστοί» στο κόμμα, με μικρότερη τάση μεταπήδησής τους σε άλλες κομματικές παρατάξεις.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις της Metroscopia, οι εκκλήσεις του ηγέτη του PP Πάβλο Κασάδο για «χρήσιμη ψήφο» στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου δεν φαίνεται να δημιουργεί αμφιταλαντεύσεις τους ψηφοφόρους του Vox.

Άλλα από τα ευαίσθητα θέματα στην ισπανική κοινωνία, που «ηλεκτρίζουν» τους ψηφοφόρους του Vox για να συνεχίσουν να ψηφίζουν την ακροδεξιά παράταξη είναι η εξέλιξη στη δίκη των Καταλανών πολιτικών και η εκταφή της σορού του Φράνκο πριν τις 25 Οκτωβρίου. Ο Αμπασκάλ έχει ζητήσει ήδη να φυλακισθεί και ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «βεβηλώνει τάφους».

Κρίσιμος παράγοντας για την εκλογική άνοδο του Vox μέλλει να είναι η προσέλευση στις κάλπες των ψηφοφόρων των Ciudadanos, εκτιμούν κι οι δύο έρευνες. Μολονότι η διαρροή ψήφων από την κεντροδεξιά παράταξη προς το Vox είναι μικρή (μόλις 6,2%, μικρότερη και από την αντίστοιχη διαρροή από το ΡΡ και το PSOE), την αποχή των ψηφοφόρων των Ciudadanos θα την καρπωθεί σε μεγάλο βαθμό το ακροδεξιό κόμμα. Άλλωστε, η τακτική του Αμπασκάλ πλέον έχει προσανατολισθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, της υφαρπαγής των ποσοστών των Ciudadanos στις περιφέρειες όπου είναι τέταρτο κόμμα, πίσω από τους Σοσιαλιστές, το ΡΡ και την κεντροδεξιά.

Στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, το γεγονός ότι το Vox αποτελεί ήδη κοινοβουλευτική δύναμη του προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα για την εμβέλεια των μηνυμάτων του: ο Αμπασκάλ θα συμμετέχει στην τηλεμαχία των αρχηγών κομμάτων, ενώ θα έχει επίσημη χρηματοδότηση για την επιστολική αποστολή του προγράμματός του στους ψηφοφόρους, μετά τη συμφωνία των κομμάτων για «πράσινη» (χωρίς ρύπανση από αφίσες και άλλο υλικό) προεκλογική εκστρατεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεστ COVID-19 Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός στο MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον ιό Χαντα

Ένας επιβάτης του MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό και παραμένει ασυμπτωματικός σε καραντίνα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μαδρίτη. Οι υπόλοιποι 13 Ισπανοί βρέθηκαν αρνητικοί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανικό δικαστήριο φυλάκισε ζευγάρι για απομόνωση παιδιών λόγω φόβων Covid-19

Ζευγάρι Γερμανών καταδικάστηκε σε φυλάκιση σχεδόν τριών ετών στην Ισπανία, επειδή κράτησε τα τρία παιδιά του κλειδωμένα στο σπίτι για τριάμισι χρόνια λόγω φόβων μετά την πανδημία. Απαλλάχθηκαν από τη βαρύτερη κατηγορία.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία αποσύρονται από τη μετάδοση της Eurovision

Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας δεν θα μεταδώσει τη φετινή Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Αντί αυτού, θα προβληθούν εναλλακτικά προγράμματα αφιερωμένα στους Παλαιστίνιους ή άλλες εκπομπές.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι τελευταίοι 22 επιβάτες του MV Hondius αναχωρούν από Ισπανία για Ολλανδία

Οι 22 τελευταίοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius θα φύγουν σήμερα προς Ολλανδία με μια πτήση πριν τις 21:00, καθώς η πτήση για Αυστραλία ακυρώθηκε. Στο πλοίο θα μείνουν 32 μέλη πληρώματος.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Υγειονομικός συναγερμός για τα κρούσματα στο MV Hondius

Δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius στα Κανάρια διαγνώστηκαν θετικοί στον χανταϊό, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Η Ισπανία διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ολοκληρώθηκε η διάσωση 94 ατόμων από 19 χώρες στη Χανταγιός

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης 94 επιβατών και πληρώματος από το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου εντοπίστηκε εστία χανταϊού, με πλήρη ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας.