ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παλάτι των Ηλυσίων

Γαλλία: Ρευστό το πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών

Δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Γαλλία αναζητά τους βασικούς διεκδικητές της διαδοχής Μακρόν, με τα κόμματα να κινούνται σε κλίμα έντονης ρευστότητας.

Περίπου δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το πολιτικό σκηνικό παραμένει θολό, με τις υποψηφιότητες να έχουν ανακοινωθεί κυρίως στα άκρα του πολιτικού φάσματος, ενώ στον ενδιάμεσο χώρο διαφαίνεται πληθώρα πιθανών υποψηφίων.

Στον ακροδεξιό χώρο, θεωρείται βέβαιο ότι η Μαρίν Λεπέν θα είναι υποψήφια, εκτός αν της στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τη γαλλική Δικαιοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση, τη θέση της θα λάβει ο Ζορντάν Μπαρντελά. 

Στο αριστερό άκρο, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και πραγματοποίησε την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα μαζική για τα γαλλικά δεδομένα, καθώς συγκέντρωσε περισσότερα από 20.000 άτομα. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν εμφανίστηκε, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πιο μετριοπαθής σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του.

Στα υπόλοιπα κόμματα επικρατεί σύγχυση, καθώς τουλάχιστον έξι πολιτικά πρόσωπα, τόσο από τον χώρο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διαδεχθούν τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, βάσει του γαλλικού Συντάγματος, δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία. Υποψήφιος δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος Αναγέννηση, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Κινήσεις στους σοσιαλιστές και την κεντροδεξιά

Στον χώρο των σοσιαλιστών, οι οποίοι εγκαινιάζουν ένα νέο think tank με την ονομασία «nousse», που παραπέμπει στο ελληνικό «νούς», εξετάζεται το ενδεχόμενο «ανοιχτών εκλογών» το φθινόπωρο για την επιλογή υποψηφίου. Στις εκλογές αυτές θα συμμετέχουν μέλη και φίλοι όλων των αριστερών κομμάτων πλην εκείνου του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Τη διαδικασία αυτή απορρίπτουν ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στις τελευταίες ευρωεκλογές, Ραφαέλ Γκλιουξμάν, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν οι ίδιοι την υποψηφιότητα.

Από την πλευρά της κεντροδεξιάς, δυνάμει υποψήφιοι εμφανίζονται ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλ Νταρμανέν και ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μπρουνό Ρεταγιό, μεταξύ άλλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1.243 επιπλέον θάνατοι από τα κύματα καύσωνα του Ιουλίου

Η Γαλλία κατέγραψε 1.243 περισσότερους θανάτους μεταξύ 3 και 22 Ιουλίου λόγω ακραίου καύσωνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η πλειονότητα των θανάτων αφορά άτομα άνω των 75 ετών, βάσει πιστοποιητικών θανάτου.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καύσωνας μπορεί να κοστίσει 10-15 δισ. ευρώ, λέει η υπουργός

Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα στη Γαλλία μπορεί να κοστίσουν 10-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος. Φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2022, με μεγαλύτερες πυρκαγιές και μεγαλύτερη ζημιά στη γεωργία.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας άνω των 35°C για 90 εκατ. Ευρωπαίους σήμερα, λέει το AFP

Περισσότεροι από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αναμένεται σήμερα να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 35°C, ενώ πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους προβλέπεται να δουν θερμοκρασίες άνω των 30°C, σύμφωνα με το AFP.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ζελένσκι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον και τις διπλωματικές εξελίξεις, με τον Ζελένσκι να ευχαριστεί τον Μακρόν για τη στήριξή του.
Ελικόπτερο κατάσβεσης πυρκαγιάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Μάχη των πυροσβεστών για να σωθεί το Μπορντό από τη φωτιά

Πυρκαγιές απειλούν το Μπορντό, με τους πυροσβέστες να αγωνίζονται υπό καύσωνα και τις αρχές να απομακρύνουν κατοίκους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία, ενώ στη Βαλένθια ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από φωτιά.