ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί «σφυροκοπούν» Τραμπ μετά την ομιλία στο Κογκρέσο

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για ομιλία «εκτός πραγματικότητας» και επικαλούνται δημοσκόπηση για πτώση αγοραστικής δύναμης, ζητώντας διαφάνεια για το Ιράν.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Κογκρέσου, με κορυφαίους αξιωματούχους των Δημοκρατικών να καταγγέλλουν την απόσταση ανάμεσα στο προεδρικό αφήγημα και την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

«Οι Αμερικανοί ουδέποτε είχαν δει μια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης τόσο αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

 Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα κόστη, απλησίαστες κατοικίες, περισσότερο χάος και περισσότερη διαφθορά».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των YouGov/Marketwatch, σχεδόν το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η αγοραστική του δύναμη μειώθηκε από τότε που ο Τραμπ επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025.

 Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει τη διάσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και το οικονομικό αίσθημα των πολιτών.

Ενημέρωση για το Ιράν και ανησυχίες για μυστικές επιχειρήσεις

Λίγες ώρες πριν από την προεδρική ομιλία, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ενημέρωσε τη λεγόμενη «Συμμορία των Οκτώ» του Κογκρέσου σχετικά με το Ιράν. 

Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και από τις Επιτροπές Υπηρεσιών Πληροφοριών των δύο σωμάτων.

Ο Σούμερ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ενημέρωση ότι «αν θέλουν να κάνουν κάτι στο Ιράν -και ποιος ξέρει τι είναι αυτό-, θα έπρεπε να το δημοσιοποιήσουν και να το συζητήσουν με το κοινό και όχι να το κρατάνε μυστικό». 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις «πάντα προκαλούν πιο μακροχρόνιους πολέμους, τραγωδία, περισσότερες δαπάνες και λάθη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση της Audi στην Τζόρτζια των ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως η Audi θα επενδύσει 4,2 δισ. δολάρια για εργοστάσιο στην Τζόρτζια, δημιουργώντας 4.500 θέσεις εργασίας και παράγοντας 200.000 οχήματα ετησίως. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Audi στις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

O Tραμπ αγωνιά για τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Ο Τραμπ επιχειρεί να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει εκλογών με οικονομικές υποσχέσεις και έμφαση σε θρησκευτικά και ταυτότητας ζητήματα. Υπόσχεται 5.000 δολάρια ανά πολίτη και 250 εκατ. για 5.000 νοσηλευτές σε δομές ηλικιωμένων.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Φλόριντα για τις ενδιάμεσες

Ο Τραμπ ψήφισε νωρίς στη Φλόριντα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για διαφθορά και εκλογική απάτη, ενώ επανέλαβε αβάσιμες καταγγελίες για νοθεία στο Λος Άντζελες.
Μπαράκ Ομπάμα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα κατά Τραμπ: Κάλεσμα στους ψηφοφόρους για συμμετοχή στις εκλογές

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανήλθε στον προεκλογικό αγώνα από το Οχάιο, καλώντας για αλλαγή και στηρίζοντας τους Δημοκρατικούς, ενώ άσκησε έντονη κριτική στον Τραμπ για χάος, διαφθορά και αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.