ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία

Διάσκεψη Γκντανσκ: Ο Τουσκ καλεί Πολωνούς-Ουκρανούς σε κοινό μέλλον

Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε Πολωνούς και Ουκρανούς να χτίσουν το μέλλον τους με αλήθεια και σεβασμό, εν μέσω εντάσεων λόγω μετονομασίας ουκρανικής μονάδας, ζητώντας κατανόηση της Ιστορίας για διμερή αποκλιμάκωση.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους Πολωνούς και τους Ουκρανούς να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον πάνω «στην αλήθεια» και «τον αμοιβαίο σεβασμό», επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Η ένταση μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου έχει αυξηθεί από τα τέλη Μαΐου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε να μετονομάσει μια στρατιωτική μονάδα σε Ουκρανική Επαναστατική Στρατιά (UPA). Η ονομασία αυτή παραπέμπει σε οργάνωση της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία στην Πολωνία θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο περισσότερων από 100.000 Πολωνών.

«Να θυμάστε όλοι, χωρίς εξαίρεση (…) στην Πολωνία, (…) στην Ουκρανία και οι φίλοι μας στην Ευρώπη: δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον παρά βασιζόμενοι στην αλήθεια, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση της Ιστορίας», υπογράμμισε ο Τουσκ εγκαινιάζοντας τη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Γκντανσκ.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρίντενκο –η οποία εκπροσωπεί τη χώρα αντί του Ζελένσκι– χαιρέτισε την πρόθεση των Πολωνών «για ένα κοινό μέλλον».

Στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι καταβλήθηκε στην Ουκρανία η πρώτη δόση ύψους 3,2 δισ. ευρώ από το δάνειο των 90 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει στη χώρα.

Όπως πρόσθεσε, «τις επόμενες ημέρες» θα ακολουθήσει η εκταμίευση επιπλέον 6 δισ. ευρώ για την αγορά drones, επισημαίνοντας πως «οι επενδύσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι η υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει».

Η ΕΕ είχε εγκρίνει τον Δεκέμβριο το δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2027, με τα δύο τρίτα του ποσού να προορίζονται για την άμυνα της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Συζητά σήμερα με Ευρωπαίους ηγέτες την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να έχει σήμερα επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της πολωνικής κυβέρνησης.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός πρωθυπουργός: Ειρηνευτικό σχέδιο χωρίς υπονόμευση ευρωπαϊκής ασφάλειας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι καμία συμφωνία για την Ουκρανία δεν πρέπει να υπονομεύει, αλλά να ενισχύει την ασφάλεια Πολωνίας και Ευρώπης. ΗΠΑ και Ουκρανία συνεχίζουν συνομιλίες για αποδεκτό ειρηνευτικό σχέδιο.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας δεν πρέπει να ωφελήσει τον επιτιθέμενο

Ο Πολωνός πρωθυπουργός τόνισε ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία και πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρέπει να αποφέρει κέρδη στον επιτιθέμενο, στέλνοντας μήνυμα ενότητας.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία συμμετέχει στην Αντιβαλλιστική Συμμαχία της Ουκρανίας

Η Πολωνία εντάχθηκε στην Αντιβαλλιστική Συμμαχία που συγκρότησαν η Ουκρανία και σύμμαχες χώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνεδρίαση της νέας ομάδας των «Οκτώ των Καρπαθίων» υπό τον Ζελένσκι.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός πρωθυπουργός: Ρωσικές υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε στη Βουλή πως οι πληροφορίες δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, όπως η Πολωνία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για ρωσική επιθετικότητα μετά από επίθεση σε τρένο στη Φινλανδία

Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για αυξημένη απειλή από τη Ρωσία μετά την επίθεση σε ουκρανική αμαξοστοιχία. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα πιο επιθετική και αποτελεί σταθερή απειλή για την Ευρώπη.