ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Η σημαία των ΗΠΑ
Η αμερικανική σημαία κυματίζει με ηλιαχτίδες, συμβολίζοντας την Ανεξαρτησία και τις αξίες των ΗΠΑ.

Καταργεί την ασυλία των αστυνομικών το Κολοράντο

Το τοπικό κοινοβούλιο του Κολοράντο υιοθέτησε νομοσχέδιο για τη λογοδοσία της αστυνομίας την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις διαδηλώσεις έπειτα από τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις επικύρωσε χθες Παρασκευή νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την άρση της νομικής ασυλίας που προστάτευε τους αστυνομικούς από αστικές αγωγές για ανάρμοστη συμπεριφορά εν ώρα υπηρεσίας.

Το τοπικό κοινοβούλιο του Κολοράντο υιοθέτησε νομοσχέδιο για τη λογοδοσία της αστυνομίας την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρες τις ΗΠΑ έπειτα από τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις στις 25 Μαΐου.

Ο Πόλις, ένας Δημοκρατικός, επέλεξε την 19η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, για να επικυρώσει το νομοσχέδιο.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) χαιρέτισε την κίνηση αυτή, επισημαίνοντας ότι το Κολοράντο έγινε μία από τις πρώτες πολιτείες που ακυρώνουν την ασυλία των αστυνομικών. Η ACLU χαρακτήρισε τον νόμο αυτό ιστορικό.

Επιπλέον βάσει του νέου νόμου οι αστυνομικοί της πολιτείας θα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να εφοδιαστούν με κάμερες στις στολές τους, ενώ απαγορεύεται η χρήση κεφαλοκλειδώματος.

Ο νέος νόμος έχει λάβει τη στήριξη των επικεφαλής των αστυνομικών τμημάτων της πολιτείας όπως και των σερίφηδων των κομητειών, οι οποίοι σε κοινή του ανακοίνωση επισημαίνουν ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν ήδη εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε ασυλία στους αστυνομικούς πριν 50 χρόνια προκειμένου να τους προστατεύσει από αγωγές για ασήμαντους λόγους. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την αστυνομία έχουν δηλώσει ότι η ασυλία διασφαλίζει ότι τα όργανα της τάξης μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε δευτερόλεπτα όταν αντιμετωπίζουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς να ανησυχούν αν στη συνέχεια θα τους ασκηθούν διώξεις.

Οι επικριτές όμως του μέτρου καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο συχνά δεν τιμωρείται η αστυνομική βία καταργεί την ασυλία των αστυνομικών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζερόμ Πάουελ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αρχείο στην έρευνα κατά του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ

Η εισαγγελέας της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απόσυρση δίωξης κατά του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για το κόστος ανακαίνισης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωση του διαδόχου του στη Γερουσία.
Διαμαρτυρία αγροτών Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς ΕΕ: «Δράστε, αφήστε τις διασκέψεις», λέει ο Υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντίδρασή τους στην κρίση των Στενών του Ορμούζ, ζητώντας λιγότερες διασκέψεις και περισσότερη δράση, και τόνισε τη σημασία της αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Πιτ Χέγκσεθ δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Παγκόσμια διάσταση αποκτά ο αποκλεισμός του Ιράν

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ιράν αποκτά παγκόσμια διάσταση και ότι η Τεχεράνη είχε ευκαιρία για συμφωνία. Ανέφερε επίσης ότι το αμερικανικό ναυτικό έχει αναγκάσει 34 πλοία σε αναστροφή.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Ο αποκλεισμός μας έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, λέει ο Χέγκσεθ

Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ιράν έχει πλέον παγκόσμια απήχηση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είχε ευκαιρία για συμφωνία. Όποιος περνά τα Στενά του Ορμούζ χρειάζεται έγκριση από το αμερικανικό Ναυτικό.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο και Ρώμη στηρίζουν Ισπανία μετά τις αμερικανικές απειλές για ΝΑΤΟ

Βερολίνο και Ρώμη στήριξαν τη Μαδρίτη μετά τις αμερικανικές πιέσεις για τη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητείται η θέση της Ισπανίας, ενώ η Ιταλία τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι από Κύπρο: Προτεραιότητα η ενέργεια, σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα. Ζήτησε προληπτικά μέτρα για ενεργειακές κρίσεις και εξέφρασε λογική στη συζήτηση για χαλάρωση κανόνων κρατικών ενισχύσεων.