ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ασύμφορη καθιστά η κρίση την άντληση νέων αποθεμάτων πετρελαίου

Τα αυξανόμενα κόστη και τα μειωμένα έσοδα εξαιτίας της κατάρρευσης της ζήτησης πετρελαίου, οδηγούν τις πετρελαϊκές κολοσσούς να επανασχεδιάσουν την στρατηγική τους για έρευνες σε νέες περιοχές.

Καθώς ο κορονοϊός σαρώνει τις οικονομίες και προκαλεί μεγάλες διαταραχές την ζήτηση, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές έχουν διαπιστώσει μια άβολη αλήθεια το τελευταίο διάστημα. Μπορεί στο έδαφος να υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όμως μπορεί να μην αντληθούν ποτέ, καθώς με τα σημερινά δεδομένα αυτό είναι ασύμφορο.

Με την κρίση να επιταχύνει την μετάβαση σε πιο καθαρή ενέργεια, τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να είναι φθηνότερα από ότι αναμένονταν στις επόμενες δεκαετίες, ενώ οι εκπομπές ρύπων θα γίνονται όλο και πιο ακριβές. Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν οικόπεδα που δεν είναι οικονομικά βιώσιμα. Χαρακτηριστικά, η βρετανική BP ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου πως δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες σε νέες χώρες.

Σύμφωνα  με έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η IBISWorld, τα συνολικά έσοδα για τον κλάδο εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθε στα 3,3 τρισ. δολάρια το 2019 ποσό που αντιστοιχεί στο 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ το οποίο διαμορφώνεται σε 86 τρισ. δολάρια. Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, υπολογιζόταν πως οι ανάγκες για πετρέλαιο θα ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όμως η υγειονομική κρίση επιτάχυνε τις εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η βιομηχανία πετρελαίου προσπαθούσε ήδη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή μετάβαση, τα μεγάλα αποθέματα και τα σημάδια ότι η ζήτηση πετρελαίου φτάνει στο ζενίθ της, πριν ακόμα ξεκινήσει να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με την Rystad Energy η πανδημία έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου το 10% των πετρελαϊκών αποθεμάτων που αντιστοιχούν σε 125 εκατ. βαρέλια αναμένεται να είναι αχρείαστα.

«Θα υπάρξουν εγκαταλελειμμένες πετρελαιοπηγές» σημειώνει ο Μουσκιτ Ασραφ (Muqsit Ashraf) της Accenture στο Bloomberg και συμπληρώνει πως «οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός».

Δεν συμφέρει η εξόρυξη πετρελαίου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχέδιο «Sea Lion» στα νησιά Φωκλαντ όπου και ανακαλύφθηκε σημαντική ποσότητα πετρελαίου το 2010 από την Rockhopper Exploration. Μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια που δόθηκαν και τη νέα ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για την νομιμότητα του εγχειρήματος, το πεδίο δεν έχει βγάλει πετρέλαιο μέχρι στιγμής. Η Premier Oil που συμμετείχε στο προτζεκτ, αποσύρθηκε μέσα στη χρονιά και στις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε πως «ξεγράφει» τα 200 εκατ. δολάρια της επένδυσης καθώς έδειχναν απίθανο να συνεχιστούν οι εργασίες.

Το «Sea Lion» χρειάζεται οι τιμές πετρελαίου να βρίσκονται το λιγότερο στα 45 δολάρια το βαρέλι για να ισοφαρίζει τα έξοδα, όμως πιθανότατα χρειάζεται να βρίσκεται τουλάχιστον στα 50 δολάρια το βαρέλι για να εξασφαλίζει την αποπληρωμή της επένδυσης σύμφωνα με την Rockhopper. Αυτή την στιγμή η τιμή του Μπρεντ είναι στα περίπου 45 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχή χρονιά.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επίσης προβληματίζονται για την πραγματοποίηση των υπόλοιπων σχεδίων τους. Η BP δήλωσε τον Ιούνιο πως αξιολογεί το χαρτοφυλάκιο από τις τελευταίες έρευνες και θα αφήσει κάποια τελικά πίσω αναξιοποίητα. Χαρακτηριστικά, ο Ντομινικ Εμερί είχε δηλώσει πως «περίπλοκα σχέδια, μπορεί να μπουν στο ράφι, ώστε να τρέξουν τα πεδία που είναι γρηγορότερο να αναπτυχθούν».

Η πίεση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να ωθήσει κι άλλες εταιρείες στο να αφήσουν τα μεγάλα αποθέματα στο έδαφος, με την γαλλική Total να ανακοινώνει αυτό τον μήνα ότι είχε χρεωθεί 8 δισ. δολάρια για τις εκπομπές ρύπων.Με το πετρέλαιο πλέον να υπάρχει σε αφθονία, εντείνονται οι ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη ζήτηση που θα υπάρξει, ενώ το κέρδος θα γίνεται όλο και μικρότερο.

«Ήδη πολλές πετρελαιοπηγές είναι ήδη εγκαταλελειμμένες από άποψη πετρελαίου-τιμής» αναφέρει ο Κρίστιαν Μάλεκ (Christyan Malek) , επικεφαλής Έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ευρώπη Μέση Ανατολή και Αφρική της JP Morgan Chase στο πρακτορείο Bloomberg.

Η εγκατάλειψη πετρελαϊκών πεδίων ωστόσο δημιουργεί και έναν ακόμη κίνδυνο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις μόλυνσης υπόγειων πηγών με τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια να κατηγορούνται για μια σειρά από περιστατικά δημόσιου κινδύνου όλα αυτά τα χρόνια, όπως ξαφνικές εκρήξεις μεθανίου.

Αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για το κλίμα, όπως διαπιστώνουν εσχάτως ερευνητές και κυβερνήσεις παγκοσμίως.Το Διακρατικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή πέρσι πρότεινε οι χώρες μέλη του ΟΗΕ να αρχίσουν να καταγράφουν και να δημοσιοποιούν τις ποσότητες μεθανίου που εκλύονται από τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως αποτελούν κίνδυνο για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Μέχρι στιγμής μόνο ΗΠΑ και Καναδάς το κάνουν αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένες οι χώρες της Ευρώπης για τα πλαφόν σε αέριο - πετρέλαιο

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, ενώ δεν υπάρχει ως τώρα συμφωνία για τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο σε πολύ υψηλή τιμή, όπως και για το ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου.
IEA
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί υπερβολικά η διεθνής ενεργειακή μετάβαση προειδοποιεί η ΙΕΑ

Οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα των κρατών για το κλίμα, αν τηρηθούν, δεν θα επιτρέψουν παρά μια μείωση 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.