ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Καπιτώλιο ΗΠΑ
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε φωτεινή ημέρα, Ουάσινγκτον, Δ.Κ.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την αποτροπή κινδύνου shutdown

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, όταν τερματίζεται η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που εγγυάται την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τον Δεκέμβριο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 359 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά και θα επιδοθεί στη Γερουσία, όπου αναμένεται επίσης να εγκριθεί προτού το υπογράψει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, όταν τερματίζεται η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την αναστολή λειτουργίας πολλών τομέων της, το περιβόητο shutdown, για 35 ημέρες, όταν ο Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο νόμου που του είχε υποβληθεί τότε επειδή δεν περιείχε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του τείχους που ήθελε να ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να αποφευχθεί ο κίνδυνος shutdown, που θα επιδείνωνε την κατάσταση την ώρα που η αμερικανική οικονομία ήδη δοκιμάζεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών του Τραμπ, τον Στίβεν Μνούτσιν, με ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία να είναι η αξίωση των Ρεπουμπλικάνων να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα επιτρέπουν τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας σε αμερικανούς αγρότες. Οι Δημοκρατικοί απέρριπταν την ιδέα, διαβλέποντας στην πρόταση μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αλιεύσει ψήφους ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η Πελόσι σημείωσε πως οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να προστεθεί στο σχέδιο νόμου πρόνοια για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας αξίας 8 δισ. δολαρίων για μαθητές, μαθήτριες και οικογένειες. Κατά τα λοιπά, το σχέδιο νόμου διατηρεί το επίπεδο της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους ουσιαστικά αμετάβλητο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κακοδικία στη δίκη Γουάινστιν για βιασμό της Τζέσικα Μαν

Σε κακοδικία κατέληξε η τρίτη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση βιασμού της Τζέσικα Μαν, καθώς οι ένορκοι δεν συμφώνησαν, ενώ ο παραγωγός δηλώνει αθώος και αρνείται κάθε μη συναινετική σεξουαλική επαφή.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Οι ΗΠΑ ματαίωσαν την αποστολή 4.000 στρατιωτών στη χώρα

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών στην Πολωνία, καθώς αναδιοργανώνουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη και αποσύρουν προσωπικό από τη Γερμανία, όπως επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματικός.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.