ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στην επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως» για την σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας. 

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, προστίθεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «γελοία» τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στο NATO

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τη «μονομερή» στήριξη των ΗΠΑ προς το NATO, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία», λίγες μέρες πριν τη σύνοδο στην Άγκυρα. Τόνισε πως δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και δημοσίευσε γράφημα με τις δαπάνες των ΗΠΑ.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο ΗΠΑ για μπλοκάρισμα πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Η βουλευτής Ντίνα Τάιτους κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά της πώλησης κινητήρων της General Electric στην Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο CAATSA.