ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ

Η ΕΕ πραγματοποίησε διπλωματικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο

Το γραφείο του Αντόνιο Κόστα είχε πρόσφατα σύντομες διπλωματικές επαφές με το Κρεμλίνο για άνοιγμα δίαυλων επικοινωνίας, χωρίς ουσιαστικές συζητήσεις, καθώς η ΕΕ εξετάζει την πιθανότητα διαλόγου με τη Μόσχα για την Ουκρανία.

Το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα είχε «σύντομες επαφές σε διπλωματικό επίπεδο» με το Κρεμλίνο τις τελευταίες εβδομάδες, με στόχο το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Οι επαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, σύντομες συνομιλίες έλαβαν χώρα σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά τίποτε δεν συζητήθηκε επί της ουσίας», ανέφερε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε πρόοδος σε πρακτικό επίπεδο.

Με τη Ρωσία να βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας, όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το ζήτημα της επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αποκτά εκ νέου σημασία. Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να συμμετάσχουν ενεργά, ωστόσο αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο εμπλοκής.

«Σε οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο, η ΕΕ θα έχει συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία θα χρειαστεί να υπερασπιστεί, συνεπώς είναι σημαντικό να διαθέτουμε διπλωματικούς διαύλους με τη Ρωσία», σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής» και ότι στηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της για την επίτευξη «μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αντόνιο Κόστα εργάζεται σε «στενό συντονισμό» με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις με τη Ρωσία και τα θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».

Ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αναμένεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη σύνοδο κορυφής των 27, κάλεσε τους Ευρωπαίους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Παράλληλα, οι προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ δεν οδήγησαν σε σύγκλιση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, καθώς η προσοχή της Ουάσινγκτον μετατοπίστηκε προς το Ιράν.

Οι ηγέτες των 27, που συνεδρίασαν αυτή την εβδομάδα στο Εβιάν, επανέλαβαν τη βούλησή τους να εντείνουν την πίεση στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων, επιδιώκοντας να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Νέες κυρώσεις και διεθνείς ισορροπίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να επαναφέρει ορισμένες κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες είχαν ανασταλεί προσωρινά για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών του αργού λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου ότι η Ευρώπη δεν θα αποτελέσει ουδέτερο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως το σημαντικό είναι πρώτα «να ξέρουν οι Ευρωπαίοι τι να πουν στη Ρωσία» πριν οριστεί ένας πιθανός Ευρωπαίος εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν

Η ΕΕ περιμένει από τις ΗΠΑ να την ενημερώσουν για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την επιστροφή της αμερικανικής αποστολής από τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Ευρωπαϊκή άμυνα σύμβολο
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Η Ευρώπη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης προς την Ουκρανία

Τη διαρκή και σημαντική υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας και πληροφοριών προέρχεται από Ευρωπαίους. Κάλεσμα στήριξης από Ολλανδό πρωθυπουργό.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.