ΓΔ: 2601.62 -1.59% Τζίρος: 144.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:33:37
σημαία του Μεξικού

Μεξικό: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της απαχθείσας δημοσιογράφου Γκουσμάν

Η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουσμάν, που απήχθη στο σπίτι της στη Βερακρούς, Μεξικό, βρέθηκε νεκρή, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Η ταυτότητά της επιβεβαιώθηκε μέσω ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουσμάν, διευθύντρια τοπικού μέσου ενημέρωσης, βρέθηκε νεκρή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας της πολιτείας Βερακρούς στο ανατολικό Μεξικό. Η Γκουσμάν είχε απαχθεί στις 2 Ιουνίου από ενόπλους ενώ βρισκόταν στο σπίτι της.

Ιατροδικαστικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι τα ανθρώπινα υπολείμματα που εντοπίστηκαν σε ακίνητο ανήκαν στη δημοσιογράφο. Η εισαγγελία της πολιτείας εξήγησε ότι η έρευνα μεταφέρθηκε στην εθνική εισαγγελία, μετά τον σάλο που προκάλεσε η απαγωγή.

Σύμφωνα με βίντεο διάρκειας 35 δευτερολέπτων, δύο άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλαν στο σπίτι της Ροξάνα Γκουσμάν μέρα μεσημέρι. Ο ένας προσπάθησε να παραβιάσει την πόρτα με σφυρί, ενώ ο συνεργός του την άνοιξε κλωτσώντας τη και εισέβαλε με τουφέκι εφόδου. Το βίντεο σταματά εκεί.

Μεξικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δράστες δολοφόνησαν τη δημοσιογράφο και προσπάθησαν να εξαφανίσουν το πτώμα της, τοποθετώντας τα κομμάτια του σε δοχεία με καύσιμο. Οι αρχές εντόπισαν οστικά υπολείμματα κατά την έρευνα σε συγκεκριμένο ακίνητο.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις πρώην δημοτικοί αστυνομικοί. Οι κατηγορίες αφορούν ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις και παροχή υποστήριξης στην εγκληματική οργάνωση που ευθύνεται για την απαγωγή και τη δολοφονία.

Αντιδράσεις και διεθνής καταδίκη

Η Ροξάνα Γκουσμάν διηύθυνε την ψηφιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Pulso Informativo del Sureste. Το γραφείο του ειδικού εισηγητή για την ελευθερία της έκφρασης της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το έγκλημα μέσω X, καλώντας τις αρχές «να συνεχίσουν την έρευνα».

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) επίσης καταδίκασε τη δολοφονία, επισημαίνοντας «την ανικανότητα των αρχών να προστατεύσουν τον Τύπο» στο Μεξικό.

Επικίνδυνο περιβάλλον για τους δημοσιογράφους

Η πολιτεία Βερακρούς είναι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Μεξικού για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Τον περασμένο μήνα, ο ελεύθερος ρεπόρτερ Λουίς Άνχελ Λόπες Βαλδές δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν σε ταξί, παρά το γεγονός ότι τελούσε υπό κρατική προστασία λόγω απειλών.

Η Ροξάνα Γκουσμάν αποτελεί την τρίτη δημοσιογράφο που δολοφονείται στη Βερακρούς μέσα στο τρέχον έτος. Τον Ιανουάριο, ο Κάρλος Κάστρο είχε πέσει νεκρός από πυροβολισμούς σε εστιατόριο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Άρθρο 19, τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τότε που ανέλαβε την εξουσία η πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ, τον Οκτώβριο του 2024. Η χώρα παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ εκτός εμπόλεμων ζωνών.

Κατά τα στοιχεία της RSF, το 2025 σκοτώθηκαν εννέα δημοσιογράφοι, ενώ από το 1994 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 150 δολοφονίες στον κλάδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: 67 χρόνια κάθειρξη σε δύο άνδρες για τη δολοφονία 8χρονης

Δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε 67 έτη και 6 μήνες φυλάκιση και θα πληρώσουν 5 εκατ. πέσο στην οικογένεια της 8χρονης Καμίλα που δολοφονήθηκε το 2024 στην πολιτεία Γκερέρο, Μεξικό, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Σε 158 χρόνια φυλάκιση οι δολοφόνοι 2 Αυστραλών & 1 Αμερικανού

Στο Μεξικό, τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 158 ετών για τη δολοφονία δύο Αυστραλών σέρφερ και Αμερικανού φίλου τους τον Απρίλιο 2024 στην Ενσενάδα. Τα θύματα βρέθηκαν πυροβολημένα σε παραλία.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Απαίτηση προστασίας ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο online

Η πρόεδρος του Μεξικού θα υπογράψει διάταγμα που υποχρεώνει τις ψηφιακές πλατφόρμες να προστατεύουν ανηλίκους από επιβλαβές περιεχόμενο, μετά από πρόσφατη βίαιη επίθεση. Οι εταιρείες θα έχουν ένα μήνα για συμμόρφωση.
Πλημμυρισμένος δρόμος αυτοκίνητο
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Νεκρός και καταστροφές από τον κυκλώνα Σάιμον

Ο κυκλώνας Σάιμον προκάλεσε τον θάνατο ενός 71χρονου και πλημμύρες σε παραλιακά χωριά στο Μεξικό, ειδικά στη Γκερέρο. Παρά τις βροχές, σημαντικές ζημιές δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, με το Ακαπούλκο να πλήττεται από πλημμύρες.
Αεροφωτογραφία πλημμυρισμένης περιοχής
ΔΙΕΘΝΗ

Κυκλώνας Simon: Πλημμύρες στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό

Ο κυκλώνας Σάιμον κινείται αργά προς τα βορειοδυτικά κοντά στις μεξικανικές ακτές του Ειρηνικού, προκαλώντας ισχυρούς ανέμους, βροχές και πλημμύρες. Σε επιφυλακή παραμένουν οι παράκτιες κοινότητες για τυχόν εκκενώσεις.
Μεγάλος τροπικός κυκλώνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο κυκλώνας Σάιμον ενισχύεται σε τυφώνα κοντά στις ακτές του Μεξικού

Ο κυκλώνας Σάιμον προβλέπεται να γίνει ισχυρός τυφώνας πλησιάζοντας τις δυτικές και κεντρικές ακτές του Μεξικού, σύμφωνα με το NHC των ΗΠΑ, με ανέμους έως 249 χλμ/ώρα και αναμένεται να πλησιάσει περισσότερο τη Δευτέρα.