ΓΔ: 2612.37 -0.67% Τζίρος: 98.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:22:35
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η ηλικία Τραμπ, αποδοχή κοντά στο 40% σε μέτρηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, το 61% των Αμερικανών –ανάμεσά τους και πολλοί Ρεπουμπλικανοί– θεωρούν ότι ο Τραμπ έχει γίνει αλλοπρόσαλλος λόγω ηλικίας. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το θέμα.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και σημαντικό ποσοστό Ρεπουμπλικανών, θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει αλλοπρόσαλλος με την ηλικία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Συνολικά, το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο Τραμπ «έχει γίνει αλλοπρόσαλλος με την ηλικία». Το 89% των Δημοκρατικών, το 30% των Ρεπουμπλικανών και το 64% των ανεξάρτητων συμμεριζονται αυτή την άποψη, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό των αποτελεσμάτων.

Η συνολική δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει σχεδόν αμετάβλητη τους τελευταίους μήνες, κυμαινόμενη μεταξύ 38% και 40%. Στην παρούσα δημοσκόπηση, το 40% εγκρίνει τις «επιδόσεις» του ως προέδρου, έναντι 38% τον προηγούμενο μήνα. Η θητεία του είχε ξεκινήσει με ποσοστό αποδοχής 47%.

Ηλικιακή κόπωση στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχία ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι υπερβολικά γερασμένη. Το 79% συμφωνεί με τη δήλωση ότι «οι αιρετοί αξιωματούχοι στην Περιφέρεια της Ουάσινγκτον είναι πολύ μεγάλης ηλικίας για να εκπροσωπούν τους περισσότερους Αμερικανούς».

Η μέση ηλικία στη Γερουσία ανέρχεται στα 64 έτη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα 58. Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 58% θεωρεί ότι ο επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, 75 ετών, είναι πολύ ηλικιωμένος για το αξίωμά του.

Η επιστροφή του Τραμπ και οι πολιτικές αναταράξεις

Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο 2025, σε ηλικία 78 ετών, καθιστάμενος ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του. Έκτοτε, έχει επιδοθεί σε φρενήρη ρυθμό εφαρμογής νέων πολιτικών.

Μεταξύ αυτών, η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου με σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές από δεκάδες χώρες, καθώς και η αποστολή μασκοφόρων ομοσπονδιακών πρακτόρων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Τραμπ έχει επίσης πολλαπλασιάσει τις δημόσιες εκρήξεις θυμού, με χαρακτηριστικότερη την επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την «γελοία, ηλίθια» απόφασή του να κρίνει παράνομους τους δασμούς που είχε επιβάλει.

Αμφισβήτηση ικανοτήτων και πνευματικής οξύτητας

Μόνο το 45% των ερωτηθέντων περιγράφουν πλέον τον Τραμπ ως «έξυπνο και ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», ποσοστό μειωμένο από το 54% που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos τον Σεπτέμβριο 2023.

Ωστόσο, το 81% των Ρεπουμπλικανών εξακολουθεί να θεωρεί τον Τραμπ έξυπνο, ενώ μεταξύ των Δημοκρατικών το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 19% από 29% το 2023. Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, το 36% πιστεύει ότι ο Τραμπ διατηρεί πνευματική οξύτητα, έναντι 53% πέρυσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος στοχοποιούν ρεπόρτερ του CNN

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν έντονα σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN για επίθεση Δημοκρατικού πολιτικού, χαρακτηρίζοντάς την "αηδιαστική" και κατηγορώντας το δίκτυο για "φτηνό χτύπημα" κατά συνεργάτιδας του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Τραμπ για αποζημίωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε νέα προσφυγή του Τραμπ για αναίρεση καταδίκης του να πληρώσει 5,6 εκατ. δολάρια στη συγγραφέα Κάρολ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει μεγάλη μείωση στρατού στα γυμνάσια με Νότια Κορέα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, λόγω των καλών σχέσεών του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και χαρακτήρισε τις ασκήσεις δαπανηρές και εχθρικό μήνυμα για τη Βόρεια Κορέα.
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αίγυπτο ο ηγέτης της Χαμάς πριν από την άφιξη του Κούσνερ

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για επαφές με αιγύπτιους αξιωματούχους, πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Τζάρεντ Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για τη Γάζα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόθεση Τραμπ για «αμερικανικό» Ορμούζ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε δηλώσεις Τραμπ για το στενό του Ορμούζ, τονίζοντας πως το πέρασμα ήταν, είναι και θα παραμείνει ιρανικό και πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν τις ήττες τους στην περιοχή.