ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ εκδήλωση
Φωτογραφία Shutterstock

DW: Στην τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσωπικότητες να διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ. Ποιες οι διαφορές τους, δύο μήνες πριν τις εκλογές.

Σε ρυθμό προεδρικών εκλογών, δύο μήνες πριν την μεγάλη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου έχουν μπει οι ΗΠΑ, με τα «στρατόπεδα» των δύο υποψηφίων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, να έχουν πάρει θέση και προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Μπάιντεν εμφανίζεται ως υπέρμαχος της εθνικής ενότητας και στέλνει μηνύματα κατά του ρατσισμού, ενώ ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως προασπιστής της εθνικής τάξης και ασφάλειας. Ο Μπάιντεν μιλά για τον κορονοϊό μπροστά στις κάμερες φορώντας μάσκα, ενώ ο Τραμπ εμφανίζεται πάντα χωρίς μάσκα και δηλώνει ότι ο κορονοϊός έχει ήδη νικηθεί.

Δύο μήνες πριν τις εκλογές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσωπικότητες διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ. Πριν από λίγες μέρες, ο Μπάιντεν σε ομιλία του στην Κενόσα, όπου και πάλι αστυνομικός πυροβόλησε μαύρο πολίτη, έκανε έκκληση προς τους Αμερικανούς να μπει οριστικό τέλος στον ρατσισμό και τα απότοκα της δουλείας στη σύγχρονη Αμερική. 

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την πόλη Λατρόμπ της Πενσυλβάνια για να υποσχεθεί άλλη μια θητεία με κεντρικό σύνθημα «America First». Στη συνέχεια μετέβη και αυτός στην Κενόσα, όπου όμως ανέφερε ότι «οι διαμαρτυρίες πρέπει να τελειώσουν». Ο Μπάιντεν από την άλλη ανέφερε ότι η Κενόσα «είναι μια πόλη που χρειάζεται θεραπεία». Άλλη μια βασική διαφορά των δύο υποψηφίων: Ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ, που πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη από λευκό αστυνομικό. Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιν συνομίλησαν για αρκετές ώρες με την οικογένεια του 29χρονου Μπλέικ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Κενόσα αναφέρθηκε μόνο στην ανάγκη για περισσότερη «ασφάλεια» και συναντήθηκε με εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας και κυρίως με επιχειρηματίες. Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να βρεθεί σε μια εκκλησία και να μοιραστεί τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας. Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι ως λευκός δεν έχει γνωρίσει ο ίδιος τον ρατσισμό όπως τον βιώνουν οι μαύροι, τους «νιώθει» όμως απόλυτα. Υποσχέθηκε να δώσει μάχη για την καταπολέμηση του ρατσισμού μέχρι τέλους, εάν εκλεγεί.

Πριν λίγους μήνες οι ΗΠΑ και όλος ο πλανήτης συνταράχθηκαν από τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι τελευταίες του λέξεις «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και το κίνημα «Black Lives Matter» έχουν γίνει έκτοτε σύμβολα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Ο Τραμπ έχει μεν εκφράσει την λύπη για μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας, όπως και στην υπόθεση Φλόιντ, ωστόσο δεν παραδέχεται ποτέ ότι στις ΗΠΑ υπάρχει «δομικός ρατσισμός» και καταδικάζει τους διαδηλωτές για «εγχώρια τρομοκρατία». Όπως λέει: «Στόχος μου είναι να τους κυνηγήσω και να τους πιάσω».

Εντούτοις, όπως φαίνεται, ο Τραμπ εξακολουθεί να κινητοποιεί τις μάζες, όπως φάνηκε στην Πενσυλβανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της προεκλογικής του ομιλίας εκεί, οι πολίτες έπρεπε να φορούν μάσκες για τον κορονοϊό, ωστόσο πολλοί δεν το τήρησαν. Αλλά για τον Τραμπ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Άλλωστε συνεχώς χλευάζει τον Μπάιντεν, ο οποίος σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις φορά μάσκα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σελήνη και ουρανός
ΔΙΕΘΝΗ

NASA σε Κιμ Καρντάσιαν: Έχουμε πάει 6 φορές στη Σελήνη

Η Κιμ Καρντάσιαν έθεσε ξανά το ζήτημα της θεωρίας συνωμοσίας για την προσσελήνωση του Apollo 11, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι συνέβη. Ο επικεφαλής της NASA απάντησε για να διαψεύσει δημοσίως τους ισχυρισμούς της.
Εθνοφρουροί στην Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πέντε ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο Μίσιγκαν

Το FBI απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση στο Μίσιγκαν, συλλαμβάνοντας πέντε νεαρούς που φέρονται να σχεδίαζαν δράση για το Χάλογουιν, εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος. Ο ένας σχετίζεται με πρώην μέλος της Εθνοφρουράς που έχει επίσης συλληφθεί.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ: Η «μάχη» ελέγχου της αντίληψης της κοινής γνώμης

Η συνάντηση Ερντογάν–Τραμπ και η Διάσκεψη για τη Γάζα φανερώνουν πως η μάχη για την επιρροή διεξάγεται πλέον στο πεδίο της αντίληψης — εκεί όπου οι γνωστικές μεροληψίες διαμορφώνουν την πολιτική κρίση. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούν αμερικανικές δυνάμεις σε στόχους στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε ότι εξετάζεται επίθεση κατά της Βενεζουέλας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Καραϊβική κατά των καρτέλ ναρκωτικών, με άφιξη και του αεροπλανοφόρου Gerald Ford.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπόγειων δοκιμών πυρηνικών στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές μετά από 33 χρόνια, χωρίς να διευκρινίσει αν θα περιλαμβάνονται και υπόγειες δοκιμές. Είπε πως η κίνηση είναι απάντηση στις ενέργειες Ρωσίας και Κίνας.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

FBI: Απετράπη πιθανή τρομοκρατική επίθεση στις βόρειες ΗΠΑ

Το FBI ανακοίνωσε ότι απέτρεψε πιθανή τρομοκρατική επίθεση στο Μίσιγκαν το Σαββατοκύριακο του Χάλογουιν, συλλαμβάνοντας αρκετούς υπόπτους. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σύντομα, δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας.