Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήρια πετρελαίου και μονάδες αποθήκευσης και διανομής σε πόλεις της Ρωσίας, όπως η Περμ, η Ριαζάν και το Ταγκανρόγκ, καθώς και στη χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μετά τα πλήγματα, η Wildberries, ο ηγέτης στο ρωσικό λιανικό εμπόριο, προχώρησε σε εκκένωση των αποθηκών της στη Ριαζάν.
Παρά το γεγονός ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε μέσα όπως οι πύραυλοι Patriot, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή drones. Αυτό τους επιτρέπει να πραγματοποιούν επιθέσεις εις βάθος στο ρωσικό έδαφος, πλήττοντας σημαντικές υποδομές και διυλιστήρια, γεγονός που προκαλεί ελλείψεις καυσίμων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.
Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones έχουν προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον επτά συγκροτήματα αποθηκών της Wildberries τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την εταιρεία και τις τοπικές αρχές, έχει καταστραφεί περίπου το 10% των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της, επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν διυλιστήρια στις πόλεις Περμ και Ριαζάν, κέντρο διανομής στη Ριαζάν, εξαγωγικό τερματικό σταθμό και βιομηχανία στην περιοχή του Ροστόφ, καθώς και ναυτική βάση στην Κριμαία. Οι ρωσικές τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τα πλήγματα.
Στη Ριαζάν, ο τοπικός κυβερνήτης σημείωσε ότι βιομηχανικές μονάδες τυλίχθηκαν στις φλόγες, με έξι τραυματίες. Η Wildberries ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις της εκκενώθηκαν και δεν πραγματοποιούνται παραδόσεις προϊόντων, ενώ βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφουν την πυρκαγιά στις αποθήκες.
Η εφημερίδα Kommersant αναφέρει ότι η Wildberries αναζητεί αποθηκευτικό χώρο 100.000 τ.μ. στο γειτονικό Καζακστάν, με στόχο την προστασία των προϊόντων της από τις ουκρανικές επιθέσεις.
Στα Ουράλια, στην Περμ, ουκρανικά drones έπληξαν βιομηχανική μονάδα, χωρίς να προκληθούν ζημιές, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Στην περιοχή του Ροστόφ, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και ένας άνδρας τραυματίστηκε όταν πύραυλος έπληξε συγκρότημα κατοικιών στο λιμάνι του Ταγκανρόγκ, όπου λειτουργούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σταθμός εκφόρτωσης σιτηρών.
Στην Κριμαία, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από επιθέσεις με drones.
Στην ουκρανική πλευρά, ένας άνδρας σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση με drone στη Χερσώνα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά drones έπληξαν δύο πλοία που μετέφεραν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο λιμάνι της Οδησσού.