ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γερμανικό Κοινοβούλιο

Ανησυχία μεταναστών στη Γερμανία μετά τη νίκη AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ

Ο Μάμαντ Μοχάμαντ, από τους πρώτους βουλευτές με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Σαξονία-Άνχαλτ, δηλώνει συγκρατημένη χαρά για την εκλογή του, μιλώντας για «δηλητηριασμένη νίκη» λόγω της ανόδου της AfD και της ήττας των συντηρητικών.

Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Σαξονία-Άνχαλτ και η νίκη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) προκάλεσε έντονα συναισθήματα στον Μάμαντ Μοχάμαντ, μέλος των Πρασίνων και ένας από τους πρώτους βουλευτές με μεταναστευτικό υπόβαθρο που εκλέγονται στο τοπικό κοινοβούλιο. Μαζί με τον Μουστάφα Γκρένερ της Αριστεράς (Die Linke), ο Μοχάμαντ, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία το 1996, χαρακτήρισε τη δική του εκλογή ως «δηλητηριασμένη νίκη».

Όπως ανέφερε, η χαρά της προσωπικής επιτυχίας επισκιάστηκε από την άνοδο της AfD, η οποία συγκέντρωσε υψηλότερα ποσοστά από το αναμενόμενο, ενώ οι συντηρητικοί του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς υπέστησαν ιστορική ήττα. Ο ίδιος δήλωσε πως «η καρδιά μου έσπασε» βλέποντας τις πρώτες προβλέψεις.

Η AfD εδώ και χρόνια προωθεί σκληρότερη πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία έχει χάσει τον έλεγχο των συνόρων της. Στο προεκλογικό της μανιφέστο για τη Σαξονία-Άνχαλτ, το κόμμα προτείνει εκστρατεία για την απέλαση όσων απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου, ενώ ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τεχνητή νοημοσύνη αντί για ειδικευμένους μετανάστες με «πολιτισμικά ξένο» υπόβαθρο.

Η AfD απορρίπτει τις κατηγορίες περί εχθρικής ρητορικής, δηλώνοντας μέσω της συμπροέδρου Άλις Βάιντελ ότι αντιτίθεται μόνο στην παράτυπη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Όπως σημείωσε, «όλοι είναι καλοδεχούμενοι, όσοι συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία μας, εκείνου που θέλουν να εργαστούν εδώ, που είναι ειδικευμένοι, που πληρώνουν φόρους, που τηρούν τους νόμους».

Το κλίμα στο σπίτι του Μοχάμαντ ήταν βαρύ, με την κόρη του να εμφανίζεται απρόθυμη να πάει στο σχολείο, καθώς το ίδρυμα είχε επικριθεί από την AfD για τα προγράμματα δημοκρατικής ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με την Ούντρα Ντρέσλερ, διευθύνουσα σύμβουλο του Κρατιδιακού Δικτύου Μεταναστευτικών Οργανισμών στη Σαξονία-Άνχαλτ, τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη στις κοινότητες των μεταναστών, αλλά ενίσχυσαν την ανησυχία. Όπως σημείωσε, τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο αντιμετωπίζουν διακρίσεις και φραγμούς στην εργασία, την εκπαίδευση και τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Όλα αυτά είναι η πραγματικότητά μας», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται σημείο καμπής, με πολλούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη Σαξονία-Άνχαλτ. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις κοινότητες μας που λένε: Έχουμε ήδη κάνει βαλίτσες και έχουμε συγκεκριμένα σχέδια και θα φύγουμε σύντομα», σημείωσε η Ντρέσλερ.

Ο Πασκάλ Μπέγκριχ, διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Miteinander, επισήμανε ότι δεν αναμένει μαζική έξοδο λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης, ωστόσο παραδέχθηκε πως μετανάστες και εργοδότες επανεξετάζουν το μέλλον τους στην περιοχή. «Υπάρχουν εταιρείες που αναρωτιούνται αν θέλουν πραγματικά να εδρεύουν εδώ και αν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μοχάμαντ εκφράζει φόβους ότι η πολιτική στροφή θα δυσκολέψει την έλευση νέων ανθρώπων, τη στιγμή που η Σαξονία-Άνχαλτ αντιμετωπίζει δημογραφικές προκλήσεις. «Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειες θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους», σχολίασε.

Παρά τις ανησυχίες, τόσο η Ντρέσλερ όσο και ο Μπέγκριχ τονίζουν ότι κάθε μελλοντική κυβέρνηση δεσμεύεται από το Σύνταγμα της Γερμανίας και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. «Όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύονται από αυτό. Και τα άλλα 15 ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν καθήκον να παρακολουθούν και, αν χρειαστεί, να παρέμβουν», υπογράμμισε η Ντρέσλερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζέντερ στηρίζει Μερτς: Αποφάσεις CDU για τείχος κατά άκρων στη Γερμανία

Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι στηρίζει τον Φρίντριχ Μερτς ως καγκελάριο και δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα, ενώ η συζήτηση για την ηγεσία του CDU συνεχίζεται έπειτα από αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και εσωτερικές πιέσεις.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Απειλή για τους Εβραίους η άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, προειδοποιεί για άμεση απειλή στην εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου μετά τη νίκη του κόμματος Die Linke και εκφράζει ανησυχία για «απροκάλυπτο αντισημιτισμό» εκ μέρους της Αριστεράς.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία

Ο Ντάνιελ Πίτερς παραιτήθηκε από επικεφαλής του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά το ιστορικά χαμηλό 4,9% που απέσπασε το κόμμα, μένοντας εκτός τοπικού κοινοβουλίου. Ο Μερτς έκανε λόγο για «καταστροφή».
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η μισή Γερμανία βλέπει αλλαγή καγκελάριου Μερτς πριν το 2026

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα αντικατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, ενώ η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η επιτυχία του AfD οφείλεται σε σοβαρά δυτικά λάθη

Ο Πούτιν συνέδεσε την άνοδο του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ με συστηματικά λάθη Δύσης σε πολιτική και οικονομία, κατηγορώντας την ΕΕ για σύγκρουση με Ρωσία και υποστηρίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα.