Ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει την κριτική του προς το αμερικανικό εκλογικό σύστημα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, θέτοντας στο επίκεντρο συζητήσεις για ποινικές διαδικασίες, έρευνες και καταγγελίες περί «νοθείας».
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε να αφαιρεθεί από τις πολιτείες η ευθύνη της οργάνωσης των εκλογών, ώστε να περάσει στις ομοσπονδιακές αρχές. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να αναλάβουν τον έλεγχο των εκλογικών διαδικασιών σε τουλάχιστον 15 πολιτείες, τονίζοντας την ανάγκη «εθνικοποίησης» των εκλογών.
Οι επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που διατηρεί οριακή πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Παράλληλα, η κρίση του κόστους ζωής εξακολουθεί να πιέζει τα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ περιστατικά όπως οι θάνατοι στη Μινεάπολη από τις υπηρεσίες μετανάστευσης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες του Τραμπ σχετικά με την ενδεχόμενη έναρξη διαδικασίας παραπομπής του, εάν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν την πλειοψηφία.
Παρά τις αντίθετες αποφάσεις των δικαστηρίων, ο Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπήρξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020. Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, επανέλαβε τις κατηγορίες περί «νοθευμένων εκλογών», υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν διώξεις για τα γεγονότα αυτά.
Συνταγματικό πλαίσιο και αντιδράσεις
Ο καθηγητής Νομικής στη Νομική Σχολή Λογιόλα, Τζάστιν Λέβιτ, επισημαίνει πως το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι πολιτείες είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των εκλογών, ακόμα και σε εθνικό επίπεδο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Η αποκέντρωση αυτή θεωρείται κρίσιμη τόσο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς όσο και για τον διαχωρισμό των εξουσιών.
Παράλληλα, ο Τραμπ φαίνεται να μην περιορίζεται από τις συνταγματικές διατάξεις, επιδιώκοντας να επηρεάσει το εκλογικό σύστημα. Οι πρόσφατες έρευνες του FBI σε εκλογικά κέντρα έξω από την Ατλάντα και η κατάσχεση ψηφοδελτίων από τις εκλογές του 2020, καθώς και οι δικαστικές κινήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανάκτηση εκλογικών μητρώων σε περίπου είκοσι πολιτείες, εντείνουν το κλίμα αμφισβήτησης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής στο UCLA, Ρικ Χάσεν, οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής που στοχεύει στην πρόκληση αμφιβολιών για την ακεραιότητα των επόμενων εκλογών. Στο χειρότερο σενάριο, υπάρχει ο φόβος ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να παρέμβει ουσιαστικά στην οργάνωση των εκλογών από τις πολιτείες το 2026.
Ανησυχίες για παρεμβάσεις και αντιδράσεις οργανώσεων
Οργανώσεις υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων, όπως η NAACP, χαρακτηρίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ ως «αντισυνταγματικές φάρσες» που αποσκοπούν στην εξάντληση της κοινωνίας και την αποδοχή της ήττας. Ο Τζάστιν Λέβιτ εκτιμά ότι ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, χωρίς να πιστεύει ότι θα καταφέρει να το αλλάξει ουσιαστικά.
Υπάρχουν, ωστόσο, ανησυχίες πως σε ακραία σενάρια, ενδέχεται να επιχειρηθεί παρέμβαση στις εκλογές μέσω των ομοσπονδιακών δυνάμεων επιβολής της τάξης ή ακόμα και του στρατού. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Στιβ Μπάνον, βασικού ιδεολόγου του κινήματος MAGA, ότι «θα περικυκλώσουμε τα εκλογικά κέντρα με την ICE τον Νοέμβριο».