ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
los angeles
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΗΠΑ: Ελαττωματικό καλώδιο προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στην Αλταντίνα το 2025

Ελαττωματικό καλώδιο της Southern California Edison προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά «Ίτον» στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο 2025, σύμφωνα με επίσημη έκθεση. Η φωτιά σκότωσε 19 άτομα και κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια στην Αλταντίνα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επίσημης έρευνας που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μια από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν το Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 2025 αποδίδεται σε ελαττωματικό καλώδιο ηλεκτροδότησης. Το καλώδιο αυτό προκάλεσε σπίθες, οι οποίες οδήγησαν στην ανάφλεξη της ξερής βλάστησης στα προάστια της πόλης.

Η έκθεση, που προέκυψε μετά από 18 μήνες ερευνών, επιβεβαιώνει τις υποψίες που υπήρχαν για τη Southern California Edison (SCE), τη βασική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Οι αρχές θεωρούσαν την SCE υπεύθυνη για την Πυρκαγιά «Ίτον».

Η καταστροφική φωτιά προκάλεσε την απώλεια χιλιάδων κατοικιών στην Αλταντίνα, πόλη που βρίσκεται στα βουνά γύρω από το Λος Άντζελες, ενώ κόστισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους. Συνολικά, οι πυρκαγιές του ίδιου μήνα άφησαν πίσω τους 31 θύματα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας του Λος Άντζελες, η πυρκαγιά ξεκίνησε «από ηλεκτρικό συμβάν σε εκτός λειτουργίας πυλώνα της εταιρείας Southern California Edison», έχοντας προηγουμένως συμβουλευτεί ειδικούς σε θέματα μεταλλουργίας και ηλεκτρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή δεν ήταν σε χρήση για δεκαετίες, ωστόσο παρέμενε υπό τάση και βρισκόταν κοντά σε άλλες γραμμές υψηλής τάσης.

Η Southern California Edison έχει ήδη αναγνωρίσει την ευθύνη της. Από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους δημιούργησε ταμείο αποζημιώσεων για τα θύματα, προκειμένου να αποφευχθούν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες. Μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί περισσότερα από 375 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ. Ο ίδιος ανέφερε: «Οι σκέψεις μας είναι με την κοινότητα της Αλταντίνα και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και αποκατάστασης, μέσω του προγράμματος αποζημίωσης».

Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για πολλές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Ενδεικτικά, θεωρείται υπεύθυνη για την Πυρκαγιά «Γούλσεϊ» το 2018, που προκάλεσε τρεις θανάτους και μεγάλες καταστροφές στα βουνά πίσω από το Μαλιμπού. Τον Μάιο του 2025, η SCE συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση 82,5 εκατ. δολαρίων για να αποφύγει δίκη σχετικά με την πυρκαγιά «Μπόμπκατ», η οποία κατέκαψε 460.000 στρέμματα στα βουνά του Σαν Γκάμπριελ το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ανάκληση βίζας για την πρέσβειρα της Βραζιλίας στην Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τη βίζα της πρέσβειρας Βραζιλίας στην Ουάσιγκτον, μετά την άρνηση χορήγησης αμερικανικών βίζων σε αξιωματούχους. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η βίζα μπορεί να δοθεί ξανά αν επιλυθεί η διαφορά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Πρόοδος στις ΗΠΑ-Ιράν συνομιλίες, τηλεφώνημα Αλ Θάνι-Τραμπ

Το Κατάρ δήλωσε πως οι μεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο για τον τερματισμό της έντασης ΗΠΑ-Ιράν, παρά τη διάψευση της Τεχεράνης για συνομιλίες. Η τιμή πετρελαίου Μπρεντ έπεσε 4% μετά την ανακοίνωση.
Αμερικανική σημαία χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια με φόντο Ορμούζ και SpaceX, πετρέλαιο υπό $80

Τα διεθνή χρηματιστήρια σημειώνουν νέα ρεκόρ λόγω προσδοκιών για ειρήνη στο Ιράν και εν όψει των αποτελεσμάτων της SpaceX. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έσπασε ιστορικό ρεκόρ.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ελπίζω η μετάβαση στη Βενεζουέλα να διαρκέσει μήνες, όχι χρόνια

Ο Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε για υπομονή στην πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα, ελπίζοντας να διαρκέσει μήνες. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν συνομιλίες στο Καράκας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με θέμα δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύλληψη υπόπτου για τις πυρκαγιές στο Σποκάν

Συνελήφθη 37χρονος στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον ως ύποπτος για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε συνοικίες στη Σποκάν και προκάλεσε εκκενώσεις. Βρέθηκαν πάνω του σπίρτα και αναπτήρας, ενώ έγινε αντιληπτός στον τόπο έναρξης της φωτιάς.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξαντλήθηκαν οι πύραυλοι ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς στο Ιράν

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει καταναλώσει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων πυραύλων ATACMS και PrSM στον πόλεμο με το Ιράν, προκαλώντας ανησυχίες για τη μελλοντική ετοιμότητα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα στοιχεία.