ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
Φώτο: Shutterstock

Νίκη της διασπασμένης αριστεράς στον β' γύρο στις μεγάλες πόλεις Γαλλίας

Αριστεροί υποψήφιοι επικράτησαν σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας όπως Παρίσι, Μασσαλία και Λυών, όμως η ενιαία κάθοδος όλων των αριστερών κομμάτων δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους δήμους και τις κοινότητες.

Η επικράτηση αριστερών υποψηφίων στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, όπως το Παρίσι, η Μασσαλία και η Λυών, αποτελεί το κύριο πολιτικό συμπέρασμα από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών. Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι το αξίωμα «η ισχύς εν τη ενώσει» δεν λειτούργησε για την Αριστερά, αφού σε δήμους όπου τα κόμματα της κατέβηκαν ενωμένα (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγοι και Κομμουνιστικό Κόμμα), τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Στο Παρίσι και στη Μασσαλία επικράτησαν οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών που δεν συνεργάστηκαν προεκλογικά με την Ανυπότακτη Γαλλία. Αντίθετα, στη Λυών επικράτησε ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από τους Οικολόγους και την Ανυπότακτη Γαλλία.

Στο Στρασβούργο επικράτησε ο συνδυασμός των Σοσιαλιστών απέναντι σε εκείνον της Ανυπότακτης Γαλλίας, ενώ Σοσιαλιστές δήμαρχοι εξελέγησαν επίσης στην Γκρενόμπλ, στο Μονπελιέ, στο Νανσί και στην Ντιζόν.

Αντίθετα, η Αριστερά ηττήθηκε σε πόλεις όπου κατέβηκε ενωμένη στον δεύτερο γύρο, όπως η Τουλούζη, η Λιμόζ, η Μπρεστ, το Κλερμόν-Φεράντ, το Πουατιέ και η Μπεζανσόν.

Οι επιδόσεις των άλλων κομμάτων

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δηλώνει ικανοποιημένο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κέρδισε μεγάλο αριθμό δήμων και κοινοτήτων, με πιο σημαντικές νίκες στη Λιμόζ και στη Μπεζανσόν. Αντίθετα, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να επικρατήσει στην Τουλόν και στη Νιμ, όπου οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούσαν, ούτε να κερδίσει κάποια πόλη άνω των 100.000 κατοίκων, με εξαίρεση τη Νίκαια και το Περπινιάν.

Οι συνδυασμοί που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μακρόν εξέφρασαν ικανοποίηση για την επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στη Χάβρη, καθώς και για τις νίκες τους σε Μπορντό, Ρεμς και Ανεσί. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στην πόλη Πο.

Όσον αφορά την Ανυπότακτη Γαλλία, υπάρχει ικανοποίηση για τις νίκες στο Ρουμπέ και στο Ταμπόν, αλλά και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά το κόμμα θα έχει σημαντική εκπροσώπηση σε πολλά δημοτικά συμβούλια, ξεκινώντας από το Παρίσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία επαναβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία του άρθρου 42.7 της ΕΕ για αλληλεγγύη χωρίς εναλλακτικές, υπογραμμίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για στρατηγικό βάθος της συμφωνίας.
Συνεχείς εξαγωγές Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικός Τύπος: Στο επίκεντρο οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

Ο γαλλικός Τύπος αναδεικνύει τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς άμυνας, ενέργειας και πολιτισμού, ενώ επισημαίνει τη σημασία της ανανέωσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μακρόν: Στόχος μας μια ισχυρή, ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο Μακρόν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, ενέργεια, εκπαίδευση και πολιτισμό, υπογραμμίζοντας τη στενή φιλία και τις κοινές πρωτοβουλίες των δύο χωρών.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: H συμφωνία αναβαθμίζει τις ελληνογαλλικές σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν νέα στρατηγική συμφωνία, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, οικονομία, τεχνολογία και πολιτισμό, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας και τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, αναφέροντας τα οφέλη και σε άμυνα.