ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ

Ένταση στη Βουλή ΗΠΑ για το μεταναστευτικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες

Οι επικεφαλής τριών αμερικανικών υπηρεσιών μετανάστευσης υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους στο Κογκρέσο, όπου Δημοκρατικοί άσκησαν κριτική για την πολιτική Τραμπ, ενώ συζητείται ο προϋπολογισμός μετά τον θάνατο δύο πολιτών στη Μινεάπολη.

Οι επικεφαλής των τριών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της μετανάστευσης στις ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τη δράση τους ενώπιον του Κογκρέσου, μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κατά τη συνεδρίαση, οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν με έντονο ύφος την πολιτική καταστολής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες που εκπροσωπούνται ενώπιόν μας επέδειξαν πλήρη περιφρόνηση του νόμου και του Συντάγματος», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τιμ Κένεντι, επισημαίνοντας την ανησυχία του για τις πρόσφατες επιχειρήσεις ελέγχου μεταναστών.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε ενώ το Κογκρέσο εξετάζει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), στο οποίο υπάγονται οι τρεις υπηρεσίες, μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών πολιτών στη Μινεάπολη από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Η χρηματοδότηση του υπουργείου λήγει σήμερα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει αρκετές υπηρεσίες σε δημοσιονομική παράλυση.

Αντιπαράθεση για τις επιχειρήσεις στα σύνορα

Κατά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι επικεφαλής των υπηρεσιών παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πολιτικών τους. Ο αρχηγός της αστυνομίας συνόρων (CBP), Ρόντνεϊ Σκοτ, υπογράμμισε ότι οι παράνομες είσοδοι στις ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. «H CBP πέρασε τον προηγούμενο χρόνο ξαναφτιάχνοντας τα σύνορα που είχαν καταστραφεί σκοπίμως», ανέφερε, επιτιθέμενος στον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο προσωρινός επικεφαλής της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE), Τοντ Λάιονς, δήλωσε ότι η υπηρεσία προχώρησε σε 475.000 απελάσεις το 2025. «Ο πρόεδρος μας ανέθεσε να πραγματοποιήσουμε μαζικές απελάσεις και υλοποιούμε αυτήν την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις και πολιτική ένταση

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές. Ο Νταν Γκόλντμαν κατηγόρησε την ICE για «αντιαμερικανικές και, πολύ απλά, φασιστικές» πρακτικές, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος Ιλάι Κρέιν απάντησε ότι η αντιπολίτευση «δαιμονοποιεί την ICE».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής της μετανάστευσης σε πολλές πόλεις, ιδιαίτερα στη Μινεάπολη. Χιλιάδες ομοσπονδιακοί πράκτορες συμμετείχαν σε συλλήψεις ατόμων που βρίσκονται παράτυπα στη χώρα, προκαλώντας κύμα διαδηλώσεων. Οι θάνατοι των Αμερικανών πολιτών Ρενέ Γκουντ και Άλεξ Πέτρι τον Ιανουάριο πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των πρακτόρων τους. «Αντιμετωπίζουμε το φονικότερο επιχειρησιακό περιβάλλον στην ιστορία της υπηρεσίας μας», δήλωσε ο Λάιονς, υπερασπιζόμενος το έργο των στελεχών του.

Αδιέξοδο για τη χρηματοδότηση του DHS

Οι Δημοκρατικοί ζητούν ριζική μεταρρύθμιση της ICE, προτείνοντας μέτρα διαφάνειας και αυξημένου ελέγχου, όπως η απαγόρευση κάλυψης προσώπου των πρακτόρων και η υποχρέωση έκδοσης δικαστικού εντάλματος για συλλήψεις μεταναστών. Παράλληλα, απειλούν να μην εγκρίνουν τη χρηματοδότηση του DHS για το 2026.

Ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει πρόθεση για διαπραγμάτευση, ωστόσο οι Δημοκρατικοί παραμένουν ανικανοποίητοι. Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κινδυνεύει με δημοσιονομικό αδιέξοδο, με πιθανές επιπτώσεις σε υπηρεσίες όπως η Fema, που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση της Audi στην Τζόρτζια των ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως η Audi θα επενδύσει 4,2 δισ. δολάρια για εργοστάσιο στην Τζόρτζια, δημιουργώντας 4.500 θέσεις εργασίας και παράγοντας 200.000 οχήματα ετησίως. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Audi στις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Φλόριντα για τις ενδιάμεσες

Ο Τραμπ ψήφισε νωρίς στη Φλόριντα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για διαφθορά και εκλογική απάτη, ενώ επανέλαβε αβάσιμες καταγγελίες για νοθεία στο Λος Άντζελες.
Μπαράκ Ομπάμα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα κατά Τραμπ: Κάλεσμα στους ψηφοφόρους για συμμετοχή στις εκλογές

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανήλθε στον προεκλογικό αγώνα από το Οχάιο, καλώντας για αλλαγή και στηρίζοντας τους Δημοκρατικούς, ενώ άσκησε έντονη κριτική στον Τραμπ για χάος, διαφθορά και αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό τάνκερ με ντίζελ πλέει προς Νέα Υόρκη μετά τη συμφωνία Πούτιν-Τραμπ

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Μάλτας, μεταφέροντας 40.000 τόνους ρωσικού ντίζελ, κατευθύνεται προς Νέα Υόρκη μετά από συμφωνία με τον Τραμπ, που επιδιώκει μείωση τιμών πριν τις εκλογές, αναβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.