ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε προενταξιακό καθεστώς η Βουλγαρία και η Κροατία

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ευρωζώνη ήταν η Λιθουανία, το 2015. Οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη της ευρωζώνης το νωρίτερο το 2023.

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2), την υποχρεωτική «αναμονή» μέχρι την ένταξή τους στο ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή της πρώτης διεύρυνσης της ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, οι δύο βαλκανικές χώρες θα ενταχθούν επίσης και στην τραπεζική ένωση, θέτοντας έτσι τις μεγαλύτερες τράπεζές τους υπό την εποπτεία της Φραγκφούρτης από την 1η Οκτωβρίου.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον για δύο χρόνια στον ERM-2, μέχρι να ξεκινήσουν τις πρακτικές προετοιμασίες για την ένταξή τους στο ευρώ. Η διαδικασία αυτή παίρνει γενικά άλλον έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της ευρωζώνης το νωρίτερο το 2023.

Στο πλαίσιο του ERM-2, η ΕΚΤ όρισε την ισοτιμία του βουλγαρικού λέβα στο 1,95583 ευρώ και του κροατικού κούνα στα 7,3450 ευρώ.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ευρωζώνη ήταν η Λιθουανία, το 2015.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Βουλγαρία και Κροατία χρειάζονται ακόμη δουλειά για την ένταξή τους στο ευρώ

Απαιτείται περισσότερη πρόοδος για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, του νομικού πλαισίου τους και της συνολικής ποιότητας των θεσμών, επεσήμανε το μέλος της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Οικονομικές απώλειες από την μερική ένταξη στον Χώρο Σένγκεν

Τα αποτελέσματα της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν δεν είναι εφάπαξ, αλλά θα ενταθούν με βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή

Η απρόσμενη ανακάλυψη του ύψους 2 μέτρων αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.