Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα φανερώνει ότι οι γυναίκες γίνονται δέκτες περισσότερων «αθώων ψεμμάτων» από τους άνδρες σε επαγγελματικό περιβάλλον. Αυτά τα ψέματα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πρόοδο στο χώρο εργασίας και, με την ευρύτερη έννοια, την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τα ευρήματα της Lily Jampol του Πανεπιστημίου Cornell, που έχει διδακτορικό στην κοινωνική ψυχολογία και του Vivian Zayas, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας. «Υπάρχει ένας γενικός κανόνας να είμαστε ευγενικοί στις γυναίκες, και έτσι είμαστε συνηθισμένοι να είμαστε ευγενικοί στις γυναίκες», δήλωσε ο Zayas στο CNN. «Αυτό συμβαίνει σε όλη την ανάπτυξη ενός ατόμου - τα κορίτσια αντιμετωπίζονται πιο απαλά», πρόσθεσε. «Μπορεί να φαίνεται πιο ευγενικό, αλλά αν δεν παίρνεις πολύτιμα σχόλια, θα μπορούσε πραγματικά να είναι επιζήμιο».
Όπως γράφει το Forbes, στη νέα μελέτη τους, οι Lily Jampol και Vivian Zayas, οι προϊστάμενοι τείνουν να έχουν διαφορετική προσέγγιση στην αξιολόγηση των επιδόσεων ανδρών και γυναικών. Όπως επισημαίνουν, δίνουν στους άντρες εργαζόμενους συγκεκριμένα (και μερικές φορές σκληρά) σχόλια που τους βοηθούν να επιτύχουν τους στόχους τους, αλλά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν αξιολόγηση που είναι αόριστη και βασίζεται στην προσωπικότητα και μπορεί τελικά δεν φαίνεται βοηθητική στην πορεία της δουλειάς αλλά και στην καριέρα της εργαζόμενης.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα εκπόνησαν μία έρευνα σε δύο στάδια ώστε να διαπιστώσουν αν οι γυναίκες όντως δέχονται περισσότερα «αθώα ψέματα» για την απόδοσή τους.
Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες διάβασαν αξιολογήσεις από έναν υποθετικό διευθυντή σε έναν υπάλληλο. Όταν οι συμμετέχοντες στη Μελέτη 1 ρωτήθηκαν ποιο είναι το φύλο του υπαλλήλου, προσπαθώντας να βγάλουν συμπέρασμα με βάση την αξιολόγηση του διευθυντή, το 93% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ο εργαζόμενος ήταν άντρας όταν η αξιολόγηση ήταν η πιο αληθινή, αλλά και η πιο σκληρή. Μόλις το 6% απάντησε ότι θα μπορούσε να είναι και γυναίκα. Αλλά όταν η εκτίμηση ήταν ένα ακραίο ψέμα – όπως μία υπέροχη αξιολόγηση- το 67% πίστευε ότι ο υπάλληλος ήταν γυναίκα και μόνο το 33% πίστευε ότι ήταν άντρας. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, μιας και σχεδόν το 90% των ανδρών - και των γυναικών - είναι προκατειλημμένο έναντι των γυναικών, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ.
Στη δεύτερη μελέτη οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάσουν ένα δοκίμιο χωρίς να γνωρίζουν αν ο συγγραφέας είναι άντρας ή γυναίκα και να γράψουν κάποια σχόλια πάνω σε αυτό που διάβασαν. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παρέχουν σχόλια απευθείας στον συγγραφέα και αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των συγγραφέων (Andrew ή Sarah). Οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να λένε «αθώα ψέματα» στη γυναίκα συγγραφέα και να αυξήσουν τους βαθμούς της Σάρα, πάνω από την αρχική της αξιολόγηση. Της έδωσαν επίσης πιο θετικά σχόλια από ό,τι έδωσαν στον Andrew στον οποίο η κριτική ήταν πιο σκληρή και πιο «αληθινή».
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι τα στερεότυπα για την έλλειψη εμπιστοσύνης των γυναικών μπορεί να έχουν επηρεάσει τη διαδικασία αξιολόγησης. Οι αξιολογητές πίστευαν ότι οι γυναίκες με χαμηλή απόδοση δεν θα είχαν αυτοπεποίθηση και θέλησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των γυναικών δίνοντάς τους πιο θετικές εκτιμήσεις. Αυτό «μπορεί να τους οδηγήσει να παρέχουν υποστήριξη και ενθάρρυνση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παραμόρφωση της κατάστασης», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Αυτά τα στερεότυπα για τις γυναίκες δημιουργούν έτσι έναν κύκλο στον οποίο οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο ειλικρινείς πληροφορίες για την απόδοσή τους, υπονομεύοντας έτσι τις ευκαιρίες τους να ανέβουν σε υψηλότερες θέσεις και δημιουργώντας έναν επιπλέον κύκλο μη εμπιστοσύνης των γυναικών εργαζομένων προς τους ανωτέρους τους. «Αυτό δείχνει την εμβέλεια των βλαβερών στερεοτύπων του φύλου», επισημαίνει η Naomi Schoenbaum, καθηγήτρια Νομικής της GW. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι «αυτή η διαφοροποίηση με βάση το φύλο είναι στην ουσία περιττή καθώς οι γυναίκες ανταποκρίνονται παρόμοια ή και λιγότερο αρνητικά στην κριτική από τους άνδρες». Έτσι, τα αθώα ψέματα δεν προστατεύουν καν τις γυναίκες. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας σύμφωνα με την έρευνα να καταλάβουμε πώς μπορούμε να σπάσουμε την προκατάληψη στον χώρο εργασίας.