ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Υπόθεση Φλόιντ: Αυστηρές ποινές ζητούν για τους κατηγορούμενους οι εισαγγελείς

Η δίκη για τον φόνο του Φλόιντ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021.

Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να ζητήσουν να επιβληθούν στους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ εξαιρετικά αυστηρές ποινές, εξαιτίας «της ιδιαίτερης σκληρότητας» της πράξης τους και της «ευάλωτης» κατάστασης στην οποία βρισκόταν το θύμα.

Επικαλούμενη πολλά επιβαρυντικά στοιχεία, η κατηγορούσα αρχή θα ζητήσει να επιβληθούν στους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στον φόνο του Φλόιντ ποινές «ανώτερες» από τις συνηθισμένες, σύμφωνα με τα έγγραφα που παραδόθηκαν στο δικαστήριο.

Η δίκη για τον φόνο του Φλόιντ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021.

Οι αστυνομικοί «καταχράστηκαν τη θέση ισχύος» στην οποία βρίσκονταν και ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν επέδειξε «ιδιαίτερα σκληρότητα», ασκώντας «μη αναγκαία βία» ενώπιον πολλών μαρτύρων και κυρίως παιδιών, υπογράμμισε ο εισαγγελέας Κιθ Έλισον.

Ο 44χρονος Σόβιν κατηγορείται ότι στις 25 Μαΐου προκάλεσε ασφυξία στον 46χρονο Αφροαμερικανό καθώς είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν εννέα λεπτά, την ώρα που εκείνος ήταν ακινητοποιημένος, μπρούμυτα στο οδόστρωμα. Οι τρεις πρώην συνάδελφοί του Αλεξάντερ Κινγκ, ο Τόμας Λέιν και το Του Θάο κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο.

«Ο Τζορτζ Φλόιντ, το θύμα, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος διότι οι αστυνομικοί ήδη του είχαν περάσει χειροπέδες και είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη, ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει μπρούμυτα στο οδόστρωμα», υπογράμμισαν οι εισαγγελείς.

Εξάλλου υπενθύμισαν ότι ο «Φλόιντ είχε πει ξεκάθαρα και επανειλημμένα στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούσε πια να αναπνεύσει».

Οι εισαγγελείς δεν διευκρίνισαν τις ποινές που θα ζητήσουν για τους αστυνομικούς, όμως η ανώτατη ποινή για ανθρωποκτονία στην πολιτεία της Μινεσότα είναι 40 χρόνια κάθειρξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαστήριο ΗΠΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για τον εκλογικό χάρτη Βιρτζίνια

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή των Δημοκρατικών για την ακύρωση του νέου εκλογικού χάρτη της Βιρτζίνια, που θα αύξανε τον αριθμό βουλευτών τους, κρίνοντας άκυρο το σχετικό δημοψήφισμα για διαδικαστικούς λόγους.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κακοδικία στη δίκη Γουάινστιν για βιασμό της Τζέσικα Μαν

Σε κακοδικία κατέληξε η τρίτη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση βιασμού της Τζέσικα Μαν, καθώς οι ένορκοι δεν συμφώνησαν, ενώ ο παραγωγός δηλώνει αθώος και αρνείται κάθε μη συναινετική σεξουαλική επαφή.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Οι ΗΠΑ ματαίωσαν την αποστολή 4.000 στρατιωτών στη χώρα

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών στην Πολωνία, καθώς αναδιοργανώνουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη και αποσύρουν προσωπικό από τη Γερμανία, όπως επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματικός.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.