ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:22:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Κυριαρχούν τα deals Πληροφορικής και Ενέργειας στην ελληνική αγορά

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις που τρέχουν, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό προφίλ για την Ελλάδα που προσελκύει επενδύσεις, αλλά δίνει και ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις για μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Έντονη δραστηριότητα και την φετινή χρονιά καταγράφουν Πληροφορική και Ενέργεια, με τα deals που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στη χρονιά να αντανακλούν την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στους δυο κλάδους έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες οι οποίες έχουν ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ καθώς τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και οι ευρωπαϊκοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης των εσόδων.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 6 δισ. ευρώ έχουν πέσει σε deals στην ελληνική αγορά, με το διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις να είναι έντονο, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσιάσει σημαντική δραστηριότητα εντός και εκτός συνόρων. Ειδικότερα, από τα πέντε κορυφαία deals που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στη χρονιά, ήδη δυο deals σε Ενέργεια και Πληροφορική έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξαγοράστηκε από την Masdar αντί 1,5 δισ. ευρώ ενώ η BETA CAE από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence αντί 1,15 δισ. ευρώ.

Τα deals στην ελληνική αγορά εκτιμάται πως μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 9 δισ. ευρώ καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά. Η θετική πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μέσα σε μια δύσκολη μακροοικονομική περίοδο έχουν τροφοδοτήσει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που διατηρείται το 2024 και ενδέχεται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα η Ελλάδα προβλέπεται να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα καθώς επιταχύνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις και βελτιώνονται περαιτέρω οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Έντονο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Πληροφορική

Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν μπροστά τους έναν μαραθώνιο έργων που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, και καλούνται να μεγαλώσουν και να τρέξουν με ρυθμούς σπρίντ, σε μια αγορά που μοιάζει με μαραθώνιο εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Η ανάγκη να μεγαλώσουν αποτελεί πλέον κομβικής σημασίας ζητούμενο, γεγονός που προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον από παίκτες που έχουν τη χρηματοοικονομική δυνατότητα να στηρίξουν τα σχέδια ανάπτυξης τους αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει φέρει η «χρυσή περίοδος» της αγοράς.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας έχει εντείνει τη ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό, τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που προσφέρουν ανεκτέλεστο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες, η ανάγκη για κυβερνοασφάλεια και fintech υπηρεσίες, έχουν βάλει τον κλάδο της πληροφορικής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό πως η αξία της αγοράς λογισμικού αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία φθάνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου στο BD, «ο κλάδος της πληροφορικής βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια και το βλέπουμε από τη μάχη που γίνεται μεταξύ των εταιρειών να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους και πως μεγαλώνουν οι παίκτες που υπάρχουν στην αγορά. Οι εξαγορές αποδεικνύονται κλειδί, ενώ δεν είναι λίγες και οι ελληνικές εταιρείες που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με την ανάλυση του επενδυτικού τμήματος της Optima Bank, από το 2021 ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού είναι ο πιο ενεργός στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί 42 εξαγορές με τη μέση αξία του deal να αγγίζει περίπου τα 2 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, σε όρους αποτίμησης, πραγματοποιούνται με δείκτη EV/Sales στο 1,2, EV/EBITDA στο 6,2 και με μέσο πολλαπλασιαστή Ρ/Ε στο 9, με Epsilon Net και Entersoft να αποδεικνύονται οι πιο δραστήριες για το 2023 με 11 και 7 αντίστοιχα εξαγορές.

Το deal που έχει ξεχωρίσει μέχρι σήμερα στην αγορά αποτελεί η αγορά της ελληνικής BETA CAE Systems από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence αντί 1,24 δισ. δολαρίων. Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας παράγει επεξεργαστές δεδομένων που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και το κόστος των δοκιμών.

Τον Μάρτιο επίσης, η Entersoft ανακοίνωσε πως περνάει στα χέρια του Olympia Group του Πάνου Γερμανού, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενοποιηθεί με την SoftOne που ανήκει κατά 33% στον Πάνο Γερμανό και να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής.

Η έτερη εταιρεία Πληροφορικής που έχει υπάρξει εξαιρετικά δραστήρια τα τελευταία χρόνια, η Epsilon Net, πέρασε επίσης στα χέρια του αμερικανικού fund General Atlantic. Το deal εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 240 εκατ. ευρώ με την Epsilon Net να ετοιμάζεται για την έξοδο της από το ΧΑ μετά από 16 χρόνια παρουσίας, ενώ στοχεύει στα 150 εκατ. ευρώ τζίρο στο τέλος του 2025. Η Epsilon Net είχε ήδη πουλήσει το 7,5% στην Εθνική Τράπεζα τον περασμένο Ιούνιο αντί 30,4 εκατ. ευρώ με τη συμφωνία να περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων και προϊόντων επιχειρηματικού λογισμικού και fintech.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να εστιάζει στην παροχή επιχειρηματικού λογισμικού και λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με την διοίκηση της Epsilon Net που θέλει να επενδύσει σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, ενώ στοχεύει και στην ανάπτυξη ενσωματωμένων χρηματοοικονομικών και τραπεζικών προϊόντων ως υπηρεσιών, μέσα από τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα που θα κατέχει πλέον το 15% των μετοχών.

Συνεχίζει στους υψηλούς ρυθμούς η αγορά ενέργειας

Το 2023 ο κλάδος της ενέργειας και δει των ανανεώσιμων πηγών είχε πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά, ενώ το mega deal της ΔΕΗ με την Enel Romania, που έφτασε το 1,9 δισ. ευρώ είχε ξεχωρίσει. Στους ίδιους υψηλούς ρυθμούς κινείται και η φετινή χρονιά, καθώς εκτός από το deal της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar και η ΔΕΗ συνεχίζει να κινείται σε υψηλούς επενδυτικούς ρυθμούς, με τα κορυφαία deals να πλησιάζουν τα 3 δις. ευρώ.

Στις αρχές Αυγούστου η ΔΕΗ ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά 629 MW ΑΠΕ στη Ρουμανία έναντι 700 εκατ. ευρώ, ενισχύονται ακόμα περισσότερο τη θέση του ομίλου στη χώρα.  Υπενθυμίζουμε πως μέσα στο 2024 η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει και την εξαγορά της αλυσίδας Κωτσόβολος αντί 200 εκατ. ευρώ, ενώ ανεβάζει παράλληλα και τους ρυθμούς της για την τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Ο όμιλος Motor Oil έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερα δραστήριος τη φετινή χρονιά καθώς στην αρχή του έτους ολοκλήρωσε την απόκτηση του 25% της Anemos Res από την Ελλάκτωρ αντί 125 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζοντας τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, απέκτησε την Ηλέκτρωρ από την Ελλάκτωρ αντί 115 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Energean θα μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιό της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία στην Carlyle International Energy Partners, έναντι τιμήματος έως 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερο από 820 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία σημειώνει ότι η πώληση αυτή θα την βοηθήσει να εστιάσει ακόμη περισσότερο στην στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες κενές θέσεις στην Πληροφορική: Ποιες είναι οι «καυτές» ειδικότητες

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ, στην Πληροφορική καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός κερδών και deals στην Πληροφορική με «πακέτο» έργων 3,5 δισ. ευρώ

Το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανεβάζει σε νέα ύψη την κερδοφορία του κλάδου. Ποιες επιδόσεις πέτυχαν οι εισηγμένες το 2023. Επενδυτικό ενδιαφέρον από νέα κεφάλαια (Entersoft, Epsilon Net) και εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια

Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την πράσινη μετάβαση. Σημαντικοί παίκτες στα ενεργειακά έργα του εξωτερικού οι ελληνικές εταιρείες.
Giorgos Peristeris, GEK TERNA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Περιστέρης: Αναγκαίες οι περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

Ο CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως η κλιματική κρίση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε το υψηλό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.