ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Φώτο: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Credit: Shutterstock

Ζελένσκι: Αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για εγγυήσεις ασφαλείας και πακέτο ανάκαμψης

Ουκρανική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με εγγυήσεις ασφαλείας και μεταπολεμική ανάκαμψη, ελπίζοντας σε συμφωνίες στο Νταβός. Ο Ζελένσκι επιδιώκει επίσης διευκρινίσεις για τη ρωσική στάση.

Ουκρανική αντιπροσωπεία ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με εγγυήσεις ασφαλείας και ένα μεταπολεμικό πακέτο ανάκαμψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι σχετικές συμφωνίες θα μπορούσαν να υπογραφούν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, η ουκρανική πλευρά αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τη ρωσική στάση απέναντι στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν οι ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, στο Κίεβο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, συνάντηση που έχει ζητήσει δημόσια ο Ουκρανός ηγέτης.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ρωσία καθυστερεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες, επισημαίνοντας πως τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

«Κάθε ένα από αυτά τα πλήγματα εναντίον του ενεργειακού μας τομέα και των πόλεών μας δείχνει ξεκάθαρα τα πραγματικά συμφέροντα και τις προθέσεις της Ρωσίας: δεν ενδιαφέρονται για συμφωνίες, αλλά για την περαιτέρω καταστροφή της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εντός του έτους δοκιμάζουμε το γαλλικό σύστημα SAMP/P

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η Ουκρανία θα δοκιμάσει φέτος το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/P. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στήριξης στον πόλεμο και μίλησε για πιέσεις από Ευρωπαίους για την επανέναρξη του αγωγού Droujba.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χρήματα και τεχνολογία ζητά η Ουκρανία για βοήθεια κατά drone

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία ζητά χρηματοδότηση και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για παροχή βοήθειας σε κράτη της Μέσης Ανατολής, με αποστολή ειδικών για ενίσχυση της άμυνας τους απέναντι σε ιρανικά drones-καμικάζι.
Μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στην Πολωνία: Μαχητικά απογειώθηκαν μετά από ρωσική επίθεση

Πολωνικά και συμμαχικά μαχητικά απογειώθηκαν τα ξημερώματα για να επιτηρήσουν τον πολωνικό εναέριο χώρο, μετά από ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία. Δεν καταγράφηκε παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.