Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πολιτεία Σόκοτο της βορειοδυτικής Νιγηρίας, όπου ένοπλοι δολοφόνησαν περίπου τριάντα ανθρώπους κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και πηγές της περιοχής.
Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής αντιμετωπίζει διαρκώς οξεία κρίση ασφαλείας στον βορρά, με τζιχαντιστικές οργανώσεις και συμμορίες κακοποιών –γνωστές ως bandits– να δρουν με βασικό κίνητρο το κέρδος, χωρίς σαφή ιδεολογική ταυτότητα.
Ο Σαμσουντίν Μάι Ακουάι, γραμματέας συμβουλίου των τοπικών αρχών στην Κέμπε, ανέφερε πως οι δράστες της επίθεσης θεωρείται ότι ανήκουν στην οργάνωση Λακουράουα. Η συγκεκριμένη οργάνωση, σύμφωνα με ερευνητές, συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ (ΙΚΣ), το οποίο δρα κυρίως σε γειτονικές χώρες όπως το Μάλι και ο Νίγηρας.
Όπως δήλωσε ο κ. Μάι Ακουάι, οι δράστες ήταν εφοδιασμένοι με «εξελιγμένα όπλα» και επιτέθηκαν στο χωριό Ουγκούσι την ώρα που «οι πιστοί ήταν απασχολημένοι με την προσευχή» της Παρασκευής.
Κάτοικος της πόλης Κέμπε, που διατήρησε την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας, τόνισε ότι οι επιθέσεις των φερόμενων ως τζιχαντιστών ακολούθησαν τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών στην περιοχή, επίσης την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο χωριό Ουγκούσι δολοφονήθηκαν περίπου 30 άνθρωποι.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε την επίθεση και ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 28.
Σε απομακρυσμένες περιοχές της Νιγηρίας, όπου η παρουσία του κράτους είναι περιορισμένη, κυκλοφορούν εδώ και ημέρες πληροφορίες για σφαγές σε κοινότητες.
Η βορειοανατολική Νιγηρία παραμένει επίκεντρο της τζιχαντιστικής εξέγερσης εδώ και περίπου 17 χρόνια. Ωστόσο, ένοπλες οργανώσεις επεκτείνουν τη δράση τους και σε βορειοδυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας, ενώ οργανώσεις με ορμητήρια στο Σαχέλ εξαπλώνονται στη βορειοδυτική Νιγηρία τα τελευταία χρόνια.