ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Το Charles de Gaulle στην Αραβική Θάλασσα για τα Στενά του Ορμούζ

Το Charles de Gaulle βρίσκεται στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας, με τη Γαλλία να δηλώνει έτοιμη για αμυντική αποστολή υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, έφτασε «στην περιοχή» της Αραβικής Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανή συμμετοχή σε μια «ουδέτερη» αποστολή με στόχο την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τη Γαλλίδα υφυπουργό Άμυνας Αλίς Ριφό.

Η Ριφό δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM ότι το αεροπλανοφόρο «διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ, προχώρησε προς την Αραβική Θάλασσα και βρίσκεται στην περιοχή, αλλά δεν είναι στα Στενά του Ορμούζ».

Όπως υπογράμμισε, «εξ αρχής, η θέση της Γαλλίας ήταν να προσφέρει τη δυνατότητα αποκατάστασης της ελευθερίας της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στα Στενά, αλλά με τρόπο που δεν είναι καθόλου επιθετικός, αλλά εντελώς αμυντικός και σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο».

Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ στις 6 Μαΐου, πραγματοποιώντας στη συνέχεια στάση αρκετών ημερών στο Τζιμπουτί, όπου η Γαλλία διατηρεί ναυτική βάση. 

Η παρουσία του Charles de Gaulle στην περιοχή του Κόλπου, όπως ανέφερε η υφυπουργός, «μας δίνει τα μέσα να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να επηρεάσουμε την περιφερειακή και παγκόσμια διπλωματία».

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν την κοινή τους πρωτοβουλία για τη δημιουργία διεθνούς συμμαχίας που θα αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στο στενό, μόλις υπάρξει διευθέτηση της πολεμικής σύγκρουσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάλλοι αστυνόμοι, Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1.314 προσαγωγές και 53 τραυματίες αστυνομικοί στις διαδηλώσεις

Στη Γαλλία, οι διαδηλώσεις του Σαββάτου προκάλεσαν 1.314 προσαγωγές, 75 παρεμβάσεις πυροσβεστικής, 53 τραυματίες αστυνομικούς και 24 λεηλατημένα καταστήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η νύχτα κύλησε ήρεμα.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 142 προσαγωγές, εκ των οποίων 126 συλλήψεις στις διαδηλώσεις

Το Σάββατο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την αγοραστική δύναμη και τα δημόσια αγαθά, σημειώθηκαν 142 προσαγωγές και 126 συλλήψεις. Ζημιές υπέστησαν δύο καταστήματα, αλλά αποφεύχθηκαν χειρότερα περιστατικά.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στη Γαλλία με μικροεπεισόδια και 1.000 συλλήψεις

Υπό αυξημένη αστυνόμευση και με αυστηρότερους ελέγχους, οι σημερινές διαδηλώσεις στη Γαλλία κύλησαν ήρεμα, με μεμονωμένα επεισόδια. Οι αρχές ανέπτυξαν 70.000 αστυνομικούς, ενώ έγιναν 1.000 συλλήψεις ή προσαγωγές.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για την επίθεση στο Τραπ

Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για την επίθεση στο Τραπ, μετά την κατάθεσή του. Συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα του περιβάλλοντός του, ενώ η υγεία του θεωρείται συμβατή με την κράτηση, αναφέρει η αντιτρομοκρατική.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στο Παρίσι ανάμεσα σε αστυνομικούς και 500 διαδηλωτές

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τέλος διαδήλωσης στο Παρίσι, με 500 και πλέον ταραχοποιούς να συγκρούονται με την αστυνομία στη Λεωφόρο ντε Βενσέν. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για τη διάλυση των ταραξιών.
Ταραχές στη Γαλλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 410.000 διαδηλωτές σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, 800.000 κατά την CGT

Περίπου 410.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη Γαλλία για το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών, με 110.000 στο Παρίσι, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις 550.000 της προηγούμενης εβδομάδας.