ΓΔ: 2507.99 -0.16% Τζίρος: 247.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία του Μεξικού

Μεξικό: Οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν στο μισό μέσα σε 2 χρόνια

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε ότι οι ανθρωποκτονίες στη χώρα μειώθηκαν κατά 48% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Ιουνίου 2026, αποδίδοντας το αποτέλεσμα σε σωτήριες ενέργειες απέναντι στη βία του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ανθρωποκτονίες στο Μεξικό μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2026, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Κλαούδια Σέινμπαουμ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες από τη βία που αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα.

«Μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2024 και του Ιουνίου του 2026, η μείωση των ανθρωποκτονιών από πρόθεση έφθασε το 48%», δήλωσε η κ. Σέινμπαουμ στη διάρκεια της καθιερωμένης πρωινής συνέντευξης Τύπου. Όπως υπογράμμισε, το ποσοστό αυτό «αντιπροσωπεύει ζωές που σώθηκαν, ζωές που δεν χάθηκαν».

Σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία στατιστικών INEGI, το Μεξικό έκλεισε το 2024 με δείκτη ανθρωποκτονιών 25,6 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025 ο δείκτης είχε μειωθεί σε 11,1 ανά 100.000 κατοίκους. Η πρόεδρος απέδωσε τη μείωση αυτή στη στρατηγική ασφαλείας που εφαρμόζει η κυβέρνησή της.

Όπως εξήγησε, η στρατηγική βασίζεται στη συλλογή πληροφοριών, στον συντονισμό μεταξύ των εισαγγελιών των πολιτειών, σε κοινωνικά προγράμματα για τη μείωση της φτώχειας και στη δράση της Εθνικής Φρουράς, ενός σώματος ασφαλείας αποτελούμενου κυρίως από στρατιωτικούς.

Σκεπτικισμός και αντιδράσεις

Παρά τη θετική εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση, ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τα στοιχεία που επικαλέστηκε η πρόεδρος. Υποστηρίζουν ότι η μείωση των ανθρωποκτονιών μπορεί να οφείλεται και στη δημιουργία νέων εγκληματολογικών κατηγοριών, όπως οι «θάνατοι από απροσδιόριστη αιτία», στις οποίες εντάσσονται πλέον πολλοί θάνατοι.

Πίεση από τις ΗΠΑ και συνεργασία

Η μεξικανική κυβέρνηση αναφέρθηκε επίσης σε αύξηση των κατασχέσεων ναρκωτικών και των συλλήψεων, εν μέσω πίεσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζητά αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της διακίνησης ουσιών προς την αμερικανική αγορά, ιδιαίτερα της φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση κάθε χρόνο.

Ο ρεπουμπλικάνος ηγέτης έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη μεξικανική επικράτεια κατά των καρτέλ των ναρκωτικών. Η κ. Σέινμπαουμ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή της συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρή εντοπίστηκε δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στο Μεξικό

Βρέθηκε νεκρή η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουζμάν, διευθύντρια τοπικού μέσου στο Μεξικό, μετά την απαγωγή της από δύο κουκουλοφόρους τον Ιούνιο. Η ταυτότητα της σορού επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της Βερακρούς.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Όχημα πέφτει σε πλήθος στο Κάμπο Σαν Λούκας, 17 τραυματίες

Τουλάχιστον 17 τραυματίες χτες βράδυ στο Κάμπο Σαν Λούκας, όταν όχημα εισέβαλε σε πλήθος που γιόρταζε νίκη του Μεξικού στο Μουντιάλ. Τα αίτια διερευνώνται, ενώ σχετικό βίντεο κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Κατασχέθηκαν 24.400 λίτρα υγρής μεθαμφεταμίνης

Οι μεξικανικές αρχές κατέσχεσαν 24.400 λίτρα υγρής μεθαμφεταμίνης, στη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα στην ιστορία της χώρας, σε περιοχή του καρτέλ Σιναλόα. Βρέθηκαν επίσης 2,1 τόνοι κοκαΐνης σε άλλες δύο πολιτείες.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση ενόπλων στη Μιτσοακάν του Μεξικού

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων στη Μιτσοακάν του Μεξικού, περιοχή με έντονη δράση καρτέλ ναρκωτικών. Οι αρχές διεξάγουν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη ανιψιού του «Ελ Τσάπο» στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Στη Σονόρα του βορειοδυτικού Μεξικού συνελήφθη ο ανιψιός του «Ελ Τσάπο», Ισαΐ Μαρτίνες Σεπέδα, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Ασφαλείας. Κατασχέθηκαν όπλα και 687 κιλά κοκαΐνης.