ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέο τεστ που κάνει διάγνωση για κορονοϊό σε 5 λεπτά

Το νέο τεστ δεν χρειάζεται ακριβή εργαστηριακή υποδομή και μπορεί να γίνει σε ιατρεία, σχολεία και γραφεία, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα με τη βοήθεια μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ισχυρή τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος CRISPR για να δημιουργήσουν ένα τεστ-εξπρές, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε μόλις πέντε λεπτά. Επικεφαλής των ερευνητών είναι Τζένιφερ Ντούντνα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, η οποία πήρε -μαζί με τη Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπεντιέ- το φετινό Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της μεθόδου CRISPR πριν μερικά χρόνια.

Το νέο τεστ δεν χρειάζεται ακριβή εργαστηριακή υποδομή και μπορεί να γίνει σε ιατρεία, σχολεία και γραφεία, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα με τη βοήθεια μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Είναι το πιο γρήγορο διαγνωστικό τεστ CRISPR που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα (το έως τώρα ταχύτερο ήθελε περίπου μία ώρα). Συγκριτικά, τα συνήθη μοριακά τεστ PCR χρειάζονται γύρω στις 24 ώρες.

Τα τεστ CRISPR ανιχνεύουν μια γενετική αλληλουχία RNA -μήκους περίπου 20 βάσεων- που είναι μοναδική για τον SARS-CoV-2. Το νέο βελτιωμένο τεστ CRISPR, σύμφωνα με το "Science", μπορεί να ανιχνεύσει έως 100 σωματίδια του κορονοϊού σε ένα μικρολίτρο διαλύματος (τα συμβατικά τεστ σε ακριβά εργαστηριακά μηχανήματα «πιάνουν» έως και ένα μόνο σωματίδιο ανά μικρολίτρο).

Το τεστ εμφανίζει, εκτός από τη μεγάλη ταχύτητα, μεγάλη ακρίβεια στα αποτελέσματά του, ενώ παράλληλα -κάτι σημαντικό- κάνει και εκτίμηση για το ιικό φορτίο του ατόμου από όπου λαμβάνεται το δείγμα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ήδη εργάζονται για την τυποποίηση του τεστ και την εμπορική κυκλοφορία του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική η συνεισφορά των μονοκλωνικών θεραπειών έναντι του κορονοϊού

Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικά όταν κυκλοφορούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα του ιού είχαν μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία όταν κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που «μπλοκάρει» την λοίμωξη από κορονοϊό

Η απρόσμενη αυτή ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους.
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.