ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
Φωτογραφία Dimitris Kapantais / SOOC

Μανιάτης: Ο Ρούτε δεν απάντησε για το άρθρο 5 και την κυριαρχία συμμάχων

Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρει ότι σε συνεδρίαση επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου ρώτησε τον Μαρκ Ρούτε για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη νέα διεθνή πραγματικότητα, με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο και την ακεραιότητα των μελών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Συμμαχίας στη νέα διεθνή πραγματικότητα, με έμφαση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και την προστασία της ακεραιότητας των κρατών-μελών. 

Την ερώτηση υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η παρέμβαση του κ. Μανιάτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Αφορμή αποτέλεσε η ομιλία του Καναδού πρωθυπουργού, Μαρκ Κάρνεϊ, στο Νταβός, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια νέα εποχή όπου οι «γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό».

Όπως επισημαίνεται, οι αμφιβολίες για την πραγματική ισχύ του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά τη Ρήτρα Κοινής Άμυνας, ενισχύθηκαν μετά από ανοιχτή αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας συμμάχου, όπως η Δανία, από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Μανιάτη, ο κ. Ρούτε «απέφυγε στη δευτερολογία του να απαντήσει στην ερώτηση αυτή, επιλέγοντας για μία ακόμα φορά να πλέξει το εγκώμιο του Αμερικανού Προέδρου, προκαλώντας την αντίδραση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ χρειάζεται ισότιμη σύμπραξη και αύξηση αμυντικών δαπανών

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη και τον Καναδά ενισχύει την ισότητα μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, τονίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή δέσμευση στην άμυνα και τη συνοχή της συμμαχίας.
Πανοραμική άποψη Ταλίν
ΔΙΕΘΝΗ

Εσθονία: Η Ρωσία ενισχύει την άμυνά της λόγω ευρωπαϊκού επανεξοπλισμού

Έκθεση της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας αναφέρει ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ το 2024-25, αλλά επιταχύνει την ανασυγκρότηση και την παραγωγή πυρομαχικών, ενώ καλεί την Ευρώπη να επενδύσει στην άμυνα.
Συγκέντρωση μελών του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το ΝΑΤΟ ξεκινά στρατηγικό σχεδιασμό αποστολής στην Αρκτική

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αποστολή Αρκτικός Φρουρός, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του SHAPE. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στην αρχή.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο ο γγ του ΝΑΤΟ για συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε έφτασε στο Κίεβο για συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, σύμφωνα με ανταποκριτή των Financial Times, μετά τη νυχτερινή ρωσική επίθεση με 450 drone και άνω των 60 πυραύλων στην Ουκρανία.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ανάγκη αμυντικής ανεξαρτησίας και ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

Ο ευρωπαίος επίτροπος Άμυνας Αντριους Κουμπίλιους τόνισε την ανάγκη για ταχεία ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ανεξαρτησίας και του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, λόγω πιθανής μείωσης της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Γαλλίας: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εγγυηθούν τη δική τους ασφάλεια

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό απάντησε στον ΓΓ του NATO, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειάς τους χωρίς να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.