ΓΔ: 2616.56 -0.51% Τζίρος: 133.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:05
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Ο Λευκός Οίκος: Λάθος υπαλλήλου το βίντεο Τραμπ για το ζεύγος Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος απέδωσε σε λάθος υπαλλήλου τη δημοσίευση ρατσιστικού βίντεο με τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του στον λογαριασμό του Τραμπ στο Truth Social. Το βίντεο αφαιρέθηκε μετά από δώδεκα ώρες.

Ο Λευκός Οίκος απέδωσε σε «λάθος ενός υπαλλήλου» την ανάρτηση ενός ρατσιστικού βίντεο που απεικόνιζε τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του ως πιθήκους. Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social – που ανήκει στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο – αποσύρθηκε μετά από περίπου δώδεκα ώρες.

Η εκπρόσωπος του 79χρονου προέδρου, Κάρολαϊν Λέβιτ, είχε αρχικά απορρίψει τις επικρίσεις κάνοντας λόγο για «ψευδοαγανάκτηση» και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για υπερβολική κάλυψη του θέματος, χωρίς να αναφερθεί σε «λάθος» ανάρτηση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Λευκός Οίκος διαφοροποίησε τη στάση του. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, «ένας εργαζόμενος του Λευκού Οίκου δημοσίευσε κατά λάθος αυτό το περιεχόμενο» και το βίντεο έχει πλέον διαγραφεί.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Κέιτι Μπριτ σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ότι «είναι καλό που αποσύρθηκε αυτό το περιεχόμενο, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει δημοσιευτεί και δεν αντιπροσωπεύει το έθνος μας».

Η προεδρία δεν έχει απαντήσει ακόμη στα αιτήματα για διευκρινίσεις σχετικά με τον «ανώνυμο υπάλληλο» και το ποιος διαχειρίζεται τον προσωπικό λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως επίσημος δίαυλος επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου, όπου δημοσιεύονται πληροφορίες για τις διεθνείς του επαφές, αλλά και προσωπικές απόψεις για πολιτικά ζητήματα ή ακόμη και για τους κανόνες του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Στον λογαριασμό του προέδρου αναρτώνται συχνά βίντεο από διάφορες πηγές. Το επίμαχο βίντεο, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, υποτίθεται ότι παρουσίαζε «αποδείξεις» για νοθεία στις εκλογές του 2020, τις οποίες ο Τραμπ επιμένει ότι κέρδισε. Στο τέλος του εμφανίζονταν οι Ομπάμα σε σώμα πιθήκων με φόντο τη ζούγκλα.

Το βίντεο είχε αρχικά δημοσιευθεί στον ακροδεξιό ιστότοπο Patriot News Outlet και αναπαρήχθη δύο φορές από τον Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος αρχικά ακολούθησε τη συνήθη πρακτική υπεράσπισης των αναρτήσεων του προέδρου.

Όπως ανέφερε η Λέβιτ, «είναι απόσπασμα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και εικονίζει τον πρόεδρο Τραμπ ως βασιλιά της ζούγκλας και τους Δημοκρατικούς ως χαρακτήρες από τον Βασιλιά των Λιονταριών. Σταματήστε την ψευδοαγανάκτηση». Το συγκεκριμένο βίντεο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, προερχόταν από φιλοτραμπικό λογαριασμό που απεικόνιζε Δημοκρατικούς πολιτικούς όπως τον Τζο Μπάιντεν και τη Χίλαρι Κλίντον ως ζώα, ενώ τον Τραμπ ως λιοντάρι.

Ωστόσο, το συνωμοσιολογικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Truth Social χρησιμοποίησε μόνο ένα μικρό απόσπασμα από αυτό το κινούμενο σχέδιο, το πλάνο με τους Ομπάμα ως πιθήκους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος στοχοποιούν ρεπόρτερ του CNN

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν έντονα σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN για επίθεση Δημοκρατικού πολιτικού, χαρακτηρίζοντάς την "αηδιαστική" και κατηγορώντας το δίκτυο για "φτηνό χτύπημα" κατά συνεργάτιδας του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Τραμπ για αποζημίωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε νέα προσφυγή του Τραμπ για αναίρεση καταδίκης του να πληρώσει 5,6 εκατ. δολάρια στη συγγραφέα Κάρολ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει μεγάλη μείωση στρατού στα γυμνάσια με Νότια Κορέα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, λόγω των καλών σχέσεών του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και χαρακτήρισε τις ασκήσεις δαπανηρές και εχθρικό μήνυμα για τη Βόρεια Κορέα.
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αίγυπτο ο ηγέτης της Χαμάς πριν από την άφιξη του Κούσνερ

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για επαφές με αιγύπτιους αξιωματούχους, πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Τζάρεντ Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για τη Γάζα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόθεση Τραμπ για «αμερικανικό» Ορμούζ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε δηλώσεις Τραμπ για το στενό του Ορμούζ, τονίζοντας πως το πέρασμα ήταν, είναι και θα παραμείνει ιρανικό και πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν τις ήττες τους στην περιοχή.