ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό

ΠΟΥ προς ΛΔ Κονγκό: Μέτρα για συγκεντρώσεις και μετακινήσεις λόγω Έμπολα

Ο ΠΟΥ συνέστησε στη ΛΔ Κονγκό μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα, τη φονικότερη στην ιστορία της χώρας, με πάνω από 2.500 θύματα σε έξι επαρχίες από τον Μάιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να εφαρμόσει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιτήρησης και περιορισμών μετακινήσεων, καθώς η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα έχει εξελιχθεί στη φονικότερη στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ, θα πρέπει να αναβάλλονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις και κάθε μετακίνηση με μοτοσικλέτα στις πληγείσες περιοχές να περιορίζεται σε έναν επιβάτη.

Η επιδημία, που ανακοινώθηκε επίσημα στις 15 Μαΐου, έχει ήδη εξαπλωθεί σε έξι επαρχίες και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους στη ΛΔ Κονγκό. Πρόκειται για αριθμό θανάτων που ξεπερνά εκείνον της επιδημίας του 2018-2020, η οποία θεωρείτο μέχρι πρότινος η πλέον θανατηφόρα στη χώρα.

Ο ΠΟΥ, μετά από σχετική συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, έδωσε στη δημοσιότητα προτάσεις που συντάχθηκαν από τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Η ΛΔ Κονγκό καλείται να ενισχύσει τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την επιτήρηση, τον έλεγχο μετακινήσεων και συναθροίσεων, αλλά και την κινητοποίηση των κοινοτήτων και την προστασία του υγειονομικού προσωπικού.

Ο ΠΟΥ προτείνει επίσης νέα μέτρα για τις κοινωνικές συναθροίσεις και τις εσωτερικές μετακινήσεις. Συστήνεται η αναβολή μεγάλων συγκεντρώσεων στις περιοχές με μετάδοση, ο περιορισμός ατόμων σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, καθώς και η μεταφορά μόνο ενός επιβάτη ανά μοτοσικλέτα.

Προβλέπεται ακόμη η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων, η εφαρμογή υγειονομικών ελέγχων όλο το 24ωρο σε περιοχές υψηλού κινδύνου και η αυξημένη επιτήρηση πλεούμενων που συνδέουν πληγείσες ζώνες με μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η πρωτεύουσα Κινσάσα.

Για πρώτη φορά, ο ΠΟΥ ζητά από τη ΛΔ Κονγκό να διευκολύνει την ανάπτυξη διεθνών ομάδων υγειονομικών και την εισαγωγή απαραίτητου υλικού, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ελέγχου μετανάστευσης και τελωνείων.

Ο οργανισμός προτείνει να ερευνάται κάθε θάνατος εκτός θεραπευτικών κέντρων για τον εντοπισμό επαφών και την καλύτερη κατανόηση της στάσης των κοινοτήτων απέναντι στους ενταφιασμούς.

Τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των ερευνών για τους τρόπους μετάδοσης του ιού, ιδιαίτερα όταν η θεραπεία γίνεται στο σπίτι ή από παραδοσιακούς θεραπευτές, καθώς και για πιθανά ζωονοσογόνα περιστατικά.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για το στέλεχος Μπουντιμπουγκιό του ιού, που ευθύνεται για την παρούσα επιδημία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στο Κονγκό: Ο ΠΟΥ στοχεύει ανατροπή της έξαρσης σε 3 μήνες

Ο ΠΟΥ εκφράζει αισιοδοξία ότι η εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό μπορεί να αναστραφεί μέσα σε τρεις μήνες, παρά τα 4.449 κρούσματα και τις δυσκολίες λόγω ενόπλων συγκρούσεων και δυσπιστίας του πληθυσμού.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΠΟΥ για οδηγίες Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια χωρίς επιστημονικά δεδομένα

Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τις νέες οδηγίες εμβολιασμού της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνοντας ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ζητώντας η πολιτική εμβολιασμού να βασίζεται σε διαφανή επιστημονική ανάλυση, όχι πολιτικές πιέσεις.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα: Πάνω από 1.000 νεκροί, λέει ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επιδημία του Έμπολα έχει προκαλέσει 1.001 θανάτους και 2.473 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Κονγκό και Ουγκάντα, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ύφεση των κρουσμάτων στην Ουγκάντα.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό εξαπλώνεται ταχύτερα από πριν

Η επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαπλώνεται με ταχύτερο ρυθμό από κάθε προηγούμενη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Από τα μέσα Μαΐου πάνω από 796 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.000.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό εξαπλώνεται ταχύτερα από ποτέ

Η επιδημία Έμπολα στη Λ.Δ. Κονγκό εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε προηγούμενη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ. Από τα μέσα Μαΐου, έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα και 796 θάνατοι, καθιστώντας την τρίτη σοβαρότερη επιδημία.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΠΟΥ για ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Στη ΛΔ Κονγκό, 4 από τα 5 νέα κρούσματα Έμπολα δεν συνδέονται με γνωστούς ασθενείς, αυξάνοντας τους φόβους για μεγαλύτερη εξάπλωση. Πάνω από 1.700 μολύνσεις και 625 θάνατοι, με τα περισσότερα κρούσματα εκτός καταλόγων επαφής.