ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ με έντονη παρουσία της αμερικανικής σημαίας, σύμβολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ένταση στη Βουλή ΗΠΑ για το μεταναστευτικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες

Οι επικεφαλής τριών αμερικανικών υπηρεσιών μετανάστευσης υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους στο Κογκρέσο, όπου Δημοκρατικοί άσκησαν κριτική για την πολιτική Τραμπ, ενώ συζητείται ο προϋπολογισμός μετά τον θάνατο δύο πολιτών στη Μινεάπολη.

Οι επικεφαλής των τριών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της μετανάστευσης στις ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τη δράση τους ενώπιον του Κογκρέσου, μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κατά τη συνεδρίαση, οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν με έντονο ύφος την πολιτική καταστολής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες που εκπροσωπούνται ενώπιόν μας επέδειξαν πλήρη περιφρόνηση του νόμου και του Συντάγματος», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τιμ Κένεντι, επισημαίνοντας την ανησυχία του για τις πρόσφατες επιχειρήσεις ελέγχου μεταναστών.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε ενώ το Κογκρέσο εξετάζει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), στο οποίο υπάγονται οι τρεις υπηρεσίες, μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών πολιτών στη Μινεάπολη από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Η χρηματοδότηση του υπουργείου λήγει σήμερα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει αρκετές υπηρεσίες σε δημοσιονομική παράλυση.

Αντιπαράθεση για τις επιχειρήσεις στα σύνορα

Κατά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι επικεφαλής των υπηρεσιών παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πολιτικών τους. Ο αρχηγός της αστυνομίας συνόρων (CBP), Ρόντνεϊ Σκοτ, υπογράμμισε ότι οι παράνομες είσοδοι στις ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. «H CBP πέρασε τον προηγούμενο χρόνο ξαναφτιάχνοντας τα σύνορα που είχαν καταστραφεί σκοπίμως», ανέφερε, επιτιθέμενος στον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο προσωρινός επικεφαλής της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE), Τοντ Λάιονς, δήλωσε ότι η υπηρεσία προχώρησε σε 475.000 απελάσεις το 2025. «Ο πρόεδρος μας ανέθεσε να πραγματοποιήσουμε μαζικές απελάσεις και υλοποιούμε αυτήν την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις και πολιτική ένταση

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές. Ο Νταν Γκόλντμαν κατηγόρησε την ICE για «αντιαμερικανικές και, πολύ απλά, φασιστικές» πρακτικές, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος Ιλάι Κρέιν απάντησε ότι η αντιπολίτευση «δαιμονοποιεί την ICE».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής της μετανάστευσης σε πολλές πόλεις, ιδιαίτερα στη Μινεάπολη. Χιλιάδες ομοσπονδιακοί πράκτορες συμμετείχαν σε συλλήψεις ατόμων που βρίσκονται παράτυπα στη χώρα, προκαλώντας κύμα διαδηλώσεων. Οι θάνατοι των Αμερικανών πολιτών Ρενέ Γκουντ και Άλεξ Πέτρι τον Ιανουάριο πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των πρακτόρων τους. «Αντιμετωπίζουμε το φονικότερο επιχειρησιακό περιβάλλον στην ιστορία της υπηρεσίας μας», δήλωσε ο Λάιονς, υπερασπιζόμενος το έργο των στελεχών του.

Αδιέξοδο για τη χρηματοδότηση του DHS

Οι Δημοκρατικοί ζητούν ριζική μεταρρύθμιση της ICE, προτείνοντας μέτρα διαφάνειας και αυξημένου ελέγχου, όπως η απαγόρευση κάλυψης προσώπου των πρακτόρων και η υποχρέωση έκδοσης δικαστικού εντάλματος για συλλήψεις μεταναστών. Παράλληλα, απειλούν να μην εγκρίνουν τη χρηματοδότηση του DHS για το 2026.

Ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει πρόθεση για διαπραγμάτευση, ωστόσο οι Δημοκρατικοί παραμένουν ανικανοποίητοι. Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κινδυνεύει με δημοσιονομικό αδιέξοδο, με πιθανές επιπτώσεις σε υπηρεσίες όπως η Fema, που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σαν πειρατές» το αμερικανικό ναυτικό στα ιρανικά λιμάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό «πειρατές» λόγω της επιχείρησης κατά ιρανικού πλοίου, περιγράφοντας πώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν το πλοίο, κατάσχεσαν το φορτίο και το πετρέλαιο, τονίζοντας το κέρδος.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.
Ελικόπτερο CH-47 Chinook
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο, μετά τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για σχόλια του Μερτς σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν. Η διαδικασία θα κρατήσει 6 έως 12 μήνες.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία μέσα σε 6 έως 12 μήνες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων συμμάχων για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη διαμάχη με τον Γερμανό καγκελάριο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση του Ιράν ενώ απειλεί με «συντριβή»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την ιρανική πρόταση τερματισμού του πολέμου, δηλώνοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος και προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εναλλακτική είναι η «συντριβή» του Ιράν.
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιδράει με ανησυχία στους νέους δασμούς των ΗΠΑ στα οχήματά της

Ο Μπερντ Λάνγκε δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος εμπορικός εταίρος μετά την ανακοίνωση Τραμπ για αύξηση των δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, καλώντας για σαφή και σταθερή απάντηση από την ΕΕ.