ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου

Πρώην στέλεχος κυβέρνησης Τραμπ αποσύρει υποψηφιότητα λόγω δηλώσεων

Ο Τζέρεμι Καρλ απέσυρε την υποψηφιότητά του για βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά από σχόλιά του για τους Εβραίους και τη "μείωση της ισχύος των λευκών" που προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και στους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας.

Ο Τζέρεμι Καρλ, ο οποίος είχε οριστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βοηθός υπουργός Εξωτερικών, απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν παλαιότερα σχόλιά του για τους εβραίους και τη «μείωση της ισχύος των λευκών». Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε σπάνια εσωκομματική εναντίωση ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία προς επιλογή του προέδρου.

Ο Καρλ, ο οποίος είχε προταθεί για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τους διεθνείς οργανισμούς, ανακοίνωσε μέσω X ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για την εμπιστοσύνη τους, σημειώνοντας ωστόσο πως η στήριξή τους δεν ήταν αρκετή.

Όπως εξήγησε, «χρειαζόμασταν επίσης την ομόφωνη υποστήριξη από κάθε γερουσιαστή του GOP στην επιτροπή διεθνών σχέσεων, με δεδομένη την ομόφωνη αντίθεση των δημοκρατικών της Γερουσίας στην υποψηφιότητά μου, και δυστυχώς, αυτό το χρονικό διάστημα η ομόφωνη υποστήριξη δεν επρόκειτο να εξασφαλιστεί».

Η επιτροπή διεθνών σχέσεων, που προηγείται της ολομέλειας στη διαδικασία επικύρωσης διορισμών, συνήθως εγκρίνει χωρίς εμπόδια τις επιλογές του Λευκού Οίκου. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο διορισμός του Καρλ συνάντησε αντίσταση.

Κεντρικό ρόλο στην απόρριψη έπαιξε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κέρτις από τη Γιούτα, ο οποίος μετά την ακρόαση του Φεβρουαρίου έκρινε ότι ο Καρλ δεν ήταν κατάλληλος να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς. Ο Κέρτις στηλίτευσε τις «αντιισραηλινές απόψεις» και τα «ανάλγητα σχόλια» του Καρλ για τον εβραϊκό λαό.

Η απόρριψη διορισμού αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Γερουσία έχει εγκρίνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεών του. Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασαν άμεσα το θέμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Κατά την ακρόασή του, ο Καρλ δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις για παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τους εβραίους και τη θεωρία της λεγόμενης «μεγάλης αντικατάστασης», που συνδέεται με τον λευκό σοβινισμό και την αμερικανική άκρα δεξιά. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θυμάται ορισμένες δηλώσεις και εξέφρασε μεταμέλεια για άλλες, ιδίως για την «υποβάθμιση» του Ολοκαυτώματος.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να πιστεύει στη θεωρία αυτή, απάντησε πως η πολιτική των δημοκρατικών για τη μετανάστευση «σίγουρα έστελνε ενδείξεις γι’ αυτό». Ο Τζέρεμι Καρλ εργάζεται σήμερα στο συντηρητικό κέντρο μελετών Claremont Institute και έχει διατελέσει βοηθός υφυπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ παρουσιάζει νέο διαβατήριο με τη φωτογραφία του

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε συλλεκτικά διαβατήρια με το πορτρέτο του, για τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, τονίζοντας το μήνυμα «Καλώς ήρθατε, αλλά να είστε καλοί» στην Truth Social.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δασμοί 100% σε όσους φορολογούν ψηφιακές εταιρείες των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με δασμούς 100% σε προϊόντα χωρών που φορολογούν τις ψηφιακές υπηρεσίες αμερικανικών εταιρειών, τονίζοντας πως αυτά τα μέτρα μπορεί να αντικαταστήσουν υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν παραβίασε την κατάπαυση πυρός με «ανόητη ενέργεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για «ανόητη παραβίαση» της κατάπαυσης πυρός στα Στενά του Ορμούζ, μετά από επίθεση σε πλοίο με ιρανικούς δρόνους. Ο ίδιος δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν τρία ακόμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ στο Όρος Ράσμορ για τους εορτασμούς των 250 χρόνων ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί το Όρος Ράσμορ στις 3 Ιουλίου, όπου θα εκφωνήσει ομιλία για τα 250 χρόνια από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Μετά την ομιλία του, θα ακολουθήσει εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής στις ΗΠΑ ανέστειλε το διάταγμα Τραμπ για τους κανόνες επιστολικής ψήφου

Δικαστήριο της Βοστώνης μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο, αποτρέποντας την εφαρμογή του πριν τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι Δημοκρατικές Πολιτείες υποστήριξαν πως επενέβαινε στις αρμοδιότητές τους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πολιτικό μήνυμα στην έναρξη των εορτασμών για τα 250 χρόνια των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άνοιξε τις εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ με ομιλία γεμάτη πατριωτικά μηνύματα, προβολή του έργου του και αιχμές κατά των προκατόχων του.