ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι
Φώτο: Shutterstock

Διεθνές αίτημα για ασφαλή και αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη

Στη διάσκεψη κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Νέο Δελχί, 86 χώρες ζήτησαν μια AI ασφαλή και αξιόπιστη, για ενίσχυση εμπιστοσύνης και οφελών, χωρίς δεσμεύσεις αλλά με μη δεσμευτικές διεθνείς πρωτοβουλίες.

Έκκληση για μία Τεχνητή Νοημοσύνη «ασφαλή, αξιόπιστη και ακμαία» διατυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της διάσκεψης κορυφής για την AI στο Νέο Δελχί, το οποίο υπογράφεται από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

«Η προώθηση μίας Τεχνητής Νοημοσύνης ασφαλούς, αξιόπιστης και ακμαίας είναι σημαντική για τη θεμελίωση της εμπιστοσύνης και τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών οφελών», αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφεται από 86 χώρες και δύο διεθνείς οργανισμούς.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά προτείνει σειρά μη δεσμευτικών πρωτοβουλιών με στόχο την από κοινού αξιοποίηση των ερευνητικών δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διεθνές επίπεδο.

«Θεωρούμε ότι το δυναμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν πραγματώνεται πλήρως παρά όταν τα οφέλη μοιράζονται στο σύνολο της ανθρωπότητας», επισημαίνεται στο κείμενο.

Ο ερευνητής στον τομέα της Πληροφορικής Stuart Russell σχολίασε ότι «οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί δεν είναι τελείως ασήμαντες. Το βασικό είναι ότι υπάρχουν δεσμεύσεις, έτσι απλά».

Πρόσθεσε ότι «ελπίζω πως όλες οι χώρες θα μπορέσουν να στηριχθούν στις συμφωνίες αυτές (...) για να θεσπίσουν δεσμευτικές νομικές δεσμεύσεις για την προστασία των πληθυσμών τους, ώστε η ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης να μπορεί να συνεχισθεί χωρίς μη αποδεκτούς κινδύνους».

Παγκόσμια συζήτηση για τη ρύθμιση της AI

Δεκάδες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Νέο Δελχί για να εξετάσουν το πώς θα ρυθμιστεί η ταχύτατα εξελισσόμενη αυτή τεχνολογία. Στο βήμα της διάσκεψης ανέβηκαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο Sam Altman της OpenAI.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα κοινωνικά οφέλη της πολύγλωσσης μετάφρασης μέσω AI, οι απειλές για την απασχόληση και η αυξανόμενη ενεργειακή κατανάλωση των κέντρων δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκφράστηκαν δύο αντίθετες προσεγγίσεις σχετικά με τη διαχείριση της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής που θα έχει ως αποστολή να καταστήσει «τεχνική πραγματικότητα τον ανθρώπινο έλεγχο επί της AI».

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν «πλήρως» κάθε ιδέα παγκόσμιας διαχείρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως δήλωσε ο Μάικ Κράτσιος, σύμβουλος του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ για τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Ο επικεφαλής της OpenAI Sam Altman τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεται επειγόντως σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα εξασφαλίζει την υπεύθυνη ανάπτυξή της.

Κατά τη διάσκεψη κορυφής του 2025 στο Παρίσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν, γεγονός που αναμένεται να επαναφέρει τη συζήτηση για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της AI.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοίκηση πάνελ καινοτομίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη έχει όλα για να γίνει κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη μεταμορφώνει την οικονομία με αύξηση παραγωγικότητας και εσόδων στις επιχειρήσεις, με τη Θεσσαλονίκη να έχει δυναμικό για να γίνει κόμβος καινοτομίας.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρόκληση για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026, ειδικοί τόνισαν τη σημασία ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, με έμφαση στη νέα νοοτροπία, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
Χρήστος Ταραντίλης ομιλία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χρ. Ταραντίλης: Άμεσες δράσεις κατά της παραπληροφόρησης από το AI

Ο Χρ. Ταραντίλης επισήμανε τη διττή φύση της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη άμεσων μέτρων για αξιόπιστη ενημέρωση, επισημαίνοντας κινδύνους παραπληροφόρησης και προτείνοντας εργαλεία εντοπισμού και ψηφιακή ιχνηλασιμότητα περιεχομένου.
Ψηφιακή διακυβέρνηση εικόνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αναγνωστόπουλους: Η ψηφιακή κυριαρχία απαιτεί έλεγχο και συνεργασίες

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, στο Delphi Economic Forum, τόνισε τη σημασία της ψηφιακής κυριαρχίας και κυβερνοασφάλειας, υπογραμμίζοντας τον διττό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλείο και απειλή για κράτος και οικονομία.
Τεχνητή νοημοσύνη laptop
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φόρουμ των Δελφών: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει την τραπεζική εμπειρία

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026 συζητήθηκε ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση της τραπεζικής εμπειρίας, με έμφαση στην αξιοπιστία, την κατανόηση πελατών και την υποστήριξη σημαντικών αποφάσεων.