ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πνινάτ Γιανάι
Φωτο: Η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Πνινάτ Γιανάι. Credit: Facebook σελίδα Πνινάτ Γιανάι.

Ασπίδα του Αχιλλέα: Η Πνινάτ Γιανάι και οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Η Ασπίδα του Αχιλλέα αποτελεί το νέο ορόσημο στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβιβ με τη νέα πρέσβειρα του Ισραήλ Πνινάτ Γιανάι να είναι παρούσα στην υπογραφή της συμφωνίας. Οι σκέψεις για αντίπραξη στη Μέκκα.

Κατά την προχθεσινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ, σε επίπεδο αξιωματούχων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, για την Ασπίδα του Αχιλλέα, παρούσα ήταν και η Πνινάτ Γιανάι.  

Η νέα Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών και συναντήσεων πριν καν την επίδοση των διαπιστευτηρίων της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ελληνικός θόλος, το νέο ορόσημο στις σχέσεις Αθήνας – Τελ Αβίβ, θα έχει πέντε επίπεδα προστασίας, τρία εκ των οποίων (αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και αντι-drone) θα θεμελιωθούν κυρίως στα ισραηλινά οπλικά συστήματα David’s Sling, Barak MX και Spyder.

Κόστος και αντιπολιτευτικά πυρά

Το κόστος του θόλου ανέρχεται σε 3,035 δισ. ευρώ και αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακός σε 35 μήνες. 

Τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία έχει μπροστά της τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, έδωσαν μεγάλη επικοινωνιακή προβολή στη συμφωνία, υπογραμμίζοντας αμφότερες ότι αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων. 

Στην Ελλάδα, εξαιρουμένου του ΠΑΣΟΚ (που κατέθεσε ερώτηση για ζητήματα διαφάνειας) και της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για την Ασπίδα του Αχιλλέα και κυρίως για τις σχέσεις της με το Ισραήλ. 

Η παρουσία της κυρίας Γιανάι στο Τελ Αβίβ όπου υπογράφτηκε η συμφωνία, εντάσσεται στο πυκνό πρόγραμμα επαφών που έχει αλλά και στην πληθωρική και εξωστρεφή επικοινωνιακή καμπάνια που ακολουθεί η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα μετά την έλευσή της.

Η πολιτικώς διορισθείσα νέα επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματικής αρχής, νομικός στο επάγγελμα, αφίχθηκε στην Αθήνα την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, περίοδο θερινής ραστώνης για τα πολιτικοδιπλωματικά τεκταινόμενα. Ωστόσο, ξεκίνησε άμεσα να δραστηριοποιείται.

Επισήμως, η θητεία της κυρίας Γιανάι θα εκκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την επίδωση των διαπιστευτηρίων της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίδοση των διαπιστευτηρίων της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00

Εκτός από την κυρία Γιανάι, στην ίδια τελετή θα επιδώσουν διαπιστευτήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι νέοι Πρέσβεις των Νιγηρίας, Εσθονίας και Δανίας.

ΓΕΕΘΑ

Εν τω μεταξύ, μέχρι τότε, η ισραηλινή πρέσβης πραγματοποιεί συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους αλλά και ομολόγους της. Στις 25 Αυγούστου, έγινε δεκτή από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτρη Χούπη, στο Πεντάγωνο.

Μετά τη συνάντησή της με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ (ο οποίος προ ημερών είχε επισκεφθεί το Ισραήλ), η κυρία Γιανάι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ «βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τα κοινά συμφέροντα και την κοινή μας δέσμευση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας».

Ο πρώτος Έλληνας αξιωματούχος που συνάντησε η ισραηλινή μετά την άφιξή της στην χώρα μας ήταν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτρης Ζεβελάκης, στον οποίο επέδωσε -κατά τα διπλωματικά ειωθότα- τα αντίγραφα των διαπιστευτηρίων της.

Συναντήσεις και στο βάθος αντισυσπειρώσεις

Επιπλέον, η κυρία Γιανάι έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις γνωριμίας με ομολόγους της από άλλες χώρες. 

Προσφάτως, συναντήθηκε με την Πρέσβη του Καναδά, Σόνια Θίσσεν. Νωρίτερα, είχε δύο συναντήσεις έμπλεες συμβολισμών, καθώς αφορούσαν κράτη με τα οποία το Ισραήλ (αλλά και η Ελλάδα) διατηρεί στρατηγικές σχέσεις.

Ειδικότερα, η κυρία Γιανάι συναντήθηκε με το νέο Ινδό Πρέσβη Ραβί Σανκάρ καθώς και με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σταύρο Αυγουστίδη. Η ισραηλινή αξιωματούχος συνόδευσε και τις δύο συναντήσεις της με θερμές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και (η πυρηνική) Ινδία διατηρούν στρατηγικές σχέσεις μεταξύ τους, με τις τρεις πρώτες να έχουν θεμελιωμένη τριμερή πλατφόρμα συνεργασίας με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, Αθήνα, Λευκωσία, Ιερουσαλήμ και Νέο Δελχί βλέπουν με καχυποψία και τάσεις αντισυσπείρωσης το «Κοινό Αμυντικό Σύμφωνο» της Μέκκας, που περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και το οποίο υπέγραψαν η Τουρκία, το (πυρηνικό) Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Εκτιμάται, δε, ότι η κυρία Γιανάι θα προωθήσει εντόνως τις απόψεις της Ιερουσαλήμ για μια διαπεριφερειακή αντίπραξη στη Μέκκα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Κομβική συμφωνία Ισραήλ-Ελλάδας κατά Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ως μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της χώρας τη Διακρατική Συμφωνία «Ασπίδα του Αχιλλέα» με την Ελλάδα, ενισχύοντας τις περιφερειακές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία περίπου 3 δισ. ευρώ για την εξαγωγή αντιαεροπορικού συστήματος με το όνομα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Ισραήλ.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Ισραήλ: Συμφωνία για «Ασπίδα του Αχιλλέα» και μεταρρύθμιση Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν στο Τελ Αβίβ τη συμφωνία για το αντιαεροπορικό σύστημα «Ασπίδα του Αχιλλέα». Το πρόγραμμα, ύψους 3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει σημαντική συμμετοχή 19 ελληνικών εταιρειών και παραγωγική βάση στην Ελλάδα.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Ισραήλ υπογράφουν τη Δευτέρα τη συμφωνία για το «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 υπογράφονται στο Τελ Αβίβ οι συμφωνίες Ελλάδας-Ισραήλ για το σύστημα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα» αξίας 3 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή αρμόδιων αμυντικών φορέων.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Η αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική

Υπεγράφη συμφωνία στο Τελ Αβίβ για πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας κατά 25%. Η συνεργασία ενισχύει την ασφάλεια και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η συμμαχία με Ισραήλ διασφαλίζει την ελευθερία της χώρας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρη Δένδια και Μητσοτάκη για τη συμφωνία «Ασπίδα του Αχιλλέα» με το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της στρατηγικής συμμαχίας για την ασφάλεια της χώρας, παρά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ στη Βουλή.