«Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί», ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται από την «έκρηξη» της αξίας συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της εταιρείας Refintiv, η αξία των συμφωνιών άνω των πέντε δισ. δολαρίων, έφθασε στα 456 δισ., με 36 συμφωνίες αυτού του είδους να ανακοινώνονται, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 30 ετών. Όλα δείχνουν ότι οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ενώ η έντονη δραστηριότητα αποτέλεσε και μία ανάσα για τους επενδυτικούς ομίλους της Wall Street, με τις προμήθειες να φθάνουν στα 28 δισ. και να ανεβάζουν το επίπεδο από τις αρχές του έτους στα 89 δισ. δολάρια.
Η πορεία εξαγορών και συγχωνεύσεων στο γ' τρίμηνο
Ο πλέον δραστήριος μήνας ήταν ο Σεπτέμβριο, με την αξία των συμφωνιών να φθάνει στα 391 δισ. δολάρια, με αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 73%, ενώ οι κλάδοι που έλαμψαν ήταν αυτός της τεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας, δύο δηλαδή τομείς οι οποίοι είτε δεν επηρεάστηκαν στο ελάχιστο από την πανδημία είτε ακόμη και ευνοήθηκαν όπως συνέβη με ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες. Οι συμφωνίες στην τεχνολογία έφθασαν στα 226 δισ. δολάρια, ενώ στη φαρμακοβιομηχανία, έναν κλάδο πιο κλειστό και περιορισμένο, άγγιξαν τα 10 δισ. δολάρια.
Οι μεγαλύτερες συμφωνίες κατά το γ' τρίμηνο
Οι εταιρείες private equity ήταν αυτές που διαθέτουν το απαραίτητο επίπεδο κεφαλαίων ώστε να πρωτανιστήσουν σε εξαγορές. Ο τομέας έκλεισε περισσότερες από 5.500 συμφωνίες ή 15% του συνόλου για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1980 αν και κατά 6% χαμηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι, με τις KKR και EQT να είναι οι πιο επιθετικές.
Μία ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία διαθέτει καλύτερη δυναμική μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή ήταν και το γεγονός ότι για το γ’ τρίμηνο η αξία των εξαγορών στις ΗΠΑ έφθασε στα 415 δισ. δολάρια, εντυπωσιακά αυξημένη σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο όπου είχαν σχεδόν διακοπεί. Τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις αλλά και η διάθεση να μην υπάρξει «ξεπούλημα σε ξένους» και μάλιστα σε σχετικά χαμηλές τιμές, άφησαν ορατά τα σημάδια τους στις διασυνοριακές συμφωνίες, οι οποίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο επτά ετών.
Πτωτική πορεία για τις διασυνοριακές συμφωνίες εξαγορών
Σε αντίθεση, πάντως, με το γ’ τρίμηνο το εννεάμηνο δεν ήταν και τόσο θετικό, πορεία αναμενόμενη καθώς κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου η οικονομική δραστηριότητα είχε παγώσει σχεδόν σε όλη την υφήλιο. Για το εννεάμηνο η συνολική αξία έφθασε στα 2,2 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.