ΓΔ: 2247.69 1.28% Τζίρος: 314.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Ζ. Μπορέλ: Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας

Θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου, καθώς και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε δηλώνοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».

Την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, προσερχόμενη στο Συμβούλιο. «Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας, αλλά επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην Τουρκία θα έχουν σημαντική θέση στη συζήτησή μας», ανέφερε, ενώ στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ.

«Θα είναι σημαντική η συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε τα 27 κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Κορτσόκ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνέντευξή του εχθές στον ΣΚΑΪ, είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ αναφέρθηκε στην επιθετική τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας πως «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος

Ο Ερντογάν τόνισε πως η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην τουρκική ΑΟΖ.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμυντικά κονδύλια του InvestEU

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζητά από την ΕΕ τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το InvestEU, προειδοποιώντας για κινδύνους ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε ήδη αποτροπή συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

SAFE: Εκτός προθεσμίας η Τουρκία για τα εθνικά σχέδια δανείων της ΕΕ

Η Τουρκία, παρότι κατέθεσε επίσημο αίτημα συμμετοχής στο SAFE, δεν προλαβαίνει την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει ακόμη τον φάκελό της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής.
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: Στήριξη στη συμμετοχή της Τουρκίας στο αμυντικό πρόγραμμα SAFE

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ τονίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως γεωστρατηγικού εταίρου και προτείνει ενίσχυση της συνεργασίας μέσω του SAFE, με σεβασμό στα ευρωπαϊκά κριτήρια δημοκρατίας και δικαίου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Τουρκία θα εκδοθεί 42χρονος που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τη φυγή

Ο 42χρονος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη συναινεί στην έκδοσή του στην Τουρκία, όπου εκκρεμεί ποινή για ανθρωποκτονία του 2012 και επίθεση σε φυλακή, έχοντας διαφύγει κατά άδεια το 2023.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Χριστοδουλίδης: Στήριξη ΕΕ-Τουρκίας με τα κριτήρια Κοπεγχάγης

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε την πρόθεση της Γερμανίας για στενότερους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας με σεβασμό στα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ με τον Ν. Χριστοδουλίδη επεσήμαναν τη σημασία της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και της τήρησης κυρώσεων κατά Ρωσίας.