ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ουρανοξύστες Σαϊγκόν βράδυ
Η φωτισμένη Σαϊγκόν με θέα τον ποταμό και τους ουρανοξύστες το βράδυ.

Βιετνάμ: Ο Το Λαμ ξανά αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος με ομοφωνία

Ο Το Λαμ επανεξελέγη ομόφωνα γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, εξασφαλίζοντας πενταετή θητεία με 180 ψήφους. Προέρχεται από την αστυνομία και είναι πρώην υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ ανακοίνωσε την ομόφωνη επανεκλογή του Το Λαμ στη θέση του γενικού γραμματέα, παρατείνοντας τη θητεία του για ακόμη πέντε χρόνια. Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο Το Λαμ θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Τραν Θαν Μαν, δήλωσε πως ο Το Λαμ, προερχόμενος από τις τάξεις της αστυνομίας και πρώην υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, έλαβε 180 ψήφους επί συνόλου 180. Ο ίδιος εκπροσωπεί μια τάση εξουσίας που συχνά αντιπαρατίθεται με τη συντηρητική πτέρυγα, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τον στρατό.

Το κόμμα ανακοίνωσε επίσης τη σύνθεση του νέου 19μελούς Πολιτικού Γραφείου, το οποίο αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων. Κανένα από τα τέσσερα κορυφαία μέλη του, που αντιστοιχούν στους «στύλους» του συλλογικού συστήματος διακυβέρνησης, δεν εκπροσωπεί το ρεύμα που πρόσκειται στον στρατό.

Το Βιετνάμ, με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων, παραμένει αυταρχικό μονοκομματικό κράτος, ενώ παράλληλα εξελίσσεται σε αναπτυσσόμενο οικονομικό πόλο, προβλέποντας ανάπτυξη 8% το 2025.

Ο Το Λαμ ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2024, μετά τον θάνατο του Νγκουγέν Φου Τρονγκ. Έκτοτε, έχει προχωρήσει σε ταχείες μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές.

Κατά τη λήξη του συνεδρίου, ο Το Λαμ δεσμεύτηκε να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος και να εργαστεί σκληρά για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του βιετναμικού λαού. Όπως σημειώνει το Reuters, ο ίδιος επιδιώκει να αναλάβει και την προεδρία της χώρας, με σχετική απόφαση να αναμένεται στο προσεχές διάστημα.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα για την επανεκλογή του Το Λαμ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

εξαγωγή φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φιλιππίνες αυξάνουν τα αποθέματα καυσίμων με αγορά ρωσικού πετρελαίου

Το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου στις Φιλιππίνες, η Petron, αγόρασε σχεδόν 2,5 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου λόγω ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο του στενού του Χορμούζ.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένη ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο από ασιατικές χώρες λόγω ελλείψεων

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ελλείψεις λόγω Ιράν, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Ινδονησία και Σρι Λάνκα αυξάνουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ενώ Ινδία και Κίνα παραμένουν οι βασικοί πελάτες.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Όλιβερ Στόουν: Σκέψεις για τα 40 χρόνια «Platoon» και τον πόλεμο στο Ιράν

Ο Όλιβερ Στόουν, πρώτος βετεράνος Βιετνάμ που σκηνοθέτησε ταινία για τη δική του εμπειρία, μίλησε για τις δυσκολίες ολοκλήρωσης του «Platoon» και πώς οι πεποιθήσεις του επηρέασαν την πορεία του στο Χόλιγουντ.
Ακτινίδιο σε ξύλο κοπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό ακτινίδιο κατακτά τις παγκόσμιες αγορές, άνοιγμα στο Βιετνάμ

Το ακτινίδιο εξελίσσεται σε κορυφαίο εξαγώγιμο φρούτο για την Ελλάδα, με παραγωγή που διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και εξαγωγές σε νέες αγορές όπως το Βιετνάμ, ενισχύοντας τον αγροτικό τομέα της χώρας.
Ακτινίδιο σε ξύλο κοπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου ξεκινούν και στo Βιετνάμ

Η αγορά του Βιετνάμ ανοίγει για το ελληνικό ακτινίδιο, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις των φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών. Το ΥΠΑΑΤ τονίζει ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στην εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας.
Νυχτερινή πόλη Ανόι
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ

Ξεκίνησε στο Ανόι το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, με τη συμμετοχή 1.500 συνέδρων. Ο γενικός γραμματέας Το Λαμ αναμένεται να ενισχύσει τη θέση του, ενώ η επίσημη έναρξη θα μεταδοθεί αύριο ζωντανά.