ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Το Κρεμλίνο της Μόσχας

Κρεμλίνο: Διαψεύδει ότι ο Πούτιν ζήτησε χρήματα από επιχειρηματίες

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ο Πούτιν ζήτησε οικονομική στήριξη από επιχειρηματίες, αν και επιβεβαιώνει ότι υπήρξε εθελοντική πρόταση για μεγάλη χρηματοδότηση.

Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα τις αναφορές ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από επιχειρηματίες να συνεισφέρουν οικονομικά για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της Ρωσίας, την ώρα που η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι σχετικές πληροφορίες, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές, δημοσιεύθηκαν από το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο The Bell και τους Financial Times, έπειτα από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του Πούτιν με κορυφαίους επιχειρηματίες την Πέμπτη.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο Πούτιν υπέβαλε τέτοιο αίτημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ωστόσο ότι ένας από τους συμμετέχοντες εξέφρασε την πρόθεση να προσφέρει στο κράτος ένα «πολύ μεγάλο ποσό χρημάτων».

Το συγκεκριμένο πρόσωπο σημείωσε πως πολλοί από τους επιχειρηματίες της συνάντησης ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους τη δεκαετία του 1990, με τη στήριξη του κράτους, και θεωρούν καθήκον τους να συμβάλουν οικονομικά.

«Αυτή ήταν εντελώς δική του πρωτοβουλία και όχι του προέδρου Πούτιν. Αν και, βέβαια, ο αρχηγός του κράτους καλωσόρισε μια τέτοια πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα δεν προορίζονται για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Η αναφορά του The Bell και οι οικονομικές πιέσεις

Το The Bell ανέφερε ότι στη συνάντηση ο Πούτιν συζήτησε θέματα στρατιωτικής χρηματοδότησης και επισήμανε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταλάβει πλήρως τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν εκτός ελέγχου της. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο δισεκατομμυριούχος Σουλεϊμάν Κερίμοφ δεσμεύθηκε να δωρίσει 100 δισ. ρούβλια (περίπου 1,23 δισ. δολάρια). Το Ρόιτερς δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει μαζί του για σχόλιο.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ελλειμματικό προϋπολογισμό και επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον πέμπτο χρόνο. Ωστόσο, αναμένεται να επωφεληθεί από τα αυξημένα έσοδα που προκαλεί η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου, μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Πηγές του Ρόιτερς ανέφεραν ότι η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει μείωση 10% στις «μη ευαίσθητες» δαπάνες του προϋπολογισμού, με την τελική απόφαση να εξαρτάται από τη διατήρηση των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά 20 δισ. δολάρια από συμμάχους για ενίσχυση στο πεδίο μάχης

Η Ουκρανία ζητά 20 δισ. δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση από τους συμμάχους της για να ενισχύσει το πλεονέκτημά της έναντι της Ρωσίας. Το αίτημα θα τεθεί στην ομάδα Ραμστάιν, καθώς τα ουκρανικά drones πλήττουν ρωσικές υποδομές.
Ρωσικό πολεμικό πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Κατάσχεση ρωσικού πλοίου έπειτα από αίτημα Ουκρανίας

Οι νορβηγικές αρχές κατάσχεσαν το ρωσικό πλοίο Professor Molchanov στο Σβάλμπαρντ μετά από αίτημα της Naftogaz, εφαρμόζοντας απόφαση που υποχρεώνει τη Ρωσία να πληρώσει 4,22 δισ. δολάρια για παράνομη κατάσχεση στην Κριμαία.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσική επικράτηση θα ενισχύσει αυταρχικούς ηγέτες, λέει ο Πιστόριους

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε τους αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως και τόνισε πως μόνο ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά δεν το επιδιώκει.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βίλνιους ζητά συλλογική απάντηση ΝΑΤΟ στις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις

Ο Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να προσαρμοστεί στις ρωσικές υβριδικές απειλές, μετά την αποτυχημένη επίθεση με drone στη Λειψία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία από τη Γερμανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε 12 ρωσικά διυλιστήρια τον Αύγουστο

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε τον Αύγουστο 12 μεγάλα ρωσικά διυλιστήρια, δύο μονάδες φυσικού αερίου και χημικών, τρεις τερματικούς σταθμούς, αποθήκες και δύο μονάδες παραγωγής όπλων, σε αποστάσεις έως 1.900 χλμ. από τα σύνορα.