ΓΔ: 2603.61 -0.44% Τζίρος: 138.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:49:39
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο

Συνάντηση Ρούτε με Τραμπ για την αποκλιμάκωση της έντασης στο ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συναντάται με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Συμμαχίας μετά τις διαφωνίες για το Ιράν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και συμμάχων σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουλίου στην Άγκυρα.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει το ΝΑΤΟ – το οποίο έχει χαρακτηρίσει «χάρτινη τίγρη» – φέρεται εξοργισμένος από την απροθυμία ορισμένων μελών της Συμμαχίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ή να συμβάλουν στο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ. Παράλληλα, έχει απειλήσει με μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ επέκρινε πρόσφατα τους «τζαμπατζήδες» συμμάχους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η επανεξέταση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό τους. Ήδη, η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να μειώσει το μέγεθος των στρατιωτικών δυνατοτήτων που θα διαθέσει στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση κρίσης.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του Ρούτε μετά την επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία είναι να διαχειρίζεται την εχθρότητα του Ρεπουμπλικάνου προς τη Συμμαχία, αποτρέποντας την κλιμάκωση των εντάσεων σε κρίσεις. Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο.

«Αναμένω ότι θα προσπαθήσει να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τραμπ προκειμένου να διασφαλίσει ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχημένη και όχι μια καταστροφή», σχολίασε ο Στίβεν Βέρτχαϊμ του Carnegie Endowment for International Peace.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως η επικείμενη σύνοδος ενέχει κινδύνους, καθώς ο Τραμπ είναι «αναστατωμένος και ασταθής», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι αν ο Ρούτε θεωρήσει πως έχει επιτύχει συνεννόηση, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει απρόβλεπτα.

Η ένταση έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την άρνηση χωρών του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ο Τραμπ αμφισβήτησε δημοσίως τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 – τη ρήτρα συλλογικής άμυνας – και δήλωσε ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συμμαχία.

Σε συνέντευξη στο Fox News, ο Ρούτε χαρακτήρισε «μεμονωμένο» το περιστατικό με τις χώρες που δεν επέτρεψαν τη χρήση των βάσεών τους από τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι εκατοντάδες αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από βάσεις σε όλη την Ευρώπη, κάτι που σκοπεύει να εξηγήσει εκ νέου στον Τραμπ.

«Θα φύγουμε από αυτό και θα επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα του τι κάνει για το ΝΑΤΟ», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι πολλές χώρες αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες και ότι θα παρουσιάσει αυτούς τους «τεράστιους» αριθμούς στον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Ρούτε θα έχει επίσης επαφές με μέλη του Κογκρέσου.

Προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής

Η επίσκεψη Ρούτε εντάσσεται στις τελικές προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Ιουλίου στην Άγκυρα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Άλισον Χαρτ.

Σύμφωνα με την ίδια, η σύνοδος θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους οι σύμμαχοι τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Χάγη, περιλαμβανομένης της αύξησης των αμυντικών επενδύσεων, της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας και της συνέχισης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέο κύμα επιθέσεων

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις κατά του Ιράν, μετά από δηλώσεις του Τραμπ για λήξη της συμφωνίας με την Τεχεράνη. Οι επιθέσεις είχαν στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα του Ιράν να απειλεί τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό και ενωμένο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βγήκε πιο ισχυρό και ενωμένο μετά τη σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα, με τον Τραμπ να εκφράζει ικανοποίηση για το κλίμα και την ενότητα της συνάντησης.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Επιβεβαίωση ακλόνητης δέσμευσης στη συλλογική άμυνα από τους Συμμάχους

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, οι ηγέτες εξέφρασαν την ακλόνητη δέσμευσή τους στο Άρθρο 5 και ανακοίνωσαν νέες αμυντικές δαπάνες, καθώς και στρατιωτική βοήθεια ύψους 70 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για το 2026.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα θίξω το ζήτημα Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε και ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Για το Ιράν, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν αλλαγή καθεστώτος αλλά επιδιώκουν συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Ρούτε: Οι χώρες του ΝΑΤΟ απογοήτευσαν τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ απογοήτευσαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, ασκώντας ιδιαίτερη κριτική στην Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Καναδά: Το ΝΑΤΟ είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ

Η Καναδή ΥΠΕΞ Ανίτα Άναντ δήλωσε ότι παρά τις επικρίσεις Τραμπ, το ΝΑΤΟ παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συλλογική ασφάλεια της Δύσης έναντι της Ρωσίας και ενισχύει τις σχέσεις του με την ΕΕ σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.