ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
αναμμένο κερί πένθους

Πέθανε στα 93 της η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου

Η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοίνωσε η κόρη της. Ήταν η μόνη πρώτη κυρία που διετέλεσε και αιρετή, ως νομαρχιακή σύμβουλος του Κορέζ.

Η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, απεβίωσε την Παρασκευή το βράδυ σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κόρη της, Κλοντ Σιράκ.

Η Μπερναντέτ Σιράκ, το γένος Σοντρόν ντε Κουρσέλ, «έφυγε το βράδυ, γαλήνια, περιτριγυρισμένη από τους δικούς της. Είχε γίνει 93 ετών» στις 18 Μαΐου, δήλωσε η κόρη της. Ο Ζακ Σιράκ είχε πεθάνει το 2019 σε ηλικία 86 ετών.

Η Μπερναντέτ Σιράκ υπήρξε η μοναδική πρώτη κυρία της Γαλλίας που είχε ασκήσει και η ίδια αιρετό αξίωμα, ως νομαρχιακή σύμβουλος του Κορέζ, μιας περιοχής στην κεντροδυτική Γαλλία. Κατείχε τη θέση αυτή συνεχώς από το 1979 έως το 2015.

Παντρεμένη για περισσότερα από εξήντα χρόνια με τον Ζακ Σιράκ, παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στη σκιά του «ψηλού», συνοδεύοντάς τον σε όλη την πολιτική του πορεία – από τη βουλή και τα υπουργεία, μέχρι τη δημαρχία του Παρισιού και τελικά την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1995, στην τρίτη του προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απέτισε φόρο τιμής χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη κυρία της καρδιάς» που «σημάδεψε την ιστορία μας». Η σύζυγός του, Μπριζίτ Μακρόν, εξέφρασε τον «απέραντο σεβασμό» της για τη δράση της Μπερναντέτ Σιράκ, η οποία το 2019 της είχε παραδώσει τη θέση της επικεφαλής του οργανισμού Fondation des Hôpitaux de Paris-Hôpitaux de France.

Γεννημένη στις 18 Μαΐου 1933 στο Παρίσι, η Μπερναντέτ Σοντρόν ντε Κουρσέλ μεγάλωσε σε οικογένεια διπλωματών στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Φοιτήτρια στη διάσημη σχολή Sciences-Po του Παρισιού, γνώρισε εκεί τον Ζακ Σιράκ, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1956.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάλλοι αστυνόμοι, Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1.314 προσαγωγές και 53 τραυματίες αστυνομικοί στις διαδηλώσεις

Στη Γαλλία, οι διαδηλώσεις του Σαββάτου προκάλεσαν 1.314 προσαγωγές, 75 παρεμβάσεις πυροσβεστικής, 53 τραυματίες αστυνομικούς και 24 λεηλατημένα καταστήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η νύχτα κύλησε ήρεμα.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 142 προσαγωγές, εκ των οποίων 126 συλλήψεις στις διαδηλώσεις

Το Σάββατο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την αγοραστική δύναμη και τα δημόσια αγαθά, σημειώθηκαν 142 προσαγωγές και 126 συλλήψεις. Ζημιές υπέστησαν δύο καταστήματα, αλλά αποφεύχθηκαν χειρότερα περιστατικά.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στη Γαλλία με μικροεπεισόδια και 1.000 συλλήψεις

Υπό αυξημένη αστυνόμευση και με αυστηρότερους ελέγχους, οι σημερινές διαδηλώσεις στη Γαλλία κύλησαν ήρεμα, με μεμονωμένα επεισόδια. Οι αρχές ανέπτυξαν 70.000 αστυνομικούς, ενώ έγιναν 1.000 συλλήψεις ή προσαγωγές.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για την επίθεση στο Τραπ

Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για την επίθεση στο Τραπ, μετά την κατάθεσή του. Συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα του περιβάλλοντός του, ενώ η υγεία του θεωρείται συμβατή με την κράτηση, αναφέρει η αντιτρομοκρατική.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στο Παρίσι ανάμεσα σε αστυνομικούς και 500 διαδηλωτές

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τέλος διαδήλωσης στο Παρίσι, με 500 και πλέον ταραχοποιούς να συγκρούονται με την αστυνομία στη Λεωφόρο ντε Βενσέν. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για τη διάλυση των ταραξιών.
Ταραχές στη Γαλλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 410.000 διαδηλωτές σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, 800.000 κατά την CGT

Περίπου 410.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη Γαλλία για το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών, με 110.000 στο Παρίσι, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις 550.000 της προηγούμενης εβδομάδας.