ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ρωσική σημαία κυβερνητικό κτίριο

Ρωσία: 7 χρόνια φυλακή σε αντιπρόεδρο του «Γιάμπλακο» για αναρτήσεις του 2022

Σε επταετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο Μαξίμ Κρουγκλόφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού κόμματος «Μήλο», επειδή κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω αναρτήσεων στο Telegram, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Μαξίμ Κρουγκλόφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού φιλελεύθερου κόμματος «Γιάμπλακο» («Μήλο»), καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ο Κρουγκλόφ, ο οποίος έχει ταχθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία, είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του περασμένου έτους με αφορμή αναρτήσεις του στην εφαρμογή Telegram το 2022, την ίδια χρονιά που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Στην απολογία του, ο Κρουγκλόφ δήλωσε αθώος και χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια τραγωδία που πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν.

Μία από τις αναρτήσεις του αναφερόταν σε στοιχεία του ΟΗΕ για τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου, ενώ η άλλη αφορούσε τα γεγονότα στην Μπούτσα, βόρεια του Κιέβου, τον Μάρτιο του 2022. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για δολοφονίες αμάχων στην περιοχή, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι σκηνές αυτές ήταν σκηνοθετημένες για να δυσφημίσουν τα στρατεύματά της.

Το «Γιάμπλακο», ένα από τα κύρια φιλελεύθερα κόμματα της Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, διαθέτει πλέον περιορισμένη παρουσία στα περιφερειακά κοινοβούλια και καμία έδρα στο εθνικό. Ωστόσο, η συμμετοχή του στις εκλογές εξακολουθεί να του προσφέρει μια πλατφόρμα για την έκφραση αντιπολεμικών θέσεων.

Οι εκλογές για τη Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι ηγέτες να συζητήσουν το εδαφικό ζήτημα Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με αμερικανική μεσολάβηση τον Νοέμβριο για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και αναφέρθηκε σε καθυστέρηση στους Patriot και αποκατάσταση της Starshield.
Drone σε μάχη
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drone στο Μπέλγκοροντ: 3 νεκροί, 13 τραυματίες

Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων ουκρανικών drone στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ και σε γειτονικό χωριό. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν πολυκατοικίες, σπίτια, οχήματα και δημόσια κτίρια.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία, τόνισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πετύχει να πιέσουν το Κίεβο να δεχτεί συμφωνία.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drone με πέντε τραυματίες σε βιομηχανία στην Περμ της Ρωσίας

Drone επιτέθηκε σε βιομηχανική εγκατάσταση στην περιφέρεια Περμ της Ρωσίας, τραυματίζοντας πέντε εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη. Οι διασώστες βρίσκονται στο σημείο και παρέχεται ιατρική φροντίδα στους τραυματίες.
Έλον Μασκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μασκ κατηγορεί την Ουκρανία για χρήση του Starlink σε επιθέσεις με drones

Ο Ίλον Μασκ κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν το Starlink για επιθέσεις με drones, παραβιάζοντας τους όρους χρήσης. Δεν παρουσίασε αποδείξεις ή συγκεκριμένα παραδείγματα για τον ισχυρισμό του.