ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανικές καταδίκες για βίντεο Τραμπ κατά οικογένειας Ομπάμα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για βίντεο του Τραμπ που παρουσιάζει τον Ομπάμα και τη Μισέλ σαν πιθήκους. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ζητούν απόσυρση και καταδίκη, κάνοντας λόγο για ρατσιστική και απαράδεκτη ενέργεια.

Έντονες αντιδράσεις και καταδίκες προκαλεί το βίντεο που ανήρτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ εμφανίζονται να αναπαρίστανται σαν πίθηκοι.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, ο μοναδικός μαύρος γερουσιαστής του κόμματός του στο Κογκρέσο, κάλεσε τον Τραμπ να αφαιρέσει το επίμαχο βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Truth Social. «Προσεύχομαι αυτό να μην είναι αλήθεια, γιατί είναι το πιο ρατσιστικό πράγμα που έχω δει να βγαίνει από αυτόν τον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος πρέπει να το κατεβάσει», ανέφερε ο Σκοτ με ανάρτηση στο X.

Στην αντίδρασή του, ο ηγέτης της Δημοκρατικής μειοψηφίας στο Κογκρέσο, Χακίμ Τζέφρις, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα ελεεινό, σαλεμένο και άθλιο παράσιτο», δήλωσε ο Αφροαμερικανός Δημοκρατικός στο X, προσθέτοντας πως «κάθε Ρεπουμπλικάνος πρέπει να καταγγείλει αμέσως την αποκρουστική μισαλλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ».

Το συνωμοσιολογικό βίντεο, αφιερωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2020, παρουσιάζει το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους και αναρτήθηκε την Πέμπτη το βράδυ από τον πρόεδρο Τραμπ στο Truth Social. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής είχε συγκεντρώσει χιλιάδες «likes» στην πλατφόρμα.

Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατηγόρησαν τον πρόεδρο για ρατσισμό, ζητώντας δημόσια αποδοκιμασία της ανάρτησης.

Αντεπίθεση από τον Λευκό Οίκο

Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος αντέκρουσε τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «ψευδοαγανάκτηση». «Αυτό είναι από ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και απεικονίζει τον πρόεδρο Τραμπ ως τον βασιλιά της ζούγκλας και τους Δημοκρατικούς ως χαρακτήρες από (σ.σ. την ταινία) Βασιλιά των Λιονταριών. Σταματήστε αυτή την ψευδοαγανάκτηση και μιλήστε για κάτι που, σήμερα, σημαίνει κάτι στο αμερικανικό κοινό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ.

Αντιδράσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους

Το γραφείο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, επέκρινε επίσης την ανάρτηση. «Ελεεινή συμπεριφορά εκ μέρους του προέδρου. Κάθε ρεπουμπλικανός οφείλει να την καταγγείλει. Τώρα», έγραψε στο X η υπηρεσία Τύπου του Νιούσομ, συνοδεύοντας το σχόλιο με στιγμιότυπο του βίντεο.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χερμπ Κόναγουεϊ χαρακτήρισε τον Τραμπ «ποταπό γέρο και ρατσιστή». «Προς τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής που δεν το καταγγέλλουν, θα υποθέσω ότι υποστηρίζετε αυτόν τον ρατσισμό», δήλωσε επίσης στο X.

Ο Μπεν Ρόουντς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα, σχολίασε: «Ας στοιχειώνει τον Τραμπ και τους ρατσιστές οπαδούς του η γνώση ότι οι Αμερικανοί του αύριο θα τιμούν με λατρεία τους Ομπάμα, ενώ θα μελετούν τον Τραμπ σαν ένα λεκέ στην ιστορία μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμό 100% στα γενόσημα φάρμακα από Αύγουστο 2028

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο του 2028 θα επιβληθεί δασμός 100% στα εισαγόμενα γενόσημα φάρμακα, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ, με σταδιακή αύξηση των δασμών από το 2026 και μετά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν τελειώσαμε με το Ιράν»

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν τελειώσει με το Ιράν, μετά από δέκα συνεχείς νύχτες βομβαρδισμών σε ιρανικές υποδομές, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη θα χρειαζόταν δεκαετίες για να ανοικοδομηθεί αν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν παρουσιάζει στις ΗΠΑ σχέδιο αφοπλισμού Χεζμπολάχ και ζητά στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ και αποχώρησης ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα πλήξουν άμεσα το πυρηνικό οχυρό της Τεχεράνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με άμεσο πλήγμα στο «πυρηνικό οχυρό» του Ιράν, το Βουνό της Αξίνας, κοντά στη Νατάνζ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν «δεν έχει δει τίποτα ακόμα», σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιβάνου στον Λευκό Οίκο.