ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:53:10
Άνδρας σε συνεδρίαση ΟΗΕ
Φωτογραφία: Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Νοέλ Μπαρό. Credit: Shutterstock

Μετά από 4 έτη πολέμου ο Πούτιν αντιμέτωπος με βαριά ήττα, λέει ο Μπαρό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, χαρακτήρισε «βαριά και ταπεινωτική ήττα» για τον Πούτιν τον απολογισμό του πολέμου, εξυμνώντας τη γενναιότητα του ουκρανικού στρατού για την ανακατάληψη 300 τ.χλμ. εδάφους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί έντονες πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό να χαρακτηρίζει τον απολογισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν ως «βαριά και ταπεινωτική ήττα». Ο Γάλλος υπουργός χαιρέτισε «το σθένος και την πρωτοφανή γενναιότητα» του ουκρανικού στρατού, ο οποίος, όπως ανέφερε, ανακατέλαβε 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

«Ο ουκρανικός στρατός, σε μία κίνηση σθένους και πρωτοφανούς γενναιότητας, ανακατέλαβε 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Ας αντιληφθούμε ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια (πολέμου στην Ουκρανία), ο απολογισμός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μία βαριά και ταπεινωτική ήττα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στα μέσα France Inter/France Info/Le Monde.

Σε συνέντευξή του στο AFP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν από τις ρωσικές δυνάμεις εδάφη συνολικής έκτασης 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο πλαίσιο αντεπίθεσης στον νότο.

«Η Ρωσία μετρά άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο αυτόν, δηλαδή περισσότερες από το σύνολο των σοβιετικών και ρωσικών απωλειών από το 1945», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «1.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται καθημερινά στο μέτωπο για μικροσκοπικά οφέλη».

Η πίεση στη ρωσική οικονομία

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό επισήμανε τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία θα μπει σε ύφεση, τα ταμεία της Ρωσίας είναι άδεια, η βενζίνη δίνεται με δελτίο σε πολλές ρωσικές περιοχές και τώρα οι τηλεπικοινωνίες, οι επικοινωνίες και οι εφαρμογές είναι μπλοκαρισμένες».

Η στάση της Ουγγαρίας και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Ουγγαρίας να μπλοκάρει το 20ό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπαρό δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να ξεπεραστεί η κίνηση της Βουδαπέστης, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

«Θα πληροφορηθώ τους λόγους που επικαλούνται και θα αφιερώσω μέρος του απογεύματός μου στην προσπάθεια άρσης του εμποδίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών. «Το σημαντικό είναι ότι μπορούμε να συζητάμε και να έχουμε διάλογο για να αμβλύνουμε τις αποκλίσεις και να επιτυγχάνουμε συγκλίσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εγκρίθηκε ο νόμος για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, κρίση από το Συνταγματικό Συμβούλιο

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ενήλικες με ανίατες ασθένειες, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις στη χώρα.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Διαχρονικοί δεσμοί και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Ναυτιλίας, εξήρε τις ισχυρές ιστορικές και σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας στη δεξίωση για τα 237 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, τονίζοντας τη στρατηγική τους συνεργασία και ευχαριστώντας τη Γαλλίδα πρέσβη.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τους δεσμούς σε παιδεία και πολιτισμό

Εκδήλωση για τη γαλλική εθνική επέτειο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας, τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Πτώση της Βαστίλης, όπως τόνισε ο Γάλλος πρόξενος Ζαν-Λυκ Λαβό.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιρ Στάρμερ έλαβε τη Λεγεώνα της Τιμής στη Γαλλία

Ο Βρετανός απερχόμενος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βραβεύτηκε με τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για τη συμβολή του στην ασφάλεια της Ευρώπης μετά το 2022 και παρακολούθησε την εθνική παρέλαση της Γαλλίας.