ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
Drone περιπλανώμενου πυρομαχικού σε λειτουργία με φόντο πυκνό μαύρο καπνό.

Τουλάχιστον 15 νεκροί στο Τσαντ από επίθεση drone προερχόμενη από Σουδάν

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Τίνε του Τσαντ, όταν drone προερχόμενο από το Σουδάν εξαπέλυσε πύραυλο, σύμφωνα με πηγές από τις τοπικές αρχές και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα προερχόμενο από το Σουδάν εξαπέλυσε πύραυλο, σκοτώνοντας τουλάχιστον δεκαπέντε ανθρώπους στην παραμεθόρια πόλη Τίνε του Τσαντ, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Θρηνούμε από 15 ως 16 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν από drone που ήρθε από το Σουδάν (...) στην Τίνε, στο Τσαντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πηγή των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ επιβεβαίωσε ότι «δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν» σε επίθεση «drone των ΔΤΥ» το βράδυ της Τετάρτης στην Τίνε.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, που μαίνεται από τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), εξαπλώνεται πλέον στο Τσαντ. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε στα τέλη Φεβρουαρίου να κλείσει τα σύνορα, μετά από «επανειλημμένες επιδρομές» ενόπλων ομάδων που συμμετέχουν στη σύρραξη.

Ο πρόεδρος του Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, συγκάλεσε το συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας και διέταξε τον στρατό να «ανταποδίδει από απόψε κάθε επίθεση προερχόμενη από το Σουδάν», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ρουκέτα εκτοξευμένη από το Σουδάν προκάλεσε ζημιές στην Τίνε. Από τα τέλη Δεκεμβρίου, 15 στρατιωτικοί και 8 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Νταρφούρ, εκτεταμένη περιοχή του δυτικού Σουδάν που συνορεύει με το Τσαντ, βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των παραστρατιωτικών των ΔΤΥ, μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ τον Οκτώβριο. Στις 21 Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις αυτές ανέφεραν ότι κατέλαβαν την παραμεθόρια πόλη Τίνα, δίδυμη της Τίνε στο Τσαντ· οι δύο πόλεις χωρίζονται μόνο από ένα ξερό ποτάμι.

Με μήκος περίπου 1.400 χιλιομέτρων και έδαφος κυρίως ερημικό, τα σύνορα μεταξύ Τσαντ και Σουδάν παραμένουν πορώδη και δύσκολο να ελεγχθούν.

Στο Σουδάν, ο εμφύλιος πόλεμος έχει προκαλέσει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και έχει εκτοπίσει πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτούς, σχεδόν ένα εκατομμύριο έχουν καταφύγει στο Τσαντ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 11 νεκροί από επίθεση drone στο νότιο τμήμα της χώρας

Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση drone στη Ραμπάκ, Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με το AFP. Στόχος ήταν ομάδα που στηρίζει τον στρατό κατά των ΔΤΥ. Η σύγκρουση από το 2023 έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση και μαζικές μετακινήσεις.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση drone σε παιδιατρικό νοσοκομείο

Επτά νεκροί και πέντε τραυματίες σε επίθεση με drone σε παιδιατρικό νοσοκομείο στη δυτική Σουδάν. Γιατροί κατηγορούν παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η κρίση στο Σουδάν παραμένει «εγκαταλελειμμένη», λέει η Ντενίζ Μπράουν

Η Ντενίζ Μπράουν του ΟΗΕ χαρακτήρισε το Σουδάν «εγκαταλελειμμένη κρίση» λίγες μέρες πριν την επέτειο του εμφυλίου, τονίζοντας τον φαύλο κύκλο σεξουαλικής βίας, εκτοπισμών και θανάτων, και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: 88 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι από σφοδρές πλημμύρες

Τουλάχιστον 88 νεκροί και 34.000 εκτοπισμένοι στην Κένυα λόγω σφοδρών πλημμυρών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Οι έντονες βροχές προκάλεσαν χάος σε πόλεις και χωριά, με πολλούς θανάτους από πνιγμό και ηλεκτροπληξία.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Πάνω από 60 νεκροί σε επίθεση σε κέντρο υγείας στο Νταρφούρ

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 89 τραυματίστηκαν σε επίθεση στο κέντρο υγείας Ελ Νταεΐν στο Νταρφούρ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η βία στο Σουδάν εντείνεται από τη σύγκρουση στρατού και Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί, τρία παιδιά, από επίθεση drones στο νότιο Σουδάν

Επτά νεκροί, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, και δεκατρείς τραυματίες καταγράφηκαν στη Ντίλινγκ του νοτίου Σουδάν, μετά από επίθεση drones, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Η πόλη ελέγχεται από τον τακτικό στρατό από τον Ιανουάριο.