ΓΔ: 1393.11 -0.32% Τζίρος: 30.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:31:00 DATA
Φώτο: Pixabay

Σε «junk» υποβάθμισε τη Rolls-Royce η S&P 

Η υποβάθμιση της εταιρείας σε «ΒΒ» θα οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε πώληση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τη Rolls-Royce.

Σφοδρό πλήγμα δέχθηκε η Rolls-Royce, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε σε υποβάθμισή της στο «ΒΒ» από «ΒΒΒ-», δηλαδή σε επίπεδο «junk», τονίζοντας ότι προχωρά σε αυτήν την κίνηση λόγω «της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής κερδοφορίας και εκτιμήσεων για περιορισμένες ταμειακές ροές στη μονάδα παροχής υπηρεσιών». 

Πρόκειται για ένα βαρύ «χτύπημα» για την εταιρεία, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο του οποίου προχωρά σε μείωση 9.000 θέσεων εργασίας. 

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές η αγορά κατασκευής μηχανών για αεροσκάφη, δηλαδή η βασική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Rolls-Royce, θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρατεταμένη πτώση της ζήτησης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και μάλιστα για την επόμενη τετραετία. 

Η υποβάθμιση αναμένεται ότι θα οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε ξεπούλημα των ομολόγων της εταιρείας που έχουν στην κατοχή τους, με δεδομένο ότι έχασε την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στη διοίκηση. 

Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch αξιολογεί τη Rolls-Royce στο «ΒΒΒ+», δηλαδή δύο βαθμίδες πάνω από το επίπεδο «junk», ενώ η Moody's στο Βaa3, ήτοι μία βαθμίδα πάνω από τη συγκεκριμένη κατηγορία. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποβάθμισε τη Γαλλία η S&P σε ΑΑ- λόγω πολύ υψηλού ελλείμματος

Το έλλειμμα του 2023 διαμορφώθηκε σε 5,5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τις προβλέψεις του οίκου. Ο υπ. Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2027.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας ο οίκος S&P

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι παρά τις συνέπειες των εξελίξεων στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο της πανδημίας η θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισής της μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.