ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Αντρέι Ντούντα Πολωνία

Βέτο του προέδρου Πολωνίας σε νομοσχέδια για δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών

Ο πρόεδρος της Πολωνίας έθεσε βέτο σε δύο νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης, πλήττοντας τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Τουσκ για μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας άσκησε βέτο σε δύο νομοσχέδια που θα εισήγαγαν το «σύμφωνο συμβίωσης» για ζευγάρια που συμβιώνουν, προκαλώντας πλήγμα στα ομόφυλα ζευγάρια σε μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ με περιορισμένα δικαιώματα για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, που ανέλαβε το αξίωμα το 2023, είχε δεσμευθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σχετικά με την άμβλωση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. 

Ωστόσο, η έντονη πόλωση εντός της φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας του και οι εξουσίες βέτο του εθνικιστή προέδρου Κάρολ Ναβρότσι έχουν δυσχεράνει την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων.

Τα νομοσχέδια για το «καθεστώς του εγγυτέρου προσώπου» και το «σύμφωνο συμβίωσης» θα επέτρεπαν σε δύο ενήλικες να συνάψουν συμφωνία που θα ρύθμιζε ζητήματα όπως τα κοινά ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες και οι διαδικασίες ταφής.

Οι προτάσεις είχαν εξασφαλίσει τη στήριξη όλου του κυβερνητικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο στο παρελθόν είχε απορρίψει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, θεωρώντας ότι απειλούν τον θεσμό του γάμου.

Παρά ταύτα, ο Ναβρότσκι, σύμμαχος του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, απέρριψε τα νομοσχέδια χαρακτηρίζοντάς τα υπερβολικά. 

«Αυτές οι προτάσεις δημιουργούν έναν νέο, επισημοποιημένο θεσμό του οικογενειακού δικαίου, εφοδιασμένο με έναν ευρύ κατάλογο δικαιωμάτων παρόμοιων με εκείνων του γάμου», ανέφερε ο πρόεδρος σε ηχογραφημένη δήλωσή του.

Υπερασπίζοντας το «ειδικό καθεστώς του γάμου»

«Ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, δεν μπορώ να δεχτώ μια λύση που θα οδηγούσε στην απώλεια του ειδικού καθεστώτος του γάμου, που ορίζεται στο Άρθρο 18 του Συντάγματος ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας υπό την προστασία και τη φροντίδα της Δημοκρατίας της Πολωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος.

Για την ανατροπή του βέτο απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων, με συμμετοχή τουλάχιστον των μισών βουλευτών στην ψηφοφορία. Ωστόσο, με τα εθνικιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιτίθενται, η επίτευξη αυτής της πλειοψηφίας θεωρείται απίθανη.

Η κυβερνητική αξιωματούχος για θέματα ισότητας, Καταρζίνα Κότουλα, κατηγόρησε τον Ναβρότσκι ότι «γύρισε την πλάτη του σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σήμερα σε άτυπες σχέσεις». 

Επισήμανε ότι, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, η Πολωνία αναγνωρίζει πλέον τους γάμους ομοφυλοφίλων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό και δεσμεύτηκε να εργαστεί για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τα ζευγάρια αυτά.

Η Εκστρατεία κατά της Ομοφοβίας της Πολωνίας (KPH) δήλωσε ότι τα νομοσχέδια που απορρίφθηκαν αποτελούσαν «απλώς ένα απόσπασμα της πρώτης εκδοχής του εγγράφου, το οποίο αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης». 

Όπως τόνισε, «το σημερινό βέτο επί του νομοσχεδίου δείχνει ότι ακόμη και το απόλυτο ελάχιστο δικαίωμα που προοριζόταν να παρέχει το νομοσχέδιο είναι υπερβολικό για τον πρόεδρο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για ρωσική επιθετικότητα μετά από επίθεση σε τρένο στη Φινλανδία

Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για αυξημένη απειλή από τη Ρωσία μετά την επίθεση σε ουκρανική αμαξοστοιχία. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα πιο επιθετική και αποτελεί σταθερή απειλή για την Ευρώπη.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε ουκρανικό τρένο στόχος ο φόβος της Δύσης

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση με drone σε τρένο στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας στόχευε να τρομάξει τη Δύση, καλώντας για αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ρωσία προσπαθεί να φοβίσει και να διχάσει τους Ευρωπαίους.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις χώρες ΕΕ ζητούν χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία ζητούν με επιστολή να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ για μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία, παρά τις αντιδράσεις, κυρίως από το Βέλγιο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν καταγγέλλει νέα παραβίαση εναέριου χώρου ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε απαράδεκτη παραβίαση τον ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία, τονίζοντας πως η Ε.Ε. στηρίζει την Ουκρανία για να τελειώσει ο πόλεμος και ενισχύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη Γκντανσκ: Ο Τουσκ καλεί Πολωνούς-Ουκρανούς σε κοινό μέλλον

Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε Πολωνούς και Ουκρανούς να χτίσουν το μέλλον τους με αλήθεια και σεβασμό, εν μέσω εντάσεων λόγω μετονομασίας ουκρανικής μονάδας, ζητώντας κατανόηση της Ιστορίας για διμερή αποκλιμάκωση.