ΓΔ: 1996.36 -0.44% Τζίρος: 245.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:37
Καπιτώλιο ΗΠΑ
Φωτογραφία Shutterstock

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την αποτροπή κινδύνου shutdown

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, όταν τερματίζεται η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που εγγυάται την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τον Δεκέμβριο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 359 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά και θα επιδοθεί στη Γερουσία, όπου αναμένεται επίσης να εγκριθεί προτού το υπογράψει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, όταν τερματίζεται η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την αναστολή λειτουργίας πολλών τομέων της, το περιβόητο shutdown, για 35 ημέρες, όταν ο Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο νόμου που του είχε υποβληθεί τότε επειδή δεν περιείχε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του τείχους που ήθελε να ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να αποφευχθεί ο κίνδυνος shutdown, που θα επιδείνωνε την κατάσταση την ώρα που η αμερικανική οικονομία ήδη δοκιμάζεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών του Τραμπ, τον Στίβεν Μνούτσιν, με ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία να είναι η αξίωση των Ρεπουμπλικάνων να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα επιτρέπουν τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας σε αμερικανούς αγρότες. Οι Δημοκρατικοί απέρριπταν την ιδέα, διαβλέποντας στην πρόταση μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αλιεύσει ψήφους ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η Πελόσι σημείωσε πως οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να προστεθεί στο σχέδιο νόμου πρόνοια για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας αξίας 8 δισ. δολαρίων για μαθητές, μαθήτριες και οικογένειες. Κατά τα λοιπά, το σχέδιο νόμου διατηρεί το επίπεδο της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους ουσιαστικά αμετάβλητο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Λάβετε υπόψη επίσημες δηλώσεις, όχι ρεπορτάζ ΜΜΕ για Πούτιν-Τραμπ

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μόνο οι ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν αξία, απαντώντας σε δημοσίευμα για ακύρωση συνάντησης Τραμπ-Πούτιν λόγω Ουκρανίας. Για πυραύλους 9M729, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στο Υπουργείο Άμυνας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Διαμαρτυρίες Ιαπώνων επιζώντων για τη δήλωση Τραμπ περί πυρηνικών δοκιμών

Ιαπωνική οργάνωση επιζώντων των ατομικών βομβαρδισμών, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2024, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση Τραμπ για επαναφορά πυρηνικών δοκιμών, υπενθυμίζοντας τα τραύματα των επιζώντων «χιμπακούσα».
Πιτ Χέγκσεθ ομιλία ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σθεναρή υπεράσπιση συμφερόντων έναντι Κίνας ζητά ο Χέγκσεθ

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του στη Μαλαισία πως η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, υπογραμμίζοντας τη σημασία ισορροπίας δυνάμεων, ενώ εξέφρασε ανησυχία για κινήσεις της Κίνας σε Σινική Θάλασσα και Ταϊβάν.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπάν: Ζητά εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Βίκτορ Ορμπάν ελπίζει να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει την Ουγγαρία από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από αγωγούς, στη συνάντησή τους στις 7 Νοεμβρίου.